Előfizetői tartalom

Kidurran végül az AI-lufi a tőzsdéken?

Portfolio
Az elmúlt nagyjából egy év tőzsdei sztorija, hogy hét részvény, a Csodálatos Hetes néven emlegetett csoport vezeti az amerikai tőzsdék emelkedését. Ahogyan ez a sztori tovább folytatódik, úgy erősödnek azok a hangok, amelyek lufiról beszélnek. Legújabban Michael Hartnett, a BofA stratégája készített friss elemzést "A lufik rövid története" címmel, amelyben a történelmi példák segítségével helyezi el a Csodálatos Hetest, mint lufit, és arra keresi a választ, hogy mi kellene a lufi kidurranásához.

A Csodálatos Hetes

Tavaly hét nagy technológiai vállalat - Tesla, Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, Nvidia, Meta Platforms - húzta az amerikai tőzsdéket, és a legtöbb esetében még az idei évben is folytatódott az emelkedés (bár az Apple és a Tesla elvérzett).

Okkal teszi, aki aggódik, hiszen a bikapiac annyira szűk, hogy csak a top 5 részvénynek köszönhető az S&P 500 idei hozamának 75 százaléka, és csak a top 3 technológiai részvény teszi ki a technológiai szektor idei hozamának 90 százalékát - írja a ZeroHedge. Sőt, amint azt a következő ábrák is mutatják, az amerikai részvénypiaci szélesség (az a mutató, hogy hány részvény veszi ki a részét az indexszintű emelkedésből – az alábbi ábrán ez a kapitalizációval súlyozott S&P 500 és az egyenlő súlyozású S&P 500 értékének hányadosával van szemléltetve) a legszűkebb 2009 márciusa óta, amikor az S&P 500 a Lehman-csőd utáni összeomlást követően mélypontotra került.

spxvsEQ1

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a befektetőket nem riasztják el a potenciális kockázatok, hiszen ahogyan Michael Hartnett, a Bank of America stratégája megjegyzi, a technológiai részvények - és a vállalati kötvények - a befektetők új, "négyévszakos" eszközosztályai, amelyeket két kézzel vettek az év eddigi részében a technológiai alapokba beáramló tőke alapján.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés