Előfizetői tartalom

Nagy izgalmak a 4iG-nél - Erős falat törhet át az árfolyam

Hetekig szinte mozdulatlan volt a 4iG árfolyama, az elmúlt néhány napban viszont nagyot emelkedett, miután a cég bejelentette, hogy önálló társaságba szervezi ki űripari és technológiai érdekeltségeit. A ralival fontos ellenálláshoz érkezett az árfolyam, hamarosan pedig érkezik a vállalat gyorsjelentése, ami eldöntheti az irányt a következő hetekre. Mutatjuk a kapaszkodókat a befektetőknek.

Mi mozgatja az árfolyamot?

A 4iG számára igencsak eseménydúsan teltek az elmúlt hónapok:

  • A fő sztori alapvetően az, hogy a cégcsoport még tavaly novemberben bejelentette, hogy átfogó transzformációs programot indítanak el, amely során szétválasztják az üzleti-kereskedelmi tevékenységet és az infrastruktúra üzletágat, önálló cégekbe szervezve. A becslések szerint pedig a program lezárultával a cégérték akár 400 milliárd forinttal is növekedhet.
  • Ezt követően múlt hét szerdán érkezett a hír, hogy ezen program keretében önálló társaságba szervezik ki űripari és technológiai érdekeltségeiket. A 4iG Space and Technology létrehozásával egy időben pedig az is bejelentették, hogy a vállalat előzetes megállapodást kötött a Remred Technológia Fejlesztő 45 százalékos részesedésének megszerzéséről. Az együttműködés az elkövetkező 5 évben várhatóan 1,7-2,3 milliárd euró bevételt eredményezhet.
  • Nemcsak a vállalatnál, de cég árfolyamgrafikonján is vannak izgalmak, az űripari bejelentést követően kilőtt a 4iG árfolyama, február 21-e óta pedig már közel 8 százalékot ralizott.
4ig0227sima
  • Az izgalmakat tovább tetézheti, hogy a cégcsoport csütörtökön teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését, a várakozások szerint pedig igencsak erős időszakot zárhatott a cég.

Nem árt résen lenni

A 4iG grafikonja meglehetősen szétszabdalt: a múltban gyors esések és emelkedések jellemezték az árfolyammozgást. A mostani rali előtt pedig év eleje óta a 800 forintos zónában konszolidált az árfolyam. Az elmúlt napok hirtelen emelkedése után azonban túlvetté vált a papír: a napos RSI értéke már 76, és a heti grafikonon is közel a túlvettséget jelző 70-es szint. Emellett pedig egy erős ellenállás felé is közelít a jegyzés a 900 forintos zónában, amelyet tavaly szeptemberben, azelőtt pedig 2022 augusztusában és áprilisában sem tudott tartósan áttörni az árfolyam.

Amennyiben sikeresen áttörné az árfolyam az említett 900 forintos zónát, úgy elsőként a 970 forintos szintet lesz érdemes figyelni, itt találhatóak lokális csúcsok még 2021 novemberéből, ezt követően pedig a korábbi, 1135 forintos csúcs elérésére is kedvező esélyek mutatkozhatnak, amit még 2021 szeptemberében ért el az árfolyam, ennek eléréséhez azonban a mostani szintről még több mint 32 százalékos emelkedésre van szükség.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés