Előfizetői tartalom

Itt van, kik voltak a tőzsde legjobbjai 2023-ban

Portfolio
Idén is megrendezésre került a BÉT Legek díjátadó, amely során elismerésben részesültek a tőkepiac elmúlt évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó szereplői. A gálán többek között Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Virág Barnabás, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, és Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója is beszédet mondott.

Matolcsy György jegybankelnök előadásában kitekintést nyújtott a jövő növekedésének potenciális motorjaival kapcsolatban. Szerinte a siker olyan területeken fog megérkezni a következő évtizedekben, mint a gyógyszeripar, az egészségipar, a kreatívipar, az adatfeldolgozás, az informatika, és a zöld átállás. Matolcsy György azonban kiemelte, hogy a jövőbeli sikerek eléréséhez olyan politikai, társadalmi és gazdaságpolitikai környezetre van szükség, amely lehetővé is teszi a sikert. Matolcsy György értékelése szerint a kormány 2021 közepétől hibásan, jelentős gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, és szakított az 2010-es évek gazdaságpolitikájával. Emellett a jegybankelnök arról beszélt, hogy a 2021 közepétől végrehajtott fordulat egyik mellékszála, hogy a jegybank függetlensége és önállósága ellen támadás történt. Hozzátette, hogy amit most tervez a kormány, az jelentős támadás az MNB függetlensége ellen. Beszédét azzal zárta, hogy a gratulált a díjazottaknak, hozzátéve, hogy a siker megismétléséhez vissza kell térni a régi, de bevált gazdaságpolitikához.

BET Legek_Matolcsy Gyorgy_S

Virág Barnabás, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke méltatta a BUX index tavalyi és idei évben elért teljesítményét, hozzátéve, hogy remélhetőleg ehhez a reálgazdasági környezet is előbb-utóbb felzárkózik. Virág Barnabás 4 olyan tényezőről beszélt, amelyek alakítják a gazdaság irányát.

  • Az első tényező a gazdasági pszichológia ereje, amely a magas inflációs időszakban a pszichés gátak kialakulásában jelenik meg a fogyasztási és hiteldöntések során.
  • A második tényező a hatékonyság és a termelékenység ereje. Felhívta a figyelmet a világban zajló gyors átalakulásokra, amelyek jelentős versenyt állítanak a gazdasági szereplők között - ezen belül az energiafelhasználást, a képzett munkaerőt, a finanszírozást, és adatelérhetőséget emelte ki.
  • A harmadik erő a gazdasági immunrendszer: csak azok a cégek sikeresek, amely viharos időkben képesek ellenálló gazdálkodást folytatni. Virág Barnabás szerint ez így van a teljes gazdaság szintjén is.
  • A negyedik a 4T ereje - technológia, tudás, tőke, tehetség. Itt visszautalt a második pontra, a gyors átalakulásokra, és a gazdaság adaptációs képességének növelésének szükségességére.
BET Legek_Virag Barnabas_S

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a BUX index elmúlt bő egy évben elért teljesítményéről, hogy ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy erősek és úgy tűnik válságállók a magyar blue chipek. Kiemelte, hogy a 2022-es visszaesést követően komoly alulértékeltség alakult ki a magyar piacon, amely tavaly ugyan nőtt, de még mindig alacsonyak az értékeltségek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés