Előfizetői tartalom

Nagyot dobott a Vodafone a 4iG bevételein

Portfolio
Nagy bevételnövekedéssel zárta a 2023-as évet a 4iG, ami nem különösebben meglepő az elmúlt években véghezvitt akvizíciók, legutóbb például a Vodafone tavalyi felvásárlása fényében. A távközlési szektor legfontosabb eredményességi mutatója, az EBITDA-marzs javult, az IFRS szerinti üzleti és nettó eredmény azonban tényleges pénzmozgással nem járó, az akvizícióhoz kapcsolódó tételek miatt jelentős veszteséget mutatott. A vételár-allokációs hatásoktól megtisztított korrigált adózott eredmény azonban már szebb képet fest, 6,5 milliárd forintos nyereség volt tavaly.

A negyedik negyedév

A korábbi akvizícióknak, különösen a Vodafone tavaly év eleji felvásárlásának, valamint az organikus növekedésben köszönhetően jelentős bevételnövekedésről számolt be a 4iG Csoport 2023 negyedik negyedévére az előző év azonos időszakához képest. Az október-decemberi időszakot 173 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta, ami 114 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél.

A távközlési vállalatoknál kiemelt figyelemmel követett eredményességi mutató, az EBITDA 49,9 milliárd forintra nőtt, ami 134 százalékos emelkedés év/év alapon. Ugyanakkor negyedév/negyedév alapon már második negyedéve csökken az EBITDA, a bevételek folyamatos emelkedése közepette.

A bevételnél gyorsabb ütemben nőtt az EBITDA, így az EBITDA-marzs közel 1 százalékponttal javult az egy évvel ezelőtti szintről, 25,8 százalékot ért el az év utolsó három hónapjában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés