Előfizetői tartalom

Sötét felhők gyülekeznek az Apple feje felett - Ideje menekülni?

Portfolio
Új csúcson a tőzsdék, az Apple azonban szenved. Az árfolyam már közel 10 százalékot zuhant az idei évben, amivel a papír jócskán alulteljesít nem csak a FAANG, de a Csodálatos Hetes részvénycsoport tagjaihoz képest is. Éppen ezért megnéztük, hogy mi áll az Apple esésének hátterében, valamint azt is, hogy hogyan vélekednek az elemzők a papírról.

Rájár a rúd az Apple-re

A negatív fordulatot a január hozta el az Apple számára, ugyanis számtalan, a vállalat számára kedvezőtlen hír érkezett ebben a hónapban:

  • A Barclays elemzői ekkor minősítették le a céget a gyenge Iphone-értékesítésekre hivatkozva. Az elemzők különösen a kínai visszaesést találták aggasztónak.
  • Ezt követően szintén január elején érkeztek olyan hírek, melyek szerint még az idei évben trösztellenes pert indíthat az amerikai igazságügyi minisztérium a vállalat ellen.
  • Emellett a cégnek jelentős bírságokat is kellett fizetni, miután frissítésekkel szándékosan lelassította az iPhone-ok működését az Egyesült Államokban.
  • Szintén januárban érkezett a hír, hogy egy kínai technológiai vállalatnak sikerült feltörnie az Apple AirDrop vezeték nélküli fájlmegosztó funkciójának titkosítását.
  • Februárban pedig ugyan verte a várakozásokat a cég, de Kínában valóban komoly visszaesésről számolt be a vállalat. Emellett ráadásul az is kiderült, hogy az Apple felhagy a saját elektromos autó fejlesztésére irányuló, évtizedes erőfeszítésével.
  • A március sem hozott azonban sok örömöt a cég befektetőinek, miután a legfrissebb adatokból az derült ki, hogy az iPhone-eladások Kínában mintegy 24 százalékkal csökkentek az év első másfél hónapjában, így a vállalat a negyedik helyre szorult vissza a kínai okostelefon-piacon.
  • Emellett az Európai Unió jelentős, 1,8 milliárd eurós büntetéssel sújtotta az Apple-t, mert a vállalat visszaélt erőfölényével a zenei streaming alkalmazások piacán.

A felsorolt negatív tényezők hatására az idei évben már közel 10 százalékkal került lejjebb az Apple árfolyama, amivel a papír nem csak a FAANG, de a Csodálatos Hetes részvénycsoport tagjaihoz viszonyítva is jócskán alulteljesít.

apple0305

Mit mondanak az elemzők?

A Refinitiv adatai szerint jelenleg 41 elemzői is követi az Apple részvényeit, közülük:

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mi áll az esés hátterében?
  • Mit mondanak az elemzők az Apple-ről?
  • Meddig eshet még az árfolyam?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés