Előfizetői tartalom

Megtudtuk: preferencialistát készít a kormány a zöld energia további növekedésének támogatására

Váratlanul nagy, 10 GW feletti, megújuló energiás beruházási terv ömlött be a második közzétételi eljárásban, ami legalább egy új preferencialista kidolgozására készteti az Energiaügyi Minisztériumot azért, hogy a zöld energia további terjedését segíteni tudja – tudta meg a Portfolio. A preferencialista élén a szélenergia kapacitások és az zöldenergiatárolás terjedése állnak azért, hogy a meglévő hálózati csatlakozási pontok, illetve a kiadott csatlakozási engedélyek kapacitását minél jobban ki lehessen használni; és ennek elősegítése érdekében egy új térkép is készül a befektetőknek. Úgy tudjuk, hogy a fenti célok érdekében a kormány módosítani fogja a közzétételi eljárásokra, illetve a biztosítéknyújtási rendszerre vonatkozó szabályokat, és végül a Nemzeti Energia és Klímaterv szakmai tartalma és tervezési időhorizontja alapján kerülhetnek elbírálásra a beadott csatlakozási igények.

Óriási érdeklődés jelentkezett a második eljárás során

A Portfolio megbízható információi szerint az elmúlt hetekben legbonyolított második közzétételi eljárásban váratlanul nagy igény mutatkozott a befektetők részéről további megújuló energiás kapacitások telepítésére Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy

mintegy 5 GW naperőművi, közel 2,6 GW szélerőművi, illetve 2,5 GW energiatároló kapacitás telepítésével kapcsolatos szándékot jeleztek a befektetők, amelyek óriási számok.

A fenti értékek főleg annak tükrében óriásiak, hogy a legfrissebb információink szerint a naperőművi beépített kapacitások immár 6,1 GW közelében járnak (ebben 0,26 GW ipari visszwattos erőművi kapacitás is benne van), a szeles kapacitások sok éve 0,3 GW körül stagnálnak, míg az zöldenergiatárolóké egyelőre csupán 0,02 GW-ot tesz ki. Ezek és az egyéb beépített megújuló kapacitások (víz, biomassza) pedig azt jelentik, hogy már most 50% körüli a megújuló energiás kapacitások aránya az összes erőművi beépített kapacitáson belül, és ez növekedne tovább radikálisan.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés