Előfizetői tartalom

Meglepő számok jöttek a női és férfi vezetők bérkülönbségéről

Portfolio
A nagy és közepes kapitalizációjú fejlett piaci vállalatoknál az igazgatósági helyek 32,9%-át már nők töltik be – derül ki az MSCI friss jelentéséből. Annak ellenére, hogy az igazgatótanácsi szintű női képviselet terén általános előrelépés történt, a vezetői pozíciókban, beleértve az elnöki tisztséget, továbbra is a férfiak dominálnak. Érdekesség, hogy bár a nemek közötti aránytalanság a vezérigazgatói pozíciókban fennáll, az alapfizetések és a részvényjuttatások már kiegyenlítettek. Sőt, Új-Zélandon például a női vezérigazgatók átlagos összfizetése több mint kétszerese férfi társaikénak.

Még mindig nincs elég nő a vezető pozíciókban

Az MSCI Women on Boards friss tanulmánya szerint a női képviselet az igazgatótanácsokban 2023-ban valamennyi vizsgált index alkotóelemeiben növekedett, bár a növekedés üteme eltérő volt.

A nagy és közepes kapitalizációjú (MSCI ACWI index) fejlett piaci (DM) vállalatok még mindig az élen járnak, az igazgatósági helyek 32,9%-át nők töltik be, szemben a feltörekvő piaci (EM) hasonló méretű vállalatok 17,1%-ával.

Bár évről évre nő a női igazgatósági tagok száma, a növekedés a korábbi évekhez képest lelassult (2023-ban az MSCI ACWI index alkotóelemei között átlagosan 1,3%-os volt a növekedés, szemben a 2022-es 1,9%-kal).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés