Nem hisznek a kínai kormánynak a német vállalatok
Üzlet

Nem hisznek a kínai kormánynak a német vállalatok

Portfolio
Peking ígérete, hogy a külföldi vállalatokat egyenlően kezeli hazai versenytársaikkal, szkeptikus fogadtatásra lelt Németországban, ahol az ipar konkrét lépéseket sürget az igazságos versenyfeltételek megvalósítása érdekében, miközben a kínai befektetések iránti elkötelezettség továbbra is magas.

Peking legutóbbi ígérete, amely szerint a hazai vállalatokkal azonos bánásmódban részesíti a külföldi cégeket, nem talált pozitív fogadtatásra Németországban, ami Kína egyik legfontosabb kereskedelmi partnerének számít. A német ipari szereplők konkrét lépéseket sürgetnek az ígért egyenlő versenyfeltételek valós megvalósítása érdekében.

Németország kiemelt figyelmet fordít Kínára, mivel az ázsiai ország jelentős kereskedelmi partner számára. Berlin arra ösztönzi a vállalatokat, hogy diverzifikálják kapcsolataikat, tekintettel arra, hogy Kínát egyszerre tekintik partnernek, versenytársnak és riválisnak.

A nemzetközi befektetők iránti elkötelezettség fenntartása érdekében tett pekingi erőfeszítések ellenére a bejövő közvetlen külföldi befektetések 2023-ban 8%-os csökkenést mutattak. Ennek hátterében többek között szigorúbb kémellenes törvények és bizonyos korlátozások állnak.

Ezzel szemben a német közvetlen befektetések Kínába rekordszintre, 11,9 milliárd euróra nőttek tavaly, ami alátámasztja a piac fontosságát a német gazdaság számára.

Guo Tingting, Kína kereskedelmi miniszterhelyettese hangsúlyozta az ország elkötelezettségét amellett, hogy egyenlő bánásmódot biztosítson a külföldi vállalatoknak. Azonban további részleteket nem közölt.

Oliver Wack, a VDMA német mérnöki szövetség Ázsia-szakértője szerint bár vannak pozitív jelek, ezek még nem jelentenek áttörést. A VDMA képviseli az olyan nagyvállalatokat, mint a Siemens és a Thyssenkrupp.

Wack említett egy találkozót is Kína frankfurti főkonzulátusának gazdasági vezetőjével, ahol azt tervezi megtudni, hogyan ösztönözhetnék több VDMA tagot kínai befektetésre.

A közelgő Invest in China Summit 2024 csúcstalálkozón olyan neves vezetők vesznek részt mint Albert Bourla (Pfizer) és Pascal Soriot (AstraZeneca), akik előadásokat tartanak majd.

Hszi Csin-ping kínai vezető amerikai üzleti vezetőkkel tervez találkozót tartani az amerikai cégek megnyerése érdekében.

Wack szerint ahhoz, hogy valódi változások történjenek, Kínának csatlakoznia kellene többek között a Kereskedelmi Világszervezet megállapodásához és az OECD-hez.

Dirk Jandura szerint bár ismeretesek az ilyen típusú ígéretek Kínából, gyakran csak szavak maradnak vagy csekély változtatások történnek. Továbbra is kérdéses marad a külföldi vállalkozók egyenlő feltételeinek biztosítása.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: (c) dpa-Zentralbild

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
musk