Meglepetés a Glostertől: 2026-tól jöhet az osztalék!
Üzlet

Meglepetés a Glostertől: 2026-tól jöhet az osztalék!

Portfolio
A jelentős külföldi terjeszkedés és belső szinergiahatások következtében további növekedést tervez a Gloster a következő két évre. 2026-ra 15,6 milliárdos árbevétel mellett több mint 3 milliárd forint EBITDA-t célzott meg a célgcsoport igazgatósága, és már osztalékot is fizetne – derül ki a társaság által közzétett befektetői prezentációból.

Az elmúlt 60 hónapban 11 tranzakciót megvalósító nemzetközi informatikai szolgáltatócég mára egy 811 ügyfelet kiszolgáló 355 fős vállalattá nőtte ki magát. A Helap Partners kutatása alapján a Gloster piacvezető a hazai tulajdonú szoftverfejlesztést exportáló cégek között, és a legnagyobb hazai tulajdonú felhő szolgáltató Microsoft partnercég - áll a Gloster közleményében.

A Gloster csoport konszolidált árbevétele 10,1 milliárd forint lehetett 2023-ban, ami 60 százalékos növekedés 2022-höz képest, ebben nagy szerepe volt az akvizícióknak, különösen a P92 felvásárlásának, ami tavaly zárult le. Az EBITDA 885-940 millió forint között lehetett a menedzsment prognózisai szerint tavaly az előző évi 940 millió forint után, vagyis az EBITDA legfeljebb stagnált 2022-höz képest. A cég első féléves gyorsjelentésében azt közölte, hogy az EBITDA-marzsot a korábban akvirált cégek integrációjával, az IFRS-átállással és a tőzsdei kategóriaváltással kapcsolatos egyszeri kiadások csökkentették. 2023-ban emellett az erősödő forint negatívan hatott a cégcsoport eredményességére, és az extrém infláció hatására jelentősen növekedtek az IT-szektorban a munkabérek, amelyek azonnal negatívan hatnak a profitabilitásra, továbbhárításuk ugyanis a hosszútávú szerződések miatt időigényes.

Üzleti modelljének hangsúlya a rendszeres (a teljes árbevétel 69%-a) és export (a teljes árbevétel 44%-a) árbevételeken van, melyek 2021-2023 között átlagosan 60%-kal, illetve 98%-kal növekedtek - áll a cég közleményében.

exportgloster

A Gloster a nemzetközi piacain jelentős organikus növekedést tervez, amit további akvizíciókkal szándékozik kiegészíteni.

A befektetői prezentáció szerint nemzetközi B2B üzletfejlesztésbe kezd a világ jelentős szoftver piacain: az Egyesült Királyságban és Írországban, a DACH régióban és Skandináviában. Az egyes helyszíneken saját értékesítési és ügyféltámogatási csapatokat épít fel: az angol és ír régiót értékesítését Andrew Wilmot, a DACH régiót Tóth Attila, a Skandináv régiót pedig Herwig Stöckl támogatja.

A prezentációból kiderül az is, hogy a Gloster annak érdekében, hogy fokozza a nemzetközi versenyképességét a kedvezőbb fejlesztői bérekkel, az év végéig a Fülöp-szigeteken készül SSC-t nyitni, amelynek köszönhetően 2025. elejétől mintegy évi 50 millió forint megtakarítást vár. A Gloster már korábban bejelentette, hogy a társaság vezetése minimum évi 200 millió forint éves eredményjavulást vár a 2023. november 27-én bejelentett Gloster Level up belső hatékonyság-növelő programtól. Mintegy 1518 millió forint további EBITDA-val számol a társaság a mesterséges intelligencia, valamint a digitális és zöld átállás következtében megnyíló üzleti lehetőségekből 2026-ra (2023-hoz képest), illetve a várakozásaik szerint további évi kb. 400 millió forinttal tervez több osztalékot beszedni a 1 leányvállalatokból 2026-ra, amikorra a tervek szerint minden leszerződött akvizíciós szerződés teljesen lezárul. 

A generatív MI már a mindennapok része, a kutatások 2030-ra 445,7 millió euróra becsülik csak a hazai generatív MI piacot. Az egyik releváns piacvezető várhatóan a Microsoft Copilot lesz, ami jelentős licensz értékesítési és új bevezetési lehetőséget kínál a már jelenleg is 541 ügyféllel rendelkező Gloster Felhő üzletágnak 2024-ben. A nyugat-európai alkalmazásfejlesztési piacainkon az új projektek zöme már MI alapú – tette hozzá a Gloster a mesterséges intelligenciában rejlő lehetsőégek kapcsán.

A Gloster előtt álló kihívások között a nemzetközi értékesítés továbbfejlesztését, a vállalati profitabilitás javítását, és az informatikai szektort jellemző kiemelt bérezést azonosította a Gloster igazgatósága. 

A Gloster eladósodottsága 2024-ben az EBITDA 117% százalékára rúghat, amely 2025-ben még várhatóan növekedni fog, de 2026-ra a tervek szerint már csak az EBITDA 89%-át éri el - közölte a cég.

glosterhitel

Új információ a prezentációban a korábbi közzétételekhez képest, hogy a társaság 2026-tól osztalékfizetést tervez.

Ennek részleteiről a módosított osztalékpolitikájában 2024. június 30-ig a Gloster külön közleményt publikál a vállalat.

A Gloster részvényei 2 százalékos pluszban állnak ma reggel, alacsony forgalom mellett.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio, a képek forrása: Gloster prezentáció

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Vigyázat, nyílnak a zsilipek, most fog csak igazán elszállni a Bitcoin