Meglepetés a Glostertől: 2026-tól jöhet az osztalék!
Üzlet

Meglepetés a Glostertől: 2026-tól jöhet az osztalék!

Portfolio
A jelentős külföldi terjeszkedés és belső szinergiahatások következtében további növekedést tervez a Gloster a következő két évre. 2026-ra 15,6 milliárdos árbevétel mellett több mint 3 milliárd forint EBITDA-t célzott meg a célgcsoport igazgatósága, és már osztalékot is fizetne – derül ki a társaság által közzétett befektetői prezentációból.

Az elmúlt 60 hónapban 11 tranzakciót megvalósító nemzetközi informatikai szolgáltatócég mára egy 811 ügyfelet kiszolgáló 355 fős vállalattá nőtte ki magát. A Helap Partners kutatása alapján a Gloster piacvezető a hazai tulajdonú szoftverfejlesztést exportáló cégek között, és a legnagyobb hazai tulajdonú felhő szolgáltató Microsoft partnercég - áll a Gloster közleményében.

A Gloster csoport konszolidált árbevétele 10,1 milliárd forint lehetett 2023-ban, ami 60 százalékos növekedés 2022-höz képest, ebben nagy szerepe volt az akvizícióknak, különösen a P92 felvásárlásának, ami tavaly zárult le. Az EBITDA 885-940 millió forint között lehetett a menedzsment prognózisai szerint tavaly az előző évi 940 millió forint után, vagyis az EBITDA legfeljebb stagnált 2022-höz képest. A cég első féléves gyorsjelentésében azt közölte, hogy az EBITDA-marzsot a korábban akvirált cégek integrációjával, az IFRS-átállással és a tőzsdei kategóriaváltással kapcsolatos egyszeri kiadások csökkentették. 2023-ban emellett az erősödő forint negatívan hatott a cégcsoport eredményességére, és az extrém infláció hatására jelentősen növekedtek az IT-szektorban a munkabérek, amelyek azonnal negatívan hatnak a profitabilitásra, továbbhárításuk ugyanis a hosszútávú szerződések miatt időigényes.

Üzleti modelljének hangsúlya a rendszeres (a teljes árbevétel 69%-a) és export (a teljes árbevétel 44%-a) árbevételeken van, melyek 2021-2023 között átlagosan 60%-kal, illetve 98%-kal növekedtek - áll a cég közleményében.

exportgloster

A Gloster a nemzetközi piacain jelentős organikus növekedést tervez, amit további akvizíciókkal szándékozik kiegészíteni.

A befektetői prezentáció szerint nemzetközi B2B üzletfejlesztésbe kezd a világ jelentős szoftver piacain: az Egyesült Királyságban és Írországban, a DACH régióban és Skandináviában. Az egyes helyszíneken saját értékesítési és ügyféltámogatási csapatokat épít fel: az angol és ír régiót értékesítését Andrew Wilmot, a DACH régiót Tóth Attila, a Skandináv régiót pedig Herwig Stöckl támogatja.

A prezentációból kiderül az is, hogy a Gloster annak érdekében, hogy fokozza a nemzetközi versenyképességét a kedvezőbb fejlesztői bérekkel, az év végéig a Fülöp-szigeteken készül SSC-t nyitni, amelynek köszönhetően 2025. elejétől mintegy évi 50 millió forint megtakarítást vár. A Gloster már korábban bejelentette, hogy a társaság vezetése minimum évi 200 millió forint éves eredményjavulást vár a 2023. november 27-én bejelentett Gloster Level up belső hatékonyság-növelő programtól. Mintegy 1518 millió forint további EBITDA-val számol a társaság a mesterséges intelligencia, valamint a digitális és zöld átállás következtében megnyíló üzleti lehetőségekből 2026-ra (2023-hoz képest), illetve a várakozásaik szerint további évi kb. 400 millió forinttal tervez több osztalékot beszedni a 1 leányvállalatokból 2026-ra, amikorra a tervek szerint minden leszerződött akvizíciós szerződés teljesen lezárul. 

A generatív MI már a mindennapok része, a kutatások 2030-ra 445,7 millió euróra becsülik csak a hazai generatív MI piacot. Az egyik releváns piacvezető várhatóan a Microsoft Copilot lesz, ami jelentős licensz értékesítési és új bevezetési lehetőséget kínál a már jelenleg is 541 ügyféllel rendelkező Gloster Felhő üzletágnak 2024-ben. A nyugat-európai alkalmazásfejlesztési piacainkon az új projektek zöme már MI alapú – tette hozzá a Gloster a mesterséges intelligenciában rejlő lehetsőégek kapcsán.

A Gloster előtt álló kihívások között a nemzetközi értékesítés továbbfejlesztését, a vállalati profitabilitás javítását, és az informatikai szektort jellemző kiemelt bérezést azonosította a Gloster igazgatósága. 

A Gloster eladósodottsága 2024-ben az EBITDA 117% százalékára rúghat, amely 2025-ben még várhatóan növekedni fog, de 2026-ra a tervek szerint már csak az EBITDA 89%-át éri el - közölte a cég.

glosterhitel

Új információ a prezentációban a korábbi közzétételekhez képest, hogy a társaság 2026-tól osztalékfizetést tervez.

Ennek részleteiről a módosított osztalékpolitikájában 2024. június 30-ig a Gloster külön közleményt publikál a vállalat.

A Gloster részvényei 2 százalékos pluszban állnak ma reggel, alacsony forgalom mellett.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio, a képek forrása: Gloster prezentáció

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
tiktok