A top 10 legkeresettebb szakma és 3 munkaerőpiaci trend, ami felforgatja az életünket
Üzlet

A top 10 legkeresettebb szakma és 3 munkaerőpiaci trend, ami felforgatja az életünket

Portfolio
Világunkat a jövedelmek, a vagyon és a jólét közötti növekvő egyenlőtlenségek jellemzik: a leggazdagabb 1,2% birtokolja a globális vagyon 50%-át, a legszegényebb 53% alig 1,1%-ot. Az egyenlőtlenségek magas szintje és szerkezete nem csak az egyén, hanem a vállalatok és a társadalom egésze számára is rendszerszintű kockázatot hordoz. A megoldás nem más, mint az emberi tőke valós megbecsülése. A BCSDH által szervezett üzleti reggelin a jövőt meghatározó munkaerőpiaci trendekről, a legkeresettebb szakmákról tartott előadást Sonja van Lieshout, a World Employment Confederation – Europe elnöke, akit az eseményen többek között arról is megkérdezett a Portfolio, hogy a zöld átállásból eredő átképzésekkel kapcsolatban mit lát a legnagyobb kihívásnak. A zöld átállás különböző aspektusaival, a finanszírozással, a technológiaválasztással, a működési kihívásokkal, és a munkaerőpiaci kérdésekkel is foglalkozunk április 24-én a Sustainable Tech konferencián. Részletes program a linken.

A klímaváltozás és a biodiverzitás hanyatlása mellett a növekvő egyenlőtlenségek jelentik a legsürgetőbb fenntarthatósági kihívást, amik már globálisan is rendszerszintű kockázatokká váltak.

A zöld átállásra készülünk, minden tekintetben! Április 24-én a Sustainable Tech konferencián a stratégiai lépések és döntések, a technológiai fejlesztések, a zöld beruházások finanszírozása mellett a megújuló energia, a körforgásos gazdaság és az épületszektor dekarbonizációja is a színpadra kerül. Részletek a linken.

„Az egyenlőtlenségek akadályozzák a társadalmi és gazdasági fejlődést, ami kihat a vállalatok eredményességére is. 

A leggazdagabb 1,2% birtokolja a globális vagyon 50%-át, a legszegényebb 53% alig 1,1%-ot.

Ez az arány évről-évre romlik, újabb kockázatokat eredményezve. Az egyenlőtlenség olyan rendszerkövetkezmény, amit képesek vagyunk megváltoztatni. Ehhez azonban a legmagasabb szintű elköteleződés, rendszerszintű változásra van szükség"  – mondta el Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért üzleti reggelijén. 

3 munkaerőpiaci trend, ami felforgatja az életünket

A világ munkavállalóinak harmada kevesebbet keres, mint ami a megélhetéshez szükséges. A megélhetési bérkülönbség megszüntetésének globális GDP-re gyakorolt ​​pozitív hatása 4,5 trillió dollár lenne. Az egyenlőtlenség csökkentése összehangolt intézkedéseket igényel minden szereplő részéről, így a vállalatoknak is létfontosságú szerepük van ebben. A változások elindításában kulcsfontosságú, hogy az ember, mint érték jelenjen meg a vállalat értékteremtő folyamataiban – mutatott rá Sonja van Lieshout, a World Employment Confederation Europe elnöke, a Randstad globális public affairs vezetője.

A szakértő 3 olyan munkaerőpiaci trendet mutatott be, amely uralja, valamint alakítja a munka világát.

Az egyik a sokat emlegetett munkaerőhiány, amit a készségek és képességek közötti eltérés, valamint a demográfiai változás okoz.

"Azt látjuk, hogy Európa-szerte számos munkaerőpiacon már elértük a teljes foglalkoztatottságot, ami azt jelenti, hogy alig maradt emberi tőke, tehát más forrásokat kell találnunk. Meg kell vizsgálnunk a kiaknázatlan lehetőségeket. Egyik ilyen lehet például a részmunkaidős foglalkoztatás felé való nyitás, a gyermeknevelésből visszatérő szülők számára, vagy az idősebb korosztály számára, akik nem 40 órás munkahétben érdekeltek." - mondta el a szakértő.

Egy másik tendencia, amely kapcsolódik az Európa-szerte uralkodó munkaerőhiányhoz, a készségek és a képzettség hiánya.

Egyre több olyan embert látunk a munkaerőpiacon, akik valójában nem rendelkeznek megfelelő készségekkel. A szakmai tudásunk 80%-át a munka elvégzése során tanuljuk meg, vagyis jelentős feladat hárul a foglalkoztatási és munkaerő-felvételi iparágra ebben a tekintetben. Ehhez a trendhez tartozik az is, hogy fokozott figyelmet kap a munkahely és a magánélet egyensúlya. A Covid egyik eredménye, hogy az otthon és a munka világa összeolvadt, a fitalabb generációnak pedig határozottan nehézséget okoz az egyensúly fenntartása. 

A harmadik tényező zöld gazdaság és a digitalizációra való áttérés, átmenet, ami szintén bonyolítja az üres álláshelyek betöltését.

A digitalizáció katalizátorként szolgálhat a munkaerőpiacon tapasztalható tendenciák és fejlemények megoldására, de fenntartható módon, felelősségteljesen és etikusan kell ennek megfelelni. Ennek a tendenciának a része a mesterséges intelligencia használata is. "Végeztünk egy kutatást, amelyből kiderült, hogy a munkavállalók több mint fele érdeklődik a mesterséges intelligencia területén történő képzések iránt. Az érdeklődőknek azonban csak 13%-a az, akit a munkáltatója ténylegesen képez ezen a területen. Tehát még mindig hatalmas a szakadék a képzési igények és a kívánt képzési igény között." - ismertette Sonja van Lieshout.

BCSDH Üzleti reggeli
Sonja van Lieshout, kép forrása: BCSDH/NZL

A 10 legkeresettebb pozíció

A top tíz "leggyorsabban növekvő munkahely" vagyis a legkeresettebb szakmákra is kitért a szakértő előadásában:

  1. az AI specialista,
  2. a fenntarthatósági specialista,
  3. az üzleti intelligencia elemző,
  4. információbiztonsági elemző,
  5. a fintech szakértő,
  6. az adatelemző,
  7. robotinformatikai mérnök,
  8. a big data specialista,
  9. a mezőgazdasági gépkezelő,
  10. és a digitális transzformációs szakértő.

Mindezeknél a kritikus és analitikus gondolkodásmód az egyik kulcs képesség, de a rugalmasság és az agilitás is a legfontosabb képességek között van.

"A munkaerőpiacon belül sokan tartanak attól, hogy a munkakörök automatizálódásával a pozíciójuk megszűnik, vagy a munkájuk elértéktelenedik. Valójában szükség van arra, hogy bizonyos munkakörök, és így a munkaerő felszabaduljon, és ezek az emberek más pozíciókban tudjanak munkát végezni.

A Világgazdasági Fórum "Future of Jobs" jelentéséből tudjuk,

hogy a munkavállalók alapkészségeinek a 44%-a fog megváltozni a következő öt évben.

Erre előre készülnünk kell. A felelősség azonban nemcsak a munkavállalókat terheli, hanem a munkahelyek, és a kormány közös érdeke egy jövőbiztos, fenntartható munkaerőpiac kialakítása" - hangzott el az előadásban.

Az előadást követő zártkörű szakmai fórum keretében vállalatvezetők, vállalati-, tudományos és civil szakértők egyeztettek az emberi érték témakör aktuális helyzetéről és kihívásairól, olyanokról, mint a polarizáció és a bizalomvesztés üzleti kockázatai, az értékteremtés az emberi tőke megbecsülésével, a fizikai és mentális egészség és a hatékonyság összefüggései, valamint feltárták az üzleti jógyakorlatokat és megoldásokat. A három téma vezetője Kelemen Attila, a ProSelf Zrt. vezérigazgatója, Baja Sándor a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója és Nagy Gréta a Dandelion Kft. ügyvezető igazgatója voltak.

A cikk folytatásaként hamarosan közzétesszük Sonja van Lieshout-tal készített interjúnkat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tiktok