Portfolio signature

Szép csendben a hagyományos pénzügyi rendszer kudarcára készít gyógyírt az MNB

Portfolio
Az MNB jelenleg nem lát olyan piaci kudarcot vagy jegybanki célt, ami miatt egy széleskörűen elérhető lakossági digitális jegybankpénz platformot kellene elindítaniuk - jelentette ki Szombati Anikó az MNB digitalizációért és FinTech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója a BME által szervezett fintech rendezvényen. Ugyanakkor a jegybank ott akar állni a startvonalon, ezért is indítottak CBDC pilot projekteket. A rendezvényen a digitális jegybankpénzek szerepéről és a blokklánc technológiában rejlő lehetőségekről is szó volt.
Hasonló témákról lesz a szó a Portfolio jhúnius 11-ei Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

A digitális jegybankpénz szociális szerepe

Levendovszky János, egyetemi tanár, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese előadásában kifejtette, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia már a pénzügyek több területén kopogtat: a digitális pénz, a digitális jegybankpénz sok ember számára jelent kaput a pénzügyi világba.

A digitális pénz szociális hasznosságáról elmondta, hogy több milliárd olyan ember van a világon, aki jelenleg nem fér hozzá a bankrendszerhez, ám őket is be kellene valahogy kapcsolni a pénzügyi körforgásba. Vannak olyan rétegek, akik kizárólag a külföldi átutalásokra tudnak csak hagyatkozni, ez pedig egy 200 dolláros banki átutalásra a Word Bank becslései szerint közel 12 százalékot (24 dollárt) költenek el. Az ENSZ célkitűzése ezzel kapcsolatban, hogy 2030-ra 3 százalék alá szorítsák le ezeket a díjakat. Csakhogy ez közvetítők mellett nem megy, a digitális pénz ebben is segíthet:

egy mobiltelefon és a digitális pénz milliárdok számára jelenthet kaput a pénzügyi vérkeringéshez.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés