Portfolio signature

Itt van feketén-fehéren: ennyit buktak az Oroszországból kivonuló nyugati cégek

Portfolio
Több mint 100 milliárd dollárt buktak azok a külföldi vállalatok, amelyek az orosz-ukrán háború kitörése óta elhagyták Oroszországot – írja a Business Insider a Reuters számításaira hivatkozva.

Súlyos milliárdokat vesztettek az Oroszországból kivonuló cégek, augusztusban még 80 milliárd dollárnál járt a Reuters számlálója, most azonban már 107 milliárd dollárra rúg az összeg

– derül ki a cégek által közzétett jelentésekből.

Az jelentős veszteségek részben a bevételek elmaradásával, részben pedig a leírásokkal magyarázhatók, főként, hogy Oroszország szigorú büntetőintézkedéseket vezetett be az országot elhagyó cégekkel szemben. Ilyen például, hogy a vállalatoknak 50 százalékos diszkonttal kell eladniuk eszközeiket, és az eladásból származó bevétel legalább 10 százalékát be kell fizetniük az orosz költségvetésbe. Egyesek ezt szimplán „kilépési adónak” nevezik. A kilépő vállalatok eddig már 35,7 milliárd rubelt, azaz 387 millió dollárt fizettek be az orosz költségvetésbe - jelentette a hónap elején az orosz RBC Daily hivatalos adatokra hivatkozva.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés