Portfolio signature

Ezek az eszközök teljesítettek idén a legjobban és a leggyengébben a tőzsdéken

Portfolio
Nehéz volt mellényúlni idén a tőzsdéken, a világ részvénypiacai kifejezetten jól teljesítettek, és a nyersanyagpiacon is adódtak jó, adott esetben pedig kiemelkedő lehetőségek. A magyar piaci befektetők számára sem volt unalmas az év első három hónapja, hiszen a hazai részvénypiacon több izgalmas sztori is kínálkozott, ráadásul nem a blue chip szegmensben, hanem a midcapek között - míg a nagypapírok többsége alulteljesítő volt a BUX indexhez képest, addig több kisebb kapitalizációjú vállalat részvénye akár 30 százalékot meghaladó árfolyamemelkedést produkált. Megnéztük, mely tőkepiaci eszközök nyújtották az év első három hónapjában a legnagyobb hozamot a befektetők számára, és mely eszközöktől tartotta magát inkább távol a piac.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Lezárult az év első negyedéve, és a befektetőknek nem sok panasza lehet a piaci hozamokat illetően. Mint mindig, a tőkepiac passzátszele az Egyesült Államok felől fúj, ahol a részvénypiac szárnyalt az év első három hónapjában, köszönhetően a gazdaság erejével és a kamatcsökkentésekkel kapcsolatos optimizmusnak, amelyhez még hozzáadódott a mesterséges intelligencia továbbra is dübörgő megatrendje. Az S&P 500 index 2019 óta a legerősebb első negyedéves hozamát érte el közel 10 százalékos emelkedéssel, miközben az index januárban két év után először állított be történelmi csúcsot januárban. Egyes befektetők joggal aggódhatnak, hiszen ez az emelkedés és a több mint egytucat csúcsdöntés lényegében érdemi korrekció nélkül történt. Viszont annak ellenére, hogy a globális tőkepiac origója az USA, rengeteg izgalom történt az Egyesült Államokon kívül. Ha megnézzük a fontosabb tőkepiaci eszközök árfolyamváltozását, látszik, hogy idén számos terméken lehetett szépen keresni.

Az alábbi listát toronymagasan vezeti a kakaó, közel 121 százalékos áremelkedéssel. Az emelkedés mögött röviden termést negatívan befolyásoló tényezők állnak: a Harmattan-szél kiszárítja a kakaóföldeket és ezzel rontja a termelékenységet, miközben a levegőben sűrű köd alakul ki a portól, ami a szállítást is jelentősen megnehezíti; az El Nino először szokatlanul sok csapadékot, majd száraz hőséget hozott a termőterületeken, és a szélsőséges időjárási körülmények rosszul hatnak a termésre; emellett egyes elefántcsontparti és ghánai kakaóüzemek leállították vagy radikálisan csökkentették a feldolgozási tevékenységet, mert az egekbe szöktek a költségeik.

Nemrég egy részletes elemzés során tértünk ki a fontosabb áralakító tényezőkre:

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés