A Tesla állítólag már terepszemlét tart Indiában az új gyárhoz
Üzlet

A Tesla állítólag már terepszemlét tart Indiában az új gyárhoz

Portfolio
A Tesla tervei szerint ebben a hónapban egy csapatot küld Indiába, hogy felmérje a lehetséges helyszíneket egy 2-3 milliárd dollár értékű elektromosautó-gyár építéséhez, amely az ország autóipari központjainak egyikében kerülhet megvalósításra - tudósított az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva a Financial Times.

A lépés azt követően történik, hogy Indiában csökkentik az importált elektromos autókra kivetett vámokat azon cégek esetében, amelyek három éven belül helyben kezdik meg a gyártást. A Tesla korábban ezt a vámcsökkentést tette meg beruházásának előfeltételéül.

A vállalat által kiválasztott csapat Maharashtra, Gujarat és Tamil Nadu államokban vizsgálódik majd, mivel ezek rendelkeznek már meglévő autóipari központokkal. Emellett Haryana állam is szóba került mint lehetséges helyszín, főleg annak Újdelhihez való közelsége miatt. Azonban a Tesla elsősorban az előbb említett három államra összpontosítana, mivel ott találhatóak kikötők is, ami megkönnyítené az autók exportját.

Egy esetleges Tesla-beruházás jelentős politikai és gazdasági hatással lenne Indiára nézve, különösen Narendra Modi miniszterelnök számára, akinek kormányzata nagy hangsúlyt fektet az üzleti élet és a munkahelyteremtés előmozdítására. Modi korábban bíztatta Elon Muskot a beruházásra, amire Musk pozitívan reagált.

A Tesla azt tervezi, hogy az új gyárban egy 30 000 dolláros árú modellt gyártana, amit aztán nem csak Indiában értékesítene, hanem Délkelet-Ázsiába, az Öböl-menti országokba, Afrikába és Európa déli és keleti részeibe is exportálna.

A Tesla globális terjeszkedése során Mexikóban is épít egy gyárat, ami 2026-ban nyitja meg kapuit. Az FT egyik forrása szerint az indiai beruházás esetén a vállalat 2-3 milliárd dollár befektetését tervezi kezdetben, amit további milliárdok követhetnének a beszállítók részéről. A teljes kapacitás elérésekor akár évi 500 ezer autót is gyárthatnának itt - mondták a források.

A Tesla jelenlegi legnagyobb riválisának számító BYD már javaslatot nyújtott be egy indiai üzem építésére partnerségben egy helyi céggel. Más helyi EV-gyártók mellett vietnami és kínai vállalatok is terveznek beruházásokat Indiában az elektromos járművek területén.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1479180033