Nagy lépésre készül a Microsoft a közkedvelt alkalmazásánál - Világszerte érinti a felhasználókat

Portfolio
Globális szinten szétválasztja a Microsoft a Teams üzleti üzenetküldő és videóalkalmazást az Office csomagtól, reagálva ezzel az Európai Bizottság visszajelzéseire a piaci verseny kapcsán - írta a BBC.

A Microsoft bejelentette, hogy a Teams üzleti üzenetküldő és videókonferencia-alkalmazást világszerte különválasztja az Office szoftvercsomagtól.

Ezt a szoftveróriás Európában már megvalósította tavaly, reagálva ezzel a versenyfelügyelet által kilátásba helyezett lehetséges bírságra. A Teams 2017 óta része volt az Office csomagnak. a lépésre azután került sor, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Slack által 2020-ban benyújtott panasz alapján.

A Microsoft hozzátette, hogy a szétválasztással nagyobb rugalmasságot nyújtanak a multinacionális vállalatoknak beszerzéseik földrajzi területeken történő egységesítése érdekében. A Teams különállóan új ügyfelek számára 5,25 dollár áron lesz elérhető.

Az egyelőre nem világos, hogy ez a lépés elegendő lesz-e ahhoz, hogy elkerülje az EU büntetését. Az elmúlt tíz év során a Microsoft már 2,2 milliárd euró összegű uniós bírságot fizetett ki termékek összekapcsolása és csomagban való forgalmazása miatt. A verseny megsértése esetén akár globális éves forgalmának 10%-át is elérheti a bírság.

Nem csak Európában támadták a Microsoftot erőfölénye miatt, 1998-ban az amerikai igazságügyi minisztérium perbe fogta a céget a rivális webböngészők hátrányba helyezése miatt a Windows platformon. Azóta a Microsoft enyhített annak korlátain, hogy milyen szoftverek telepíthetők a számítógépekre, ami a rivális böngészők népszerűségének növekedését eredményezte.

Azután, hogy tavaly októberben Európában leválták a Teams-t a Microsoft 365-ről és az Office Suite-ról, a Sensor Tower piackutató cég szerint nem tapasztalt jelentős változást a platform felhasználóbázisának méretében. Reuters által közölt adatok szerint pedig a Teams mobilalkalmazás havi aktív felhasználóinak száma stagnált 2024 első három hónapjában az előző negyedévhez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF