Megvolt a hét legfontosabb közlése, pluszban zártak az amerikai tőzsdék
Portfolio
Gazdasági információk tekintetében ma délelőtt érkezett egy kedvezőtlen adat, februárban ugyanis nagyobbat esett az európai kiskereskedelem volumene, mint azt várni lehetett - vélhetően erre is reagálva estek az európai tőzsdék, de elsősorban a délutáni amerikai adatközlésre készültek a befektetetők, az Egyesült Államokban megérkezett ugyanis a hét legfontosabb adata, a kamatpolitika szempontjából jelentős munkanélküliség alakulása. Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy az amerikai jegybank vélhetően azért is hajlik a kamatvágásra a vártnál magasabb infláció ellenére is, mivel az amerikai munkanélküliség emelkedése könnyen felgyorsulhat, ezt pedig szeretné megelőzni a Fed.

A friss adatok tükrében elmondható, hogy a vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az amerikai munkaerőpiacon márciusban, és ezúttal a munkanélküliségi ráta is csökkent. Összességében a mai adatközlés erős munkaerőpiacról árulkodik, ami inkább a fedes héják érvelését támasztja alá, ezzel csökkentve a júniusi kamatvágás esélyét.
Megosztás

PLuszos zárás

Pluszban zártak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,8, az S&P 500 1,1, a Nasdaq 1,2 százalékkal emelkedett.

Megosztás

Történelmi csúcson járt az arany árfolyama

Történelmi csúcsra emelkedett ma az arany árfolyama, többek között az amerikai kamatcsökkentési várakozások, a spekulatív és jegybanki vásárlások hatására - írja a Reuters.

Történelmi csúcson járt az arany árfolyama
Megosztás

Van olyan amerikai jegybankár, aki már újra kamatemelésről beszél

Michelle Bowman amerikai jegybankár szerint az infláció megfékezése érdekében szükség lehet a kamatszint további emelésére, ellentétben a piaci várakozásokkal és kollégái előrejelzéseivel - jelentette a CNBC

Van olyan amerikai jegybankár, aki már újra kamatemelésről beszél
Megosztás

Több mint 1 százalékos pluszok az amerikai tőzsdén

A nyitás óta menetelnek felfelé az irányadó amerikai indexek, a Dow 1 százalékos, az S&P 500 1,3 százalékos, a Nasdaq 1,5 százalékos pluszban áll, az technológiai papírokkal az élen.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Megosztás

Mégsem lesz olcsó Tesla, feladta régi tervét Elon Musk

Visszalép a Tesla az olcsó, tömegpiacra szánt elektromosautó-projektjétől, amely a vállalat hosszú távú célkitűzése volt, és helyette az önvezető robotaxik fejlesztésére összpontosít - tudta meg a Reuters. A hírre 3 százalékot esett ma a Tesla részvényeinek árfolyama.

Mégsem lesz olcsó Tesla, feladta régi tervét Elon Musk
Megosztás

Eladja egyik amerikai érdekeltségét az Allianz

Eladja egyik amerikai részlegét, a Fireman's Fund-ot az Allianz, a tranzakció értéke 1,4 milliárd dollár - jelentette be a vállalat.

Eladja egyik amerikai érdekeltségét az Allianz
Megosztás

Esés lett a vége a magyar tőzsdén

0,2 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést a magyar tőzsde, a blue chipek közül az OTP 1 százalékot esett, a Mol fél százalékkal feljebb került, a Magyar Telekom 0,1 százalékos mínuszban, a Richter pedig 0,4 százalékos pluszban zárt.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Gyorsan lerázta magáról az adatot a piac

A részvénypiaci szempontból kedvezőtlen munkaerőpiaci adatok ellenére emelkedéssel indul a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékos plusza mellett az S&P 500 és a Nasdaq is 0,3 százalékkal került feljebb.

dowemelkedés
Megosztás

Esik az arany

Bezuhant a biztonságos menedékként számon tartott arany árfolyama a vártnál sokkal erősebb amerikai munkaerőpiaci adat közlését követően. A dollárban jegyzett nemesfém árfolyama így is rekord szinteken van, a dollár erősödése azonban az arany esését vonta magával a mai közlést követően.

goldessés
Megosztás

Reagálnak a piaci szereplők a friss adatra

Pár perce kijött a hét legjobban várt gazdasági információja, az amerikai munkanélküliségi adat - ennek ismeretében a vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az amerikai munkaerőpiacon márciusban, és ezúttal a munkanélküliségi ráta is csökkent, ami a részvénypiaci kilátások szempontjából azért kedvezőtlen, mert az erős munkaerőpiac rontja a kamatcsökkentési várakozásokat. Ennek megfelelően reagálnak a befektetők: nagyot estek a határidős részvényindexek, az eddigi pozitív piacnyitási kilátásokkal szemben most úgy néz ki, hogy csak minimális pluszban nyithatnak a vezető részvényindexek.

Ezzel párhuzamosan erősödésbe kapcsolt a dollár, ahogy az a lenti dollár indexen is látható (az amerikai fizetőeszköz teljesítményét mutatja a fontosabb kereskedelmi partnerek devizáiból képzett kosárral szemben):

dollarindex11
Megosztás

Kijött a friss adat: az amerikai munkaerőpiac megállíthatatlan

A vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az amerikai munkaerőpiacon (a mezőgazdasági foglalkoztatottakat figyelmen kívül hagyva) márciusban, és ezúttal a munkanélküliségi ráta is csökkent. Összességében a mai adatközlés erős munkaerőpiacról árulkodik, ami inkább a fedes héják érvelését támasztja alá.

Kijött a friss adat: az amerikai munkaerőpiac megállíthatatlan
Megosztás

Szakad az Appeninn részvénye

Ma tette közzé pénzügyi eredményeit az Appeninn-csoport, ahol a tavalyihoz képest jóval nagyobb ingatlan-bérbeadási bevételről és adózott eredményről számolt be a társaság. Ezen felül megérkezett az a hír is, hogy a Scope hitelminősítő az erős operatív teljesítményre és a tavalyi ingatlan akvizíciók sikeres integrálására hivatkozva megerősítette a kibocsátó hitelminősítését és a kötvény minősítését. A befektetők azonban úgy tűnik, hogy jobb eredményre számítottak, nagy esésben van ugyanis az Appeninn részvénye.

Szakad az Appeninn részvénye
Megosztás

Nem elég, hogy egyre drágább a benzin, akad itt egy furcsaság is

A növekvő geopolitikai bizonytalanságok közepette egyre feljebb kúszik az olajár, emellett a forint sem teljesített a legjobban a vezető devizákkal szemben az elmúlt időszakban: ezek ismeretében nem meglepő, hogy egyre magasabb árakkal találkozhatnak az autósok a benzinkutakon. Az viszont már sokak számára furcsa, vagy egyenesen felháborító lehet, hogy az elmúlt hetekben sokkal nagyobb mértékben drágult meg a benzin, mint a dízel. Vajon mi húzódik meg ennek a kellemetlen jelenségnek a hátterében, és meddig maradhat ez így?

Nem elég, hogy egyre drágább a benzin, akad itt egy furcsaság is
Megosztás

Zuhan a DAX, egyre csúnyább a kép

A kedvezőtlen kiskereskedelmi adatokat és a jelentős amerikai tőzsdei esést követően egyre rosszabb a hangulat Európa vezető tőzsdéin, a DAX már másfél százalékot esett, de a FTSE 100 is egy százalékos, a CAC pedig 1,4 százalékos mínuszban van. A befektetők idegesen várják az amerikai munkanélküliségi adatot.

daxmásfél

A fontosabb német részvények közül a Bayer vezeti az esést a maga 3,3 százalékos esésével,

bayer32

de a Commerzbank is jelentős, 2,8 százalékos mínuszban van az elmúlt napok raliját követően.

kommerz28
Megosztás

Egyre lejjebb az OTP

Elsősorban az OTP esésnek köszönhetően rossz hangulatban zajlik a kereskedés a magyar tőzsdén.

Egyre lejjebb az OTP
Megosztás

Lezárult a saját részvények vásárlása a PannErgynél

A BÉT oldalán közölte a PannErgy, hogy 19 500 darab saját részvényt vásároltak a tegnapi kereskedésben, ezzel elérték a korábbi közgyűlési határozatban kijelölt vásárlási célt, ezért a társaság a mai nappal felfüggeszti a saját részvények visszavásárlását.

Lezárult a saját részvények vásárlása a PannErgynél
Megosztás

Nagyon gyengén alakul a fogyasztás Európában

Februárban a vártnál nagyobbat esett a kiskereskedelem volumene, mint azt várni lehetett, ezzel már több hónapja tart a gyengélkedés.

Nagyon gyengén alakul a fogyasztás Európában
Megosztás

Esik az OTP

A nemzetközi miliőből némileg kilógva relatív felülteljesítő ma a magyar tőzsde, a BUX index 0,3 százalékos mínuszban van csak. Az OTP részvénye azonban komolyabb eladói nyomással néz szembe a tegnapi esést követően, jelenleg 0,9 százalékos mínuszban van a bankpapír.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Megosztás

Nem javul a hangulat

A német DAX már 1,4, a francia CAC 1,3, az angol FTSE pedig 1 százalékos esésben van a délutáni adatok előtt.

dax04055
Megosztás

Több mint 900 százalékkal nőhetett a Samsung nyeresége

A Samsung Electronics előzetes jelentése szerint az első negyedévben a memóriachipek árának emelkedése révén 931%-os működési nyereségnövekedést ért el, ami meghaladja a piaci várakozásokat és erősíti pozícióját a globális chipgyártásban - írja a CNBC.

Több mint 900 százalékkal nőhetett a Samsung nyeresége
Megosztás

Esésben a vezető tőzsdék

A CAC 1,2, a DAX és a FTSE pedig 1,1 százalékos mínuszban van a nyitást követően.

dax0405
Megosztás

Egyre kevesebb a tőzsdei részvény a világban

A tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeinek globális kínálata olyan ütemben szűkül, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa, mivel a gazdasági és geopolitikai bizonytalanság megnehezíti az új részvénykibocsátásokat, miközben a vállalatok folyamatosan nagy mennyiségben vásárolják vissza saját részvényeiket, írja az FT.

Egyre kevesebb a tőzsdei részvény a világban
Megosztás

Visszafogottan kezdi a napot a magyar tőzsde

A pénteki nyitást követően minimális pluszban van a BUX, a blue chipek közül a Richter és az OTP van kisebb pluszban, a Mol és a Telekom stagnálnak.

Visszafogottan kezdi a napot a magyar tőzsde
Megosztás

Kisebb emelkedés a magyar tőzsdén

A nyitást követően 0,1 százalékos pluszban van a magyar tőzsde, a hazai blue chipek felemás teljesítményt nyújtanak: az OTP 0,2 százalékkal lejjebb került, a Richter 0,8 százalékos pluszban van, a Mol és a Magyar Telekom részvénye egyelőre nem mozdult el.

buxnyitás
Megosztás

Szinte a teljes igazgatóságot lecseréli az AutoWallis

Három igazgatósági tag is lemondott az AutoWallis éléről, így a csoportot megújuló igazgatóság stratégiai vezetésével irányíthatja tovább a menedzsment az éves rendes közgyűlést követően - derült ki az április 26-ra kitűzött közgyűlés előterjesztéseiből.

Szinte a teljes igazgatóságot lecseréli az AutoWallis
Megosztás

Ha ez bekövetkezik, akkor óriásit fog emelkedni az arany ára

Egy elemző előrejelzése szerint a geopolitikai feszültségek és egyes rendszerszintű tényezők hatására az arany ára egy éven belül elérheti az unciánkénti 2600 dollárt, miután a nemesfém idén már többször is új rekordmagasságokat ért el - írja a CNBC. A szakember felhívta a lehetőségét egy esetleges eseményre, ami ha bekövetkezik, az komoly ralit indíthat el a nemesfémnél. .

Ha ez bekövetkezik, akkor óriásit fog emelkedni az arany ára
Megosztás

Tovább zsákolja részvényeit az OTP

Csütörtökön is folytatta a saját részvények vásárlását az OTP, ezúttal több mint 150 millió forintért vásárolt a bank - derült ki a BÉT honlapján közzétett közleményből.

Tovább zsákolja részvényeit az OTP
Megosztás

Óvatos nyitás jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,4 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,2 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,5 százalék mínuszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,98 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 0,46 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,17 százalékot emelkedett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,15 százalék pluszban nyithat, a CAC stagnálhat, míg a FTSE 0,1 százalékot eshet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,1 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,18 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,26 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Gazdasági információk tekintetében ma itthon több fontos adat is érkezik, például a KSH közli a februári ipari termelés első becslését valamint a kiskereskedelmi adatot, ezek elsősorban a forint piacán okozhatnak mozgásokat. Ezen felül az Eurostat a februári kiskereskedelem számait közli, míg az Egyesült Államokban érkezik a hét legfontosabb adata, a kamatpolitika szempontjából jelentős munkanélküliség alakulása – ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy az amerikai jegybank vélhetően azért is hajlik a kamatvágásra a vártnál magasabb infláció ellenére is, mivel az amerikai munkanélküliség emelkedése könnyen felgyorsulhat, ezt pedig szeretné megelőzni a Fed. Figyelni kell tehát a ma érkező adatra, a piac biztosan így tesz majd.

2024. április 1-7. makronaptár
Magyar makrogazdaság
április 2. kedd 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q4
április 2. kedd 8:30 KSH Ipari termelői árak febr.
április 2. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) jan.
április 2. kedd 8:30 KSH A kormányzati szektor egyenlege 2023
április 2. kedd 9:00 MLBKT BMI márc.
április 2. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
április 4. csütörtök 8:30 KSH Külkereskedelmi termékforgalom (első becslés) febr.
április 5. péntek 8:30 KSH Ipar (első becslés) febr.
április 5. péntek 8:30 KSH Kiskereskedelem febr.
április 5. péntek 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek márc.
április 5. péntek 8:30 MNB Kamatstatisztikák febr.
Nemzetközi makrogazdaság
április 1. hétfő 3:45 Kína Caixin BMI (feldolg) márc.
április 1. hétfő 16:00 USA ISM BMI márc.
április 2. kedd 14:00 Németo. Infláció márc.
április 2. kedd 16:00 USA Gyáripari megrendelések febr.
április 2. kedd 16:00 USA Nyitott álláshelyek febr.
április 3. szerda 3:45 Kína Caixin BMI (szolg.) márc.
április 3. szerda 11:00 EU Infláció márc.
április 3. szerda 14:15 USA ADP munkanélküliség márc.
április 3. szerda 16:00 USA ISM BMI (szolg.) márc.
április 4. csütörtök 11:00 EU  Termelői árak febr.
április 4. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
április 4. csütörtök 13:30 USA Elbocsátások márc.
április 5. péntek 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések febr.
április 5. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem febr.
április 5. péntek 14:30 USA Munkanélküliség márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 18,9 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 1,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 33,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 7,0 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 21,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 38 596,98 -1,4% -3,0% -1,0% 2,4% 15,6% 46,3%
S&P 500 5 147,21 -1,2% -2,0% 0,3% 7,9% 25,5% 78,8%
Nasdaq 17 878,78 -1,5% -2,1% -1,9% 6,3% 36,5% 137,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 39 773,14 0,8% -1,0% -0,8% 18,9% 40,6% 83,1%
Hang Seng 16 725,1 0,0% 1,1% 0,8% -1,9% -17,5% -44,1%
CSI 300 3 567,8 0,0% 1,3% 0,8% 4,0% -13,0% -12,2%
Európai részvényindexek              
DAX 18 403,13 0,2% -0,5% 3,9% 9,9% 17,9% 53,5%
CAC 8 151,55 0,0% -0,7% 2,5% 8,1% 11,0% 49,2%
FTSE 7 975,89 0,5% 0,3% 4,4% 3,1% 4,5% 7,8%
FTSE MIB 34 454,58 -0,1% -0,9% 4,7% 13,5% 27,5% 58,7%
IBEX 11 090,9 0,5% 0,1% 10,1% 9,8% 20,8% 16,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 66 625,06 -0,3% 1,9% 0,5% 9,9% 52,6% 59,1%
ATX 3 571,94 0,6% 1,0% 5,9% 4,0% 11,7% 14,4%
PX 1 528,88 0,6% 0,9% 5,6% 8,1% 12,2% 40,8%
WIG20 83 866,94 1,2% 1,4% 3,2% 6,9% 42,1% 36,3%
Magyar blue chipek              
OTP 17 180 -0,7% 2,3% -1,9% 8,7% 68,2% 35,5%
Mol 3 024 0,3% 2,2% 3,6% 7,0% 12,9% -7,1%
Richter 9 380 -1,1% 1,3% -2,3% 7,2% 22,9% 70,9%
Magyar Telekom 910 1,1% 1,4% 7,3% 33,4% 127,5% 96,1%
Nyersanyagok              
WTI 87,37 1,3% 4,1% 9,7% 21,5% 8,3% 40,7%
Brent 89,23 -0,6% 2,1% 7,2% 14,9% 5,1% 27,9%
Arany 2 292,47 0,4% 3,5% 8,4% 11,0% 13,4% 78,0%
Ezüst 27,13 1,5% 9,4% 14,0% 11,9% 9,1% 79,7%
Devizák              
EURHUF 391,2 -0,4% -0,7% -1,2% 2,4% 3,9% 22,2%
USDHUF 359,9558 -0,8% -1,3% -1,2% 4,0% 4,8% 26,1%
GBPHUF 457,3650 -0,2% -0,8% -1,2% 3,7% 6,2% 22,6%
EURUSD 1,0868 0,4% 0,6% 0,0% -1,6% -0,9% -3,1%
USDJPY 151,7850 0,0% 0,3% 0,9% 7,6% 15,2% 36,0%
GBPUSD 1,2669 0,4% 0,3% -0,2% -0,6% 1,2% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 68 538 3,9% -3,2% 0,3% 55,1% 143,2% 1 296,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,3 -1,0% 2,3% 2,0% 11,3% 28,4% 71,4%
10 éves német állampapírhozam 2,34 -1,7% 2,8% -1,8% 16,9% 3,4% -39 050,0%
10 éves magyar állampapírhozam 6,88 -0,3% 0,9% 7,3% 16,0% -20,5% 123,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde