Csúcsok dőltek ma a magyar tőzsdén, Amerika pedig Csipkerózsikát játszott
Üzlet

Csúcsok dőltek ma a magyar tőzsdén, Amerika pedig Csipkerózsikát játszott

Portfolio
Nagyrészt jó hangulatban indult a kereskedés a tőzsdéken, az ázsiai tőzsdék emelkedtek, és Európában is egyre határozottabb erősödés alakult ki, beleértve a magyar piacot , ahol a Duna House és az Alteo is történelmi csúcsot döntött. Ehhez képest az USA-ban már óvatosabb mozgások látszódtak ma, olyannyira, hogy az egész kereskedés érdemi mozgások nélkül zajlott. Közben a nyersanyagpiacokon már voltak mozgások, az arany árfolyama történelmi csúcsot döntött 2 354 dollárnál, míg a múlt heti rali után esnek ma az olajárak, miután Izrael közölte, hogy kivonja csapatait a Gázai övezetből. Erősen indult a hét a kriptopiacon is, a bitcoin jelentős emelkedést követően közel van hozzá, hogy új történelmi csúcsot döntsön.
Megosztás

Mozdulatlanságba dermedt Amerika

Gyakorlatilag érdemi mozgások nélkül zárta a hét első kereskedési napját Amerika, a vezető részvényindexek mindegyike a múlt pénteki záróára környékén maradt. Az S&P 500 0,04%-os, a Dow Jones 0,03%-os mínuszban zárt, míg a Nasdaq 0,03%-ot "erősödött".

nasdaq 0408
Megosztás

Esik az olaj a gázai hírekre

Az olaj ára több mint egy dollárral csökkent ma, miután Izrael bejelentette, hogy kivonja csapatait a Gázai övezetből és újra tárgyalásokat kezdett a Hamászszal.

Esik az olaj a gázai hírekre
Megosztás

Oldalaznak az amerikai indexek

Továbbra sincs egyértelmű irány az amerikai tőzsdéken, az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is a tegnapi záróértéke körül mozog, jelenleg 0,03-0,06%-os pluszban tartózkodnak.

sp 500 0408
Megosztás

Kilőhet a kulcsfontosságú nyersanyag ára, hamarosan hiánycikké válhat

A Trafigura nyersanyagkereskedő szerint a mesterséges intelligencia és adatközpontok iránti növekvő igény, valamint az elektromos járművek és megújuló energiák felé történő energetikai átállás miatt 2030-ig akár egymillió tonnával is megnőhet a rézkereslet, ami súlyosbíthatja a már fennálló kínálati hiányt.

Kilőhet a kulcsfontosságú nyersanyag ára, hamarosan hiánycikké válhat
Megosztás

Erősödik a bitcoin

Amerikában a nyitás óta tart az iránykeresés a tőzsdéken, a főbb részvényindexek mindegyike a pénteki záróértéke körül mozog. Mindeközben a bitcoin erősödik, jelenleg több mint 3,5%-os pluszban tartózkodik.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Megosztás

Lemaradtál az aranyról? Ebben a befektetésben még bőven van fantázia!

Geopolitikai feszültségek, egyre aktívabb jegybankok, makacs infláció, erős dollár és amerikai elnökválasztás: az elmúlt hónapokban nagyon összeálltak a csillagok az arany felett, aminek köszönhetően sorra dönti a történelmi csúcsokat a sárga nemesfém jegyzése. Korábban már felhívtuk rá a figyelmet, hogy komoly rali várható az aranybányász vállalatok részvényeinél, ami el is indult - de vajon van még tere az emelkedésnek? És mi az a befektetési lehetőség, ami a biztonságos megoldásokat kedvelőknek is az ínyére válhat?

Lemaradtál az aranyról? Ebben a befektetésben még bőven van fantázia!
Megosztás

Iránykeresés az USA-ban

Egyelőre nincs határozott irány az amerikai tőzsdéken a nyitás után, a Dow 0,1 százalékot emelkedett, míg az S&P 500 stagnál, a Nasdaq 0,1 százalékot erősödött. A tőzsdék a múlt heti esésből igyekeznek talpra állni: a Dow múlt héten 2,3 százalékot esett, ami 2023 márciusa óta a leggyengébb heti teljesítménye volt; az S&P 500 közel 1 százalékot esett múlt héten, amire január eleje nem volt példa; a Nasdaq 0,8 százalékot gyengült, vagyis az elmúlt öt hétből négyben esett az index.

spar0408
Megosztás

Megérkezett a Wall Street legmagasabb célára az S&P 500-ra

A Wells Fargo a mesterséges intelligencia iránti optimizmusra és a kamatszint esetleges csökkenésére hivatkozva megemelte az az S&P 500 indexre vonatkozó év végi célárát 5 535 pontra, ami a Wall Street-i cégek között a legmagasabb érték.

Megérkezett a Wall Street legmagasabb célára az S&P 500-ra
Megosztás

Az Alteo is ralizik

Jelentősen emelkedett ma az Alteo árfolyama, a jegyzés jelenleg 4,2 százalékos pluszban van. A mostani rali azt követően indult be, hogy az Alteo közölte, hogy az igazgatósága az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, vagyis összesen 400 forintos kifizetesére kerülhet sor részvényenként. Ez még a mostani 3700 forintos árfolyam mellett is 10,8 százalékos osztalékhozamot jelent.

alteo0408

Közben a Duna House ralija is folytatódik, jelenleg 7,3 százalékos pluszban van a papír.

Ezzel az Alteo és a Duna House és az Alteo is történelmi csúcsot döntött ma.

duna house0408
Megosztás

Egyre feljebb

A reggeli iránykeresést követően egyre magasabbra emelkednek a vezető európai részvényindexek. A kontinenst felölelő Stoxx 600 0,3 sázzalékos emelkedést mutat, élen a bányarészvényekkel, melyek 1,6 százalékot elkedtek, míg a leggyengébben az élelmiszer- és italgyártók teljesítenek. Az index a múlt héten 1,2 százalékot esett, ami január óta a legrosszabb teljesítménye volt.

euindexek0408s
Megosztás

Begyújtották a bitcoin-rakétát

Erősen indult a hét a bitcoin piacán, jelentős emelkedésben van a legértékesebb kriptoeszköz árfolyama és a kisebb coinok is emelkednek.

Begyújtották a bitcoin-rakétát
Megosztás

Új indexkövető részvényalapot hozott létre az OTP, már elérhető a BÉT-en

Ma reggeltől vásárolhatják meg az érdeklődők annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyeit, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit fogja össze.

Új indexkövető részvényalapot hozott létre az OTP, már elérhető a BÉT-en
Megosztás

Közel 250 millió forintért vett saját részvényeket az OTP

Tovább vette saját részvényeit az OTP, pénteken közel 250 millió forintért vásárolt a bank - derült ki a BÉT honlapján közzétett közleményből.

Közel 250 millió forintért vett saját részvényeket az OTP
Megosztás

Javul a hangulat

Bár a kereskedés első szakaszában még csak iránykeresés látszott az európai tőzsdéken, a nyitástól távolodva elkezdett javulni a hangulat és kisebb emelkedés alakult ki.

euindexek0408
Megosztás

Történelmi csúcson a Duna House

Jelentősen emelkedik a Duna House árfolyama a mai kereskedésben, a jegyzés egy ponton 9,3 százalékos pluszban is járt, ezzel történelmi csúcsot döntött.

Az emelkedés részben annak köszönhető, hogy a cég pénteken közölte, hogy az első negyedév 30 154 ingatlan-tranzakcióval zárult, ami az előző év azonos időszakához képest 52 százalékos emelkedés.

Emellett a jelzáloghitel-piacon szintén tovább folytatódott a felívelés. A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi adatai alapján idén márciusban már 90 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt kötöttek, így az első negyedévben az összes hitelkihelyezés meghaladta a 240 milliárd forintot; az előző évhez képest havi és negyedéves szinten is több mint duplájára nőtt a jelzálogcélú hitelek volumene.

dunahouse0408
Megosztás

Iránykeresés

Iránykereséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékot emelkedett, míg a CAC és a FTSE 100 stagnál. A milánói börze feljebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol piac 0,3 százalékot esett.

dax0408
Megosztás

Erősen indul a hét a magyar tőzsdén, kilőtt a Duna House

Bár az európai tőzsdéken jellemzően iránykeresés látható, a magyar piac határozott emelkedéssel indította a napot. A midcapek közül a Duna House árfolyama jelentős emelkedésben van a nyitás után, de az Opus is feljebb került Mészáros Lőric szavai után.

Erősen indul a hét a magyar tőzsdén, kilőtt a Duna House
Megosztás

Mészáros Lőrinc bemondta, mennyit kellene érnie az Opusnak

Mészáros Lőrinccel készített interjút az Index, a beszélgetés egy részén a tőzsdén jegyzett Opus is szóba került.

Mészáros Lőrinc bemondta, mennyit kellene érnie az Opusnak
Megosztás

Egész Svájc azon tanakodik, hogyan készüljenek fel az egyetlen megmaradt nagybankjuk összeomlására

Amióta a UBS egy évvel ezelőtt megmentette bajba jutott versenytársát, a Credit Suisse-t, azóta várja a piac, hogyan védik meg a hatóságok Svájcot attól a kockázattól, hogy az ország egyetlen megmaradt nagybankja is összeomlik. Hamarosan kiderül – írja a Reuters.

Egész Svájc azon tanakodik, hogyan készüljenek fel az egyetlen megmaradt nagybankjuk összeomlására
Megosztás

Emelkedés jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,8 százalék pluszban zárt, a S&P 500 1,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,3 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei 0,98 százalékkal került feljebb, a Hang Seng 0,43 százalékos pluszban van, míg a CSI 300 0,17 százalékos pluszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,47 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,28 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,22 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,02 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,09 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,05 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma a Magyar Nemzeti Bank ismerteti a nemzetközi tartalékok alakulását márciusból, ezen kívül értékpapír-statisztikákat is közöl a jegybank. Érkezik még a német ipar teljesítménye is, ami különösen érdekes, hiszen az ipar Németországban az utóbbi hónapokban kifejezetten gyengén teljesített.

2024. április 8-14. makronaptár
Magyar makrogazdaság
április 8. hétfő 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok márc.
április 8. hétfő 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák febr.
április 9. kedd 11:00 PM Előzetes ÁHT márc.
április 9. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
április 11. csütörtök 8:30 KSH Infláció márc.
április 12. péntek 8:30 KSH Építőipar febr.
április 12. péntek 8:30 KSH Ipar (második becslés) febr.
Nemzetközi makrogazdaság
április 8. hétfő 8:00 Németo. Ipari termelés febr.
április 9. kedd 10:00 EU EKB hitelezési felmérés  
április 10. szerda 14:30 USA Infláció márc.
április 10. szerda 20:00 USA Fed jegyzőkönyv  
április 10. szerda 20:00 USA Államháztartás márc.
április 11. csütörtök 3:30 Kína Infláció márc.
április 11. csütörtök 14:15 EU EKB-kamatdöntés  
április 11. csütörtök 14:30 USA Termelői árak márc.
április 11. csütörtök 14:45 EU Christine Lagarde sajtótájékoztató  
április 12. péntek 5:00 Kína Külkereskedelem márc.
április 12. péntek 8:00 UK GDP febr.
április 12. péntek 9:00 EU Ecofin-ülés  
április 12. péntek 16:00 USA 5 éves inflációs várakozások ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 16,5 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 1,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 33,3 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 7,7 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 22,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 38 904,04 0,8% -2,3% 0,8% 3,2% 16,2% 47,2%
S&P 500 5 204,34 1,1% -1,0% 2,5% 9,1% 27,2% 79,9%
Nasdaq 18 108,46 1,3% -0,8% 1,2% 7,6% 39,6% 138,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 38 992,08 -2,0% -3,4% -2,8% 16,5% 40,2% 78,8%
Hang Seng 16 723,92 0,0% 1,1% 3,5% -1,9% -17,5% -44,1%
CSI 300 3 567,8 0,0% 0,9% 0,1% 4,0% -13,0% -12,2%
Európai részvényindexek              
DAX 18 175,04 -1,2% -1,7% 2,7% 8,5% 17,1% 51,3%
CAC 8 061,31 -1,1% -1,8% 1,6% 6,9% 10,2% 47,2%
FTSE 7 911,16 -0,8% -0,5% 3,5% 2,3% 3,2% 6,2%
FTSE MIB 34 010,88 -1,3% -2,1% 2,6% 12,1% 26,6% 56,3%
IBEX 10 916 -1,6% -1,4% 7,9% 8,1% 18,0% 14,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 66 527,44 -0,1% 1,7% 1,0% 9,7% 51,6% 59,0%
ATX 3 566,61 -0,1% 0,9% 5,8% 3,8% 12,5% 13,0%
PX 1 525,51 -0,2% 0,7% 4,6% 7,9% 11,6% 40,5%
WIG20 83 642,13 -0,3% 1,1% 3,9% 6,6% 42,9% 37,7%
Magyar blue chipek              
OTP 17 025 -0,9% 1,3% -1,4% 7,8% 67,1% 33,8%
Mol 3 050 0,9% 3,0% 5,0% 7,9% 12,8% -5,6%
Richter 9 420 0,4% 1,7% -1,9% 7,7% 21,5% 72,5%
Magyar Telekom 909 -0,1% 1,3% 6,9% 33,3% 127,3% 93,8%
Nyersanyagok              
WTI 87,69 0,4% 4,4% 10,8% 22,0% 8,8% 39,0%
Brent 91,55 2,6% 4,7% 10,5% 17,8% 7,6% 31,0%
Arany 2 323,04 1,3% 4,9% 9,2% 12,5% 15,2% 79,8%
Ezüst 27,39 1,0% 10,4% 15,2% 12,9% 9,6% 80,9%
Devizák              
EURHUF 388,9500 -0,6% -1,3% -1,1% 1,8% 3,1% 21,0%
USDHUF 359,5396 -0,1% -1,5% -0,6% 3,9% 4,0% 25,5%
GBPHUF 454,8550 -0,5% -1,3% -1,3% 3,1% 5,8% 21,9%
EURUSD 1,0818 -0,5% 0,2% -0,5% -2,1% -0,9% -3,6%
USDJPY 151,6650 0,0% 0,2% 1,1% 7,6% 15,9% 35,7%
GBPUSD 1,2614 -0,4% -0,2% -0,9% -1,1% 1,3% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 67 857 -1,0% -2,9% 6,4% 53,6% 140,8% 1 246,4%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,4 2,1% 4,5% 4,2% 13,7% 33,1% 75,9%
10 éves német állampapírhozam 2,38 1,7% 4,5% 3,3% 18,9% 8,8% 59 325,0%
10 éves magyar állampapírhozam 6,87 -0,1% 0,7% 7,3% 15,9% -19,0% 121,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bét