Venni kell az Opus részvényeit az Equilor szerint, 30 százalékkal többet érhet a papír
Üzlet

Venni kell az Opus részvényeit az Equilor szerint, 30 százalékkal többet érhet a papír

Portfolio
Tartásról vételre minősítette fel, és megemelte az Opus részvényeire vonatkozó célárát az Equilor elemzője, a friss célár 527 forint, ami több mint 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent a jelenlegi árfolyamról.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Az Opus Global múlt héten tette közzé éves jelentését, ezzel egyidőben pedig egy friss stratégiát is publikált a 2029-ig tartó időszakra – emeli ki az elemzés. A menedzsment előrejelzése szerint további 20 milliárd forintos EBITDA érhető el az „ötödik szegmensből” 2029-re, és magabiztosnak tűnik a vezetőség, miután osztalékfizetést és saját részvény vásárlást is bejelentett, ami pozitívan értékelhető az Equilor szerint.

Mindezek fényében a korábbi tartásról vételre minősítette fel az Opus részvényeit az Equilor, a célárat pedig 423 forintról 527 forintra emelte.

Az Equilor hozzáteszi, hogy mivel az ötödik szegmenssel kapcsolatban nagy a bizonytalanság, nem lehet tudni, hogy a vállalat milyen finanszírozást fog majd a felépítéséhez használni, és milyen akvizíciókat tervez, így az üzletágat egyelőre nem veszi figyelembe a célár meghatározásához.

Az elemzés kiemeli, hogy a következő öt évet két fázisra osztotta a menedzsment, amelynek első szakasza, 2026-ig még a konszolidációról szól, és nem várhatók komolyabb akvizíciók, inkább a hatékonyságjavítás lesz a fókuszban. Erre az időszakra azt ígéri a társaság, hogy legalább a nettó profit 15 százalékát kifizeti osztalékként, ami az Equilor becslései szerint az idei év után 10 forintos osztalékot jelenthet részvényenként.

A céláremelés indokaként említi tovább az elemző, hogy az energetika szegmens a vártnál gyorsabb javulást mutat, akárcsak a turizmus szegmens, aminek értékelésére a tőkeköltség csökkenése is pozitívan hat. Az ipari szegmens az elemző várakozásainak megfelelően alakult, de 2024-ben lassulás, 2025-ben pedig az EBITDA visszaesése várható, mielőtt 2026-2027-ben ismét növekedésnek indul. Az élelmiszeripar-és mezőgazdaság szegmenstől szintén javuló teljesítményt vár az Equilor.

A teljes elemzés itt olvasható.

Mészáros Lőrinc hasonlóképp vélekedik az Opus részvényeinek fair értékéről, tegnap az Indexnek adott interjúban azt nyilatkozta, hogy a papaírok valós értékének 500 forint felett kellene lenniük.

Jelenleg 400 forint környékén mozog a részvény, az Equilor friss célára több mint 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
tozsde részvény