Venni kell az Opus részvényeit az Equilor szerint, 30 százalékkal többet érhet a papír

Portfolio
Tartásról vételre minősítette fel, és megemelte az Opus részvényeire vonatkozó célárát az Equilor elemzője, a friss célár 527 forint, ami több mint 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent a jelenlegi árfolyamról.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Az Opus Global múlt héten tette közzé éves jelentését, ezzel egyidőben pedig egy friss stratégiát is publikált a 2029-ig tartó időszakra – emeli ki az elemzés. A menedzsment előrejelzése szerint további 20 milliárd forintos EBITDA érhető el az „ötödik szegmensből” 2029-re, és magabiztosnak tűnik a vezetőség, miután osztalékfizetést és saját részvény vásárlást is bejelentett, ami pozitívan értékelhető az Equilor szerint.

Mindezek fényében a korábbi tartásról vételre minősítette fel az Opus részvényeit az Equilor, a célárat pedig 423 forintról 527 forintra emelte.

Az Equilor hozzáteszi, hogy mivel az ötödik szegmenssel kapcsolatban nagy a bizonytalanság, nem lehet tudni, hogy a vállalat milyen finanszírozást fog majd a felépítéséhez használni, és milyen akvizíciókat tervez, így az üzletágat egyelőre nem veszi figyelembe a célár meghatározásához.

Az elemzés kiemeli, hogy a következő öt évet két fázisra osztotta a menedzsment, amelynek első szakasza, 2026-ig még a konszolidációról szól, és nem várhatók komolyabb akvizíciók, inkább a hatékonyságjavítás lesz a fókuszban. Erre az időszakra azt ígéri a társaság, hogy legalább a nettó profit 15 százalékát kifizeti osztalékként, ami az Equilor becslései szerint az idei év után 10 forintos osztalékot jelenthet részvényenként.

A céláremelés indokaként említi tovább az elemző, hogy az energetika szegmens a vártnál gyorsabb javulást mutat, akárcsak a turizmus szegmens, aminek értékelésére a tőkeköltség csökkenése is pozitívan hat. Az ipari szegmens az elemző várakozásainak megfelelően alakult, de 2024-ben lassulás, 2025-ben pedig az EBITDA visszaesése várható, mielőtt 2026-2027-ben ismét növekedésnek indul. Az élelmiszeripar-és mezőgazdaság szegmenstől szintén javuló teljesítményt vár az Equilor.

A teljes elemzés itt olvasható.

Mészáros Lőrinc hasonlóképp vélekedik az Opus részvényeinek fair értékéről, tegnap az Indexnek adott interjúban azt nyilatkozta, hogy a papaírok valós értékének 500 forint felett kellene lenniük.

Jelenleg 400 forint környékén mozog a részvény, az Equilor friss célára több mint 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF