Csődhullám söpört végig Németországon, tömegesen húzták le a rolót márciusban
Üzlet

Csődhullám söpört végig Németországon, tömegesen húzták le a rolót márciusban

MTI
Németországban jelentős mértékben, a felmérések 2016-os kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a cégcsődök száma márciusban a hallei IWH gazdaságkutató intézet szerdai jelentése alapján.

Az IWH (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle) csődfelmérése szerint márciusban Németországban a gazdasági társaságok fizetésképtelenségi bejelentéseinek száma

a nyilvántartás 2016. januári kezdete óta a legmagasabbra, 1297-re emelkedett.

A növekedés az előző hónaphoz képest 9 százalékos, az előző év márciusához képest 35 százalékos volt. A márciusi adat 30 százalékkal meghaladta a 2016-2019 közötti, azaz a koronavírus-járvány előtti évek márciusi átlagát.

A nagy munkaadók csődje jelentős és tartós jövedelem- és bérkieséshez vezethet az érintett munkavállalók számára. Az IWH elemzése alapján a márciusban fizetésképtelenséget bejelentő, legnagyobb 10 százalékba tartozó vállalatok fizetésképtelensége az előző havival megegyezően mintegy 11 ezer munkahely megszűnését jelentette márciusban, ami azonban 42 százalékkal meghaladja a csőd miatti állásvesztéseknek a koronavírus-járvány előtti évekre számolt márciusi átlagát.

Az IWH előzetes fizetésképtelenség indikátorai a januárban elért csúcs után februárban és márciusban némileg enyhültek. "A januári csúcsok után márciusban újabb csökkenés következett be. Ez azt a reményt táplálja, hogy májustól ismét enyhén csökkenhet a fizetésképtelenségek száma. Ennek ellenére még hónapokig a koronavírus-járvány előtti szint felett marad" - nyilatkozta Steffen Müller, az IWH csődkimutatásokkal foglalkozó szakértője.

Még ha a vállalati fizetésképtelenség fájdalmas is az érintett cégek, munkavállalók és hitelezők számára, a tartósan versenyképes gazdaság szempontjából fontos, hogy a már nem életképes üzleti modellek hagyják el a piacot. A fizetésképtelenségek magas számával párhuzamosan számos iparágban munkaerőhiány van. Ez azt mutatja, hogy a jól teljesítő vállalatoknál nagy szükség van az alkalmazottakra. Ezért a munkanélküliség kockázata és a munkaadó fizetésképtelensége miatti hosszú távú jövedelemkiesés jelenleg korlátozott - tette hozzá Steffen Müller.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bét