Nagyot nőhet a globális LNG-piac, ami jobban rángatja az európai gázárakat
Üzlet

Nagyot nőhet a globális LNG-piac, ami jobban rángatja az európai gázárakat

Portfolio
A globális LNG-piac 2040-ig várhatóan több, mint 50 százalékkal fog növekedni főleg az ázsiai kereslet felfutása miatt, Európában pedig az orosz gázról leválás miatt megugrott LNG-felhasználás egyúttal azzal is jár, hogy jobban rángatják a gázárakat a globális LNG-piaci változások – hangzott el a keddi Budapest LNG Summit rendezvényen. Amint beszámoltunk róla: az eseményen Szijjártó Péter külgazdaság és külügyminiszter rögzítette, hogy a magyar kormány nem fogja felmondani az oroszokkal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződést, miközben ma reggeli elemzésünk szerint az osztrák kormány éppen erre törekedhet az OMV szerződése kapcsán. Ezekről a témákról részletesen szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre már lehet regisztrálni, a részletek itt érhetők el.

A konferencián a Shell Energy Integration & Fundamentals alelnöke, Jefferson Edwards mutatta be a Shell 2024-es LNG outlook anyagát és kiemelte: a gáznak és az LNG-nek fontos szerepe van mind az energia biztonság, mind az energia átmenet terén. "A globális LNG iránti kereslet várhatóan 2040-ig több mint 50 százalékkal fog növekedni, ahogyan Kínában és Dél-Ázsiában gyorsul a szénről gázra való áttérés, valamint a délkelet-ázsiai országok több LNG-t használnak gazdasági növekedésük miatt. Emellett az LNG továbbra is kritikus szerepet játszik az ellátás biztonság megteremtésében Európában a diverzifikáció révén" – hangsúlyozta.

A MET Central Europe regionális elnöke, Szabó Gergely többek között arról beszélt, hogy az orosz vezetékes alapú gázellátás drasztikus visszaesésével az orosz gázt globális LNG-függőségre cserélte Európa, miközben továbbra is sok a szabályozói és állami támogatási beavatkozás. Úgy látja: bár a gázárak csaknem visszasüllyedtek a válság előtti szintre, de az mindenképpen megváltozott, hogy nem lehet egy kosárban tartani a tojásokat, azaz a diverzifikáció minden szinten szükséges. Leszögezte: "az iparnak diverzifikálnia kell - bármilyen diverzifikációs lehetőség üdvözlendő". Arra is rámutatott, hogy Európa a gázpiaci válságkezelés során elvetette a következő válság összetevőit, amivel arra utalt, hogy az energetikai szektornak változtatnia kell a termékekhez és a kockázatok beárazásához való hozzáállásán, hogy felkészüljön a következő energia válságra.

Rahóty Zoltán, az MVM CEEnergy Strukturált Gázkereskedelmi, LNG és Felsőfokú Igazgatója a konferencia összefoglalója szerint többek között azt mondta: "Az elmúlt  időszak egyik legfontosabb eredménye, hogy az EU mára már rendelkezik megfelelő mennyiségű visszagázosító kapacitással, ezáltal pedig egy esetleges ellátási vészhelyzet kezelésére alkalmas, globális keretek köze nőtt LNG piac eléréssel is."

Szekeres Eszter, a MET Central Europe Wholesale és Portfólió-optimalizációs Igazgatója hangsúlyozta, hogy a globális eseményeknek sokkal nagyobb hatása van az európai gázárakra, mivel az utóbbi években az Európába irányuló gázszállítások mintegy 20 százaléka állt át LNG-re vezetékes gázról.

Ezért is, még ha az árszintek majdnem visszaestek a válság előtti szintekre, a volatilitás nem csökkent

- mutatott rá.

Franck Neel, az OMV Petrom igazgatótanácsának tagja regionális projektek státuszáról és jövőjéről szóló beszélgetés kapcsán kiemelte, hogy Románia 2023-ban először lett nettó gázexportőr. Az ellátás diverzifikációjával és az OMV Petrom Fekete-tengeri projektjeivel kapcsolatban kijelentette, hogy bizakodóak nem csak a romániai projektek, de vállalatuk Bulgáriában futó projektjeik kapcsán is.

Vitaliy Baylarbayov, az SOCAR alelnökhelyettese arra ösztönözte az országokat, hogy az új energiaegyüttműködési lehetőségek tekintetében tekintsenek Azerbajdzsán felé. Hangsúlyozta:

Ami számunkra a legfontosabb, az a kapcsolatok stabilitása. Próbáljuk meg az olajat és a gázt nem fegyverként, hanem hídként használni a stratégiai kapcsolatokban.

Az elmúlt egy év egyik legfontosabb infrastrukturális beruházásáról, a vertikális gázfolyosó projektről többen is beszéltek, hiszen az lehetővé teszi a földgáz két irányú szállítását dél és észak között, ezzel erősítve a régió energiabiztonságát. A téma kapcsán Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: "A Vertical Corridor egy jó kezdeményezés, amely a rendszer üzemeltetők és az LNG infrastruktúra üzemeltetői közötti hatékony együttműködésén alapul. A meglévő gázvezetékrendszer kisebb módosításaival új alternatív gáz- és LNG-források válnának elérhetővé, amely komoly előnyt jelent a Balkán, Ukrajna és a szélesebb Közép- és Kelet-Európai régió számára is. A projekt növeli a likviditást, jobb piaci integrációt és versenyt eredményez." emelte ki.

Berze György, a HEXUM Földgáz vezérigazgatója a gáztárolás jövőjéről beszélt, rámutatva arra, hogy a gázinfrastruktúra üzemeltetőinek el kell dönteniük, hogyan alakítják át technológiájukat annak érdekében, hogy kiszolgálják a változó energiaellátást.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ora good cat