A Mol új dobása: átadták a régió legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét
Üzlet

A Mol új dobása: átadták a régió legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét

Portfolio
A Mol-csoport átadta Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzemét Százhalombattán. A 22 millió eurós beruházás keretében megvalósuló üzem 25 000 tonnával csökkenti a Dunai Finomító szén-dioxid-kibocsátását és évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogén előállítására lesz képes. A technológia bevezetésével új fejezetet nyit a vállalat a hidrogéngazdaságban. A megnyitóról, ahol Lantos Csaba energiaügyi minszter is beszédet mondott, élőben tudósít a Portfolio.

Évente 1600 tonna zöld hidrogént fognak előállítani megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével a százhalombattai üzemben.

A zöld hidrogén legfontosabb aktualitásairól lesz szó április 24-én a Sustainable Tech konferencián. Részletek a linken.

Az üzem megnyitóján Molnár József a Mol-csoport vezérigazgatója elmondta, hogy az üzem megnyitásával egy újabb lépést tesznek a fenntartható mobilitás megvalósításának irányába. Továbbra is elkötelezettek a 2050-es karbonsemlegesítés iránt, és saját forrásból megtermelt zöld energiával kívánják ellátni a régiót.

Az energiaszektor változás előtt áll, nem lehet egyik napról a másikra szakítani a fosszilis energiahordozókkal, de a fejlesztésekkel folyamatosan a karbonsemlegesség irányába haladunk.

Nagy kihívás volt számunkra ez a projekt, számos úttörő technológiát kellett bevezetni, sok tapasztalatot szereztünk, ami segít abban, hogy fokozatosan lecserélhessük a fosszilis energiahordozókat. A hagyományos olajipar átalakulóban van, de elkötelezettek vagyunk abban, hogy innovatív technológiákkal formáljuk a jövőt." - mondta el a vezérigazgató. Hozzátette, hogy ezzel a technológiával olyan mértékű károsanyag-kibocsátás csökkenést érnek el, mintha egyik napról a másikra nagyjából 5500 gépjárművet vontak volna ki a forgalomból.

Százhalombatta után a csoport másik két üzemanyag-termelő egységébe is elvisszük a technológiát, hogy a Mol-csoport mindegyik finomítójában fenntarthatóbbá tegyük az üzemanyaggyártás folyamatát

- ismertette a terveket az új zöld hidrogén üzem átadó ünnepségén Molnár József, utalva a Rijekában és Pozsonyban lévő egységekre.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a megnyitón elmondta, hogy még az út elején járunk a zöld hidrogén előállításában, de egy nagyon fontos lépés valósult meg az üzem megnyitásával. A globális felmelegedés ellen mindenki kiveszi a saját részét, Magyarország is, amely a globális ÜHG-kibocsátás 0,15%-át teszi ki. Magyarország nettó karbonsemleges vállalása, hogy csupán annyit bocsásson ki, amennyit el is lehet nyeletni a különböző technológiák segítségével. Ennek egy meghatározó útja a zöld hidrogén.

A magyar energiastratégia arról szól, - a 2022-es energiaválság, az energiaárak-növekedésének megtapasztalás után - hogy a túl nagy energiakitettségünket csökkentsük. Az energiaszuverenitás, valamint a karbonsemlegesség megvalósításához viszont saját energiát kell termelnünk. Olyan technológiákra van szükség, mint a zöld hidrogén, ezt kell ipari szintre emelnünk.

- mondta el Lantos Csaba.

Április 24-én a Portfolio Sustainable Tech konferenciáján kiemelten foglalkozunk a zöld hidrogén aktualitásaival.

Milyen lesz az új üzem?

Az új százhalombattai üzemben az amerikai Plug Power 10 MW-os elektrolizáló egységével állít elő évente mintegy 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogént. A 22 millió eurós beruházásnak köszönhetően több, mint 25 000 tonna szén-dioxiddal csökken a Dunai Finomító karbonlábnyoma évente. Az új technológiával fokozatosan kiváltható a földgáz-alapú gyártási eljárás, amely jelenleg a Mol-csoport teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát teszi ki.

Az új üzemben 2024 második felében indul el a termelés: a zöld hidrogént a MOL elsődlegesen saját hálózatában, az üzemanyaggyártás során használja fel.

A beruházás összhangban van a Mol-csoport SHAPE TOMORROW elnevezésű stratégiájával.

A Plug Power elektrolizáló berendezése megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik környezetszennyező melléktermék, sőt 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel az üzem. Az amerikai cég a tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok alkalmazásában közel 50 éves működési tapasztalattal rendelkezik.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Mol-t a legmodernebb elektrolízis technológiával láthatjuk el, amellyel hatékonyan állíthat elő zöld hidrogént és csökkentheti a finomítói működés szén-dioxid-kibocsátását. Együtt haladunk tovább a karbonsemlegesség felé, elősegítjük a zöldebb működést és előremozdítjuk a hidrogéngazdaságot" - nyilatkozta a megnyitón Andy Marsh, a Plug vezérigazgatója.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear medve bika tőzsde