Kibővítette a kormány az Agrár Széchenyi Kártyát, 420 milliárddal több hitel kerülhet a gazdákhoz
Üzlet

Kibővítette a kormány az Agrár Széchenyi Kártyát, 420 milliárddal több hitel kerülhet a gazdákhoz

Portfolio
Az Agrár Széchenyi Kártya kibővítéséről döntött a kormány, az erről szóló határozat értelmében a konstrukciók számára 2026-ig további 45 milliárd forintot biztosít, amivel így további 420 milliárd forintnyi hitellel tudja támogatja az ágazatot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az agráriumban is válság alakult ki, több mint ezerszeresére emelkedett ukrán gabonaimport tönkretette az európai gazdák, termelők értékesítési lehetőségeit, ráadásul az elmúlt év történelmi mértékű aszálya az idei évben is a termelésmennyiség csökkenésével fenyeget – idézte fel a minisztérium közleménye.

A gazdák finanszírozási problémáinak megoldása, továbbá az agrárium támogatása érdekében a kormány 2024. június 30-ig kétféle Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciót (ASZK) is elérhetővé tett az ágazat szereplői számára, amely rendkívül kedvező kamat mellett biztosít forrást a gazdák számára.

A normál ASZK nettó ügyfélkamata az 1 havi BUBOR szintjével egyezik meg, míg a többlettámogatott ASZK 5%-os nettó kamatszinten érhető el, maximum 3 éves futamidő mellett.

Az agrárium nehézségeire való tekintettel a kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítése mellett döntött, amelyhez legfeljebb 45 milliárd forintnyi többletforrást biztosít. Ennek köszönhetően 2024 és 2026 között mintegy 420 milliárd forinttal emelkedik a kihelyezhető hitelállomány összege, amely jelentős segítséget jelent az ágazat számára – közölték.

Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók jelenleg is népszerűek, a hitelcélok tekintetében az állattenyésztés, élelmiszeripar, szántóföld és kertészet a legnépszerűbbek. A legnagyobb fennálló hitelkerettel a mikrovállalkozások és családi gazdasági rendelkeznek.

A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét. Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók hitelkeretének kibővítése, így az agrárium teljesítményének támogatása ehhez járul hozzá – tette hozzá a minisztérium.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szigorú korlátozást vezetett be a Coca-Cola Magyarországon