Döntött az osztalékról, saját részvény vásárlásról a Telekom közgyűlése
Üzlet

Döntött az osztalékról, saját részvény vásárlásról a Telekom közgyűlése

Portfolio
A Magyar Telekom ma megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek megszavazták az osztalékot, és felhatalmazták az igazgatóságot saját részvények vásárlására.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A közgyűlés elején a részvényesek meghallgatták az igazgatóság jelentését a társaság ügyvezetéséről, a társaság és a Magyar Telekom Csoport 2023. évi üzleti tevékenységéről, üzletpolitikájáról, valamint vagyoni helyzetéről. Ismertették továbbá a felügyelőbizottság, az auditbizottság és a könyvvizsgáló vonatkozó jelentéseit.

A közgyűlés ezután döntött a 2023. évi adózott eredmény felhasználásáról, a részvényesek megszavazták az előterjesztésben szereplő 41,5 milliárd forint osztalék kifizetését, ami részvényenként 44,7 forint, és 4,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Az osztalék kifizetésének első napja 2024. május 8., az osztalékfizetésre vonatkozó tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja 2024. április 26.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot Magyar Telekom törzsrészvények vásárlására tőzsdén keresztül vagy tőzsdén kívüli kereskedés keretében, amely célja egyrészt a Magyar Telekom részvényesi javadalmazása, másrészt pedig a részvényalapú ösztönzési rendszerek működtetése. A felhatalmazás 18 hónapos időtartamra érvényes, és a cég korábbi közleményei szerint maximum 24 milliárd forintot érhet el.

A közgyűlés arról is döntött, hogy a társaság alaptőkéjét tőkekivonás céljából 3,3 milliárd forinttal szállítja le, törzsrészvényei számát 32,9 millió darab részvénnyel csökkenti le a saját tulajdonában lévő részvények bevonásával, a szokásos gyakorlatnak megfelelően.

A közgyűlés az előterjesztésnek megfelelően elfogadta a társaság módosított javadalmazási politikáját, valamint a 2023. évi üzleti évre vonatkozó javadalmazási jelentését.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde