A magyar GDP-vel vetekedő kártérítést varrna az olajóriások nyakába Kazahsztán
Üzlet

A magyar GDP-vel vetekedő kártérítést varrna az olajóriások nyakába Kazahsztán

Portfolio
Az eddigi 15 milliárd dolláros kártérítési összeghez "hozzácsapott" egy 138 milliárd dolláros tételt Kazahsztán, így a 2017-es magyar nomimális GDP-vel felérő 153 milliárd dolláros teljes kártérítést fog követeli a nemzetközi olajóriásoktól, amelyek a Kashagan olajmező projektjében részt vettek  - tudta meg a Bloomberg. A hirtelen durván megnövelt tétel az elmaradt olajbevételekre alapozott kártárítési igényből jön, ami nemzetközi mércével mérve is óriásinak számít.

Kazahsztán jelentősen, 150 milliárd dollár fölé emelte a Kashagan olajmező fejlesztésében részt vevő nemzetközi olajvállalatokkal szembeni követeléseit. A követelések az elmaradt bevételek és a fejlesztés során felmerült költségek körüli vitákra terjednek ki. Az ország korábban már indított egy 15 milliárd dolláros választottbírósági eljárást a mező termelési költségeivel kapcsolatban, amelyet számos kihívás nehezített.

A további követelések között szerepel egy 138 milliárd dolláros értékű kárérték, ami az olajtermelésből származó, de meg nem valósult bevételt tükrözi. Emellett felmerült egy korrupcióval kapcsolatos vád is a fejlesztés szerződéseivel összefüggésben.

A helyzet rávilágít arra, hogy milyen bonyolult lehet üzleti tevékenységet folytatni Kazahsztánban, ahol a nemzetközi vállalatoknak szembe kell nézniük kihívást jelentő geológiai és környezeti feltételekkel, valamint egy olyan kormánnyal, amely igyekszik maximalizálni az értéket a termelésmegosztási megállapodásokból.

Az Eni SpA, Shell Plc, Exxon Mobil Corp., és TotalEnergies SE mintegy 55 milliárd dollár befektetést hajtottak végre a projektbe, amely jelenleg naponta közel 400 000 hordó olajat termel, de a mező fejlesztése során több technikai nehézség is felmerült - jegyzi meg a hírügynökség.

A North Caspian Operating Co., amely a projektet működteti, jelezte, hogy több vitás kérdés is van a termelésmegosztási megállapodás alkalmazását illetően. A kazahsztáni energiaügyi minisztérium szerint ez egy tisztán kereskedelmi történet, így nem osztott meg további érdemi információkat.

Az Eni megerősítette a választottbírósági eljárás indítását, de nem tartja megalapozottnak a követeléseket. A Shell és az Exxon Mobil nem nyilatkozott az ügyről; utóbbi az NCOC-ra hivatkozott. A TotalEnergies válasza még nem futott be a hírügynökséghez.

Korábban Kazahsztán azt állította, hogy a Kashagan-partnereknek nem kellett volna 13 milliárd dollárnyi költséget levonniuk a bevételből; ezt az összeget most 15 milliárd dollárra emelte a cikk szerint. Ezenfelül egy 5,1 milliárd dolláros bírság is felmerült környezetvédelmi szabályok állítólagos megsértése miatt.

A tudósítás a friss, 150 milliárd dollár fölé emelt kártérítési igény miatt emlékeztet rá: Kazahsztán korábban sikeresen tárgyalt más nagyvállalatokkal is hasonló vitákban. Példaként említhető a Shell és partnereinek esete a Karachaganak projektben, valamint egy korábbi megállapodás a Kashagan partnerekkel kapcsolatosan.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nitrogenmuvek Bige Laszlo