A magyar GDP-vel vetekedő kártérítést varrna az olajóriások nyakába Kazahsztán
Üzlet

A magyar GDP-vel vetekedő kártérítést varrna az olajóriások nyakába Kazahsztán

Portfolio
Az eddigi 15 milliárd dolláros kártérítési összeghez "hozzácsapott" egy 138 milliárd dolláros tételt Kazahsztán, így a 2017-es magyar nomimális GDP-vel felérő 153 milliárd dolláros teljes kártérítést fog követeli a nemzetközi olajóriásoktól, amelyek a Kashagan olajmező projektjében részt vettek  - tudta meg a Bloomberg. A hirtelen durván megnövelt tétel az elmaradt olajbevételekre alapozott kártárítési igényből jön, ami nemzetközi mércével mérve is óriásinak számít.

Kazahsztán jelentősen, 150 milliárd dollár fölé emelte a Kashagan olajmező fejlesztésében részt vevő nemzetközi olajvállalatokkal szembeni követeléseit. A követelések az elmaradt bevételek és a fejlesztés során felmerült költségek körüli vitákra terjednek ki. Az ország korábban már indított egy 15 milliárd dolláros választottbírósági eljárást a mező termelési költségeivel kapcsolatban, amelyet számos kihívás nehezített.

A további követelések között szerepel egy 138 milliárd dolláros értékű kárérték, ami az olajtermelésből származó, de meg nem valósult bevételt tükrözi. Emellett felmerült egy korrupcióval kapcsolatos vád is a fejlesztés szerződéseivel összefüggésben.

A helyzet rávilágít arra, hogy milyen bonyolult lehet üzleti tevékenységet folytatni Kazahsztánban, ahol a nemzetközi vállalatoknak szembe kell nézniük kihívást jelentő geológiai és környezeti feltételekkel, valamint egy olyan kormánnyal, amely igyekszik maximalizálni az értéket a termelésmegosztási megállapodásokból.

Az Eni SpA, Shell Plc, Exxon Mobil Corp., és TotalEnergies SE mintegy 55 milliárd dollár befektetést hajtottak végre a projektbe, amely jelenleg naponta közel 400 000 hordó olajat termel, de a mező fejlesztése során több technikai nehézség is felmerült - jegyzi meg a hírügynökség.

A North Caspian Operating Co., amely a projektet működteti, jelezte, hogy több vitás kérdés is van a termelésmegosztási megállapodás alkalmazását illetően. A kazahsztáni energiaügyi minisztérium szerint ez egy tisztán kereskedelmi történet, így nem osztott meg további érdemi információkat.

Az Eni megerősítette a választottbírósági eljárás indítását, de nem tartja megalapozottnak a követeléseket. A Shell és az Exxon Mobil nem nyilatkozott az ügyről; utóbbi az NCOC-ra hivatkozott. A TotalEnergies válasza még nem futott be a hírügynökséghez.

Korábban Kazahsztán azt állította, hogy a Kashagan-partnereknek nem kellett volna 13 milliárd dollárnyi költséget levonniuk a bevételből; ezt az összeget most 15 milliárd dollárra emelte a cikk szerint. Ezenfelül egy 5,1 milliárd dolláros bírság is felmerült környezetvédelmi szabályok állítólagos megsértése miatt.

A tudósítás a friss, 150 milliárd dollár fölé emelt kártérítési igény miatt emlékeztet rá: Kazahsztán korábban sikeresen tárgyalt más nagyvállalatokkal is hasonló vitákban. Példaként említhető a Shell és partnereinek esete a Karachaganak projektben, valamint egy korábbi megállapodás a Kashagan partnerekkel kapcsolatosan.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
textil hulladék