99 százalékos zuhanás néhány perc alatt a tőzsdén – Végre kiderült, mi áll a titokzatos esés mögött
Üzlet

99 százalékos zuhanás néhány perc alatt a tőzsdén – Végre kiderült, mi áll a titokzatos esés mögött

Portfolio
Egy kínai cementgyártó cég részvényárfolyama percek alatt földbe állt, a cég most közölte, hogy mi állt az esés hátterében, írja a Bloomberg.

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 befektetési konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

A múlt héten mi is beszámoltunk arról a kínai cementgyártó cégről, aminek a részvényárfolyama néhány perc alatt gyakorlatilag lenullázódott.

A China Tianrui Group Cement azzal került be a hírekbe, hogy miközben a hongkongi tőzsdén jegyzett részvényeinek az árfolyama az elmúlt hónapokban jellemzően az 5-6 hongkongi dolláros sávban mozgott, hirtelen 5 centre esett.

tian-669597

Akkor egy bennfentes információ várható megjelenésével magyarázták az esést, a részvények kereskedését fel is függesztették.

Most kiderült, hogy részben egy margin call áll a zuhanás hátterében. A folyamat úgy nézett ki, hogy egy hirtelen esést követően a cég részvényeinek 4,5 százaléka, összesen 133 millió részvény jelent meg hirtelen az eladói oldalon, ez a hatalmas volumen pedig tovább erősítette az esést. A részvénycsomag az alapító nagytulajdonos, Li Liufa közvetett tulajdonában lévő Yu Kuo vállalat margin számláján volt elhelyezve.

A 4,5 százalékos részvénycsomag eladása az aznapi forgalom közel felét adta, április 9-én a közkézhányadba tartozó részvények közel harmada cserélt gazdát, csak a kereskedés utolsó néhány percében több mint 80 millió részvény pörgött le.

Az egyelőre nem tiszta, hogy pontosan milyen eladások vezettek a kezdeti árfolyameséshez, ami végül kiváltotta a margin callt.

A kínai vállalatoknál bevett szokás, hogy a saját részvényeiket teszik le kvázi fedezetként kölcsönök, hitelek mögé, viszont amikor ezeknek a részvénycsomagoknak az értéke nagyot esik, vagy pótlólagos fedezet elhelyezésére van szükség, vagy ha ez nem történik meg, akkor értékesítik a részvényeket, vagyis zárják a pozíciókat, ez történt most is.

Címlapkép forrása: Michael Duerinckx via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szigorú korlátozást vezetett be a Coca-Cola Magyarországon