99 százalékos zuhanás néhány perc alatt a tőzsdén – Végre kiderült, mi áll a titokzatos esés mögött
Üzlet

99 százalékos zuhanás néhány perc alatt a tőzsdén – Végre kiderült, mi áll a titokzatos esés mögött

Portfolio
Egy kínai cementgyártó cég részvényárfolyama percek alatt földbe állt, a cég most közölte, hogy mi állt az esés hátterében, írja a Bloomberg.

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 befektetési konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

A múlt héten mi is beszámoltunk arról a kínai cementgyártó cégről, aminek a részvényárfolyama néhány perc alatt gyakorlatilag lenullázódott.

A China Tianrui Group Cement azzal került be a hírekbe, hogy miközben a hongkongi tőzsdén jegyzett részvényeinek az árfolyama az elmúlt hónapokban jellemzően az 5-6 hongkongi dolláros sávban mozgott, hirtelen 5 centre esett.

tian-669597

Akkor egy bennfentes információ várható megjelenésével magyarázták az esést, a részvények kereskedését fel is függesztették.

Most kiderült, hogy részben egy margin call áll a zuhanás hátterében. A folyamat úgy nézett ki, hogy egy hirtelen esést követően a cég részvényeinek 4,5 százaléka, összesen 133 millió részvény jelent meg hirtelen az eladói oldalon, ez a hatalmas volumen pedig tovább erősítette az esést. A részvénycsomag az alapító nagytulajdonos, Li Liufa közvetett tulajdonában lévő Yu Kuo vállalat margin számláján volt elhelyezve.

A 4,5 százalékos részvénycsomag eladása az aznapi forgalom közel felét adta, április 9-én a közkézhányadba tartozó részvények közel harmada cserélt gazdát, csak a kereskedés utolsó néhány percében több mint 80 millió részvény pörgött le.

Az egyelőre nem tiszta, hogy pontosan milyen eladások vezettek a kezdeti árfolyameséshez, ami végül kiváltotta a margin callt.

A kínai vállalatoknál bevett szokás, hogy a saját részvényeiket teszik le kvázi fedezetként kölcsönök, hitelek mögé, viszont amikor ezeknek a részvénycsomagoknak az értéke nagyot esik, vagy pótlólagos fedezet elhelyezésére van szükség, vagy ha ez nem történik meg, akkor értékesítik a részvényeket, vagyis zárják a pozíciókat, ez történt most is.

Címlapkép forrása: Michael Duerinckx via Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde