Lecsaphat az EU a ChatGPT-t fejlesztő cégre
Üzlet

Lecsaphat az EU a ChatGPT-t fejlesztő cégre

Portfolio
A Microsoft 13 milliárd dolláros befektetése az OpenAI-ba trösztellenes vizsgálat tárgyává válhat az Európai Unióban, amennyiben a szabályozó hatóságok úgy ítélik meg, hogy ez a partnerség korlátozhatja vagy torzíthatja a versenyt az EU belső piacán.

A Microsoft által az OpenAI-ba történő 13 milliárd dolláros befektetés trösztellenes vizsgálat tárgyává válhat az Európai Unióban, ahogy azt források közölték. Az EU-ban aggódnak amiatt, hogy a befektetés hogyan hat a piaci versenyre.

Az EU és más régiók trösztellenes hatóságai fokozott figyelmet fordítanak a nagy technológiai vállalatok közötti partnerségekre, mint például a Microsoft és az OpenAI együttműködése, valamint hasonló megállapodásokra más cégek között. A hatóságok célja megérteni ezeknek az ügyleteknek a versenyre gyakorolt hatását.

Források szerint az EU trösztellenes szabályozói úgy döntöttek, hogy nem vizsgálják meg ezt a partnerséget az uniós fúziós szabályok alapján. Ennek ellenére a Microsoft még mindig számíthat egy trösztellenes vizsgálatra, amely arra összpontosítana, hogy a partnerség korlátozza-e vagy torzítja-e a versenyt az EU belső piacán.

Az Európai Bizottság különösen arra kíváncsi, hogy a Microsoft piaci ereje hogyan befolyásolhatja negatívan a piaci versenyt. Jelenleg még nincs döntés arról, hogy indítanak-e hivatalos vizsgálatot, mivel további bizonyítékokat keresnek.

A Microsoft bár részesedést szerzett az OpenAI-ban, nem rendelkezik szavazati joggal annak igazgatótanácsában és azt állítja, hogy nem birtokolja közvetlenül a ChatGPT-t fejlesztő cég egy részét sem.

Az Európai Bizottság nem nyilatkozott konkrétan ezen trösztellenes kérdésekről. Azonban megerősítette, hogy vizsgálja, vajon a Microsoft befektetése felülvizsgálható-e az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján. Egy szóvivő hangsúlyozta: először arra kell következtetniük, hogy tartósan megváltozott-e az irányítás ahhoz, hogy versenyjogi aggályok merüljenek fel.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Nitrogenmuvek Bige Laszlo