Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt
Üzlet

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Portfolio
A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

A StepUP kutatás-fejlesztési projektben részt vett az ABUD Mérnökiroda is, míg az innováció magyarországi alkalmazásában a XVIII. kerületi Önkormányzat lett a partner, és a hőtárolással foglalkozó HeatVentors Kft. is csatlakozott a projekthez.

Az épületállomány felújításáról, az energiahatékonyságról is kiemelten lesz szó április 24-én a Sustainable Tech konferencián. A résztvevők a HeatVentors képviselőivel is találkozhatnak a kiállítóink között. Részletek a linken.

Az öt ország tíz partneréből álló nemzetközi konzorcium olyan energetikai mélyfelújítási folyamatot dolgozott ki, mely innovatív döntéstámogatási módszertanra alapul, iparosított (vagyis előregyártott, a helyszínen egyszerűen és gyorsan alkalmazható) technológiákat és adat-alapú szoftveres megoldásokat alkalmaz. A projekt által kidolgozott megoldások több mint 60%-kal növelik az épületek energiahatékonyságát, 40%-kal csökkentik a helyszíni építési időt és legalább 10%-kal csökkentik az épület tervezése és üzemeltetése közötti teljesítménykülönbséget.

A projekt során az ABUD Mérnökiroda a magyar, a spanyol, valamint a skót mintaépület-felújításokért felelt, és a különböző technológiák teszteléséért is. A három mintahelyszín egyike a XVIII. kerületi Pestszentimrei Zöld Liget Tagóvoda volt. A felújítás során az óvoda homlokzata innovatív, előregyártott, úgynevezett “Plug & Play” – vagyis moduláris, rendszerbe kapcsolható – szendvicspanelekből készült homlokzati hőszigetelést kapott. Az épület tetőszerkezetét is hőszigetelték, valamint a gépészeti energiaigény fedezésére napelemeket installáltak.

A passzív hőszigetelésnek köszönhetően 32%-kal csökkent az óvodaépület fűtési energiaigénye. Ezen túl az energetikai modellezések szerint összesen 77%-os energiamegtakarítás érhető el éves szinten a felújítás következtében.

A felújításokra általánosságban nem jellemző, hogy kiemelt figyelmet fordítanának az épülethasználók feltérképezésére, tájékoztatására, vagy véleményük kikérésére. A StepUP projekt esetében az érintett felek bevonása is fontos szempont volt, az óvodai dolgozók komfortszintjének több alkalmas felmérésével a tervezett energetikai megoldások az épülethasználók igényeinek és szokásainak megfelelően lettek kialakítva.

A gépészeti felújítás részeként levegő-víz rendszerű hőszivattyút építettek be, mely hűtésre és fűtésre is alkalmas. Emellett négy intelligens hőakkumulátort installáltak a magyar HeatVentors Kft. közreműködésével, mely a megtermelt többletenergiát tárolja. Ez az akár 20-30%-os energiamegtakarítást lehetővé tevő megoldás nyáron kihasználja a hűtési folyamatok éjszakai hatékonyságát, és képes az ekkor hatékonyan előállított hideg energiát tárolni és azt a nappali csúcsidőszakban felhasználni. A hőtároló rendszer a téli fűtési szezonban is hasonló módon segíti elő az épület energiahatékonyságát. A teljes rendszer üzemelését és a fűtési- vagy hűtési energiaigény optimalizációját energiamenedzsment-rendszer biztosítja.

A csoportszobákban a korszerű radiátorok mellett csendes kivitelű, alacsony fordulatszámra beállított fan-coil készülékek biztosítják a nyári komfortot és a télen szükséges magasabb hőmérsékletet. A beépített automatikus szabályzórendszer a beállított elvárt belső hőmérséklet alapján programozza a rendszer elemeinek működését, biztosítva a maximális energiahatékonyságot. Emellett szenzorok figyelik a csoportszobák hőmérsékletét, páratartalmát és szén-dioxid szintjét, továbbá a pedagógusok is visszajelezhetik szubjektív hőérzetüket. A projekt innovációi közé tartoznak még az adatintelligenciát használó szoftveres megoldások, melyek lehetővé teszik a pontosabb tervezést és az épületüzemelés alatti teljesítmény folyamatos ellenőrzését.

A StepUP projekt nemcsak hazánkban, de világviszonylatban is olyan egyedülálló megoldásokat fejlesztett ki, melyek törekednek a mélyfelújítási folyamatok optimalizálására, költség- és időhatékonnyá tételére, ezzel elősegítve minél több épület megújulását. A Zöld Liget Tagóvoda példája is mutatja, hogy a kutatás-fejlesztési projekt technológiai innovációinak köszönhetően kézzelfogható közelségbe került épületeink energiahatékonnyá válása.

Címlapkép forrása: forrás: Kürti János, BP18

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BÉT