Portfolio signature

Kulcsfontosságú esemény történt a bitcoinnal - Mi lesz most?

Portfolio
Megtörtént a bitcoin régóta várt "felezése", amiről már gyakorlatilag hónapok óta beszél a piac. Korábban, amikor ilyen esemény történt, a bitcoin árfolyama záros határidőn belül új történelmi csúcsot döntött, viszont az idei év máshogy alakult. Idén először volt olyan, hogy az árfolyam közvetlenül a felezés előtt állított be rekordot, és az elemzők megosztottak a piaci kilátásokkal kapcsolataban. De mi is pontosan a felezés, és mi a jelentősége a bitcoin szempontjából? Mutatjuk!
A kriptopiaccal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Mi az a felezés?

A nagyjából négyévente megtörténő felezés a bitcoin alapjául szolgáló blokklánc-technológia módosítása, amelynek célja, hogy csökkentse az új bitcoinok létrehozásának ütemét.

Az eseményre szombat hajnalban került sor.

A bitcoint már a kezdetektől fogva úgy tervezték meg, hogy a készlet 21 millió darab tokenben van maximálva, tehát ennél többet sosem fog a piacra kerülni. Jelenleg körülbelül 19 millió tokennél járunk. A bitcoin Satoshi Nakamoto állnevet viselő megalkotója a felezését a bitcoin kódjába írta azzal a céllal, hogy időről időre csökkentse az új bitcoinok forgalomba hozatalának ütemét. Vagyis a felezés garantálja, hogy az idő előre haladásával egyre kevesebb bitcoin kerül ki a piacra, tehát a kínálat növekedése jelentősen lassul.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés