Egyre kiélezettebb a helyzet a tőzsdéken, még a jó hírek után is csúnyan büntet a piac
Üzlet

Egyre kiélezettebb a helyzet a tőzsdéken, még a jó hírek után is csúnyan büntet a piac

Portfolio
A héten teljes erőbedobással fog dübörögni a gyorsjelentési szezon, azonban úgy tűnik, hogy a befektetők a vártál jobb számokat a szokottnál kevésbé díjazzák, míg a vártnál rosszabb számokért keményen megbüntetik a részvényeket - számolt be a Yahoo Finance. Ennek a tendenciának a héten azért is lesz kiemelt jelentősége, mert a világ legnagyobb vállalatai közül többek között a Meta Platforms, a Microsoft, és az Alphabet (Google) is jelent.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Javában zajlik az első negyedéves gyorsjelentési szezon, vagyis a világ nagyvállalatai a napokban és hetekben teszik közzé első negyedéves pénzügyi számokat. Viszont a mostani jelentési szezon érdekes tendenciát mutat a korábbiakhoz képest. Ahogy Julian Emanuel, az Evercore ISI részvény-, derivatív- és kvantitatív stratégiáért felelős vezetője rámutatott, az elemzői várakozásokat felülmúló vállalatok részvényei átlagban csak 0,8 százalékkal emelkedtek a jelentés utáni első kereskedési napon, szemben az elmúlt évek 0,9 százalékos átlagával. Azok a vállalatok viszont, amelyek alulmúlták az elemzői árbevétel- és profitvárakozásokat, átlagosan 5,8 százalékot estek a következő kereskedési napon, szemben az elmúlt öt év 3,1 százalékos átlagával.

Emanuel viszont rámutatott a JP Morganre, amelynek árfolyama még úgy is esett a jelentés után, hogy a cég felülmúlta a Wall Street várakozásait mind árbevétel, mind eredménysoron. A befektetők kezdvezőtlenül fogadták, hogy a vállalat az elemzői várakozásokkal szemben nem növelte a 2024-es kamatbevételi előrejelzését.

Scott Chronert, a Citi amerikai részvénypiaci stratégája szerint ez azért volt lehetséges, mert a piac túlzottan optimista forgatókönyveket épített bele a várakozásaiba, ami miatt a "jó, de nem elég jó" hírek nagyobb kockázatot jelentenek az árfolyamokra nézve.

A Netflix esete is hasonló volt: bár felülmúlta az árbevétel- és profitvárakozásokat, mégis több mint 8 százalékot esett pénteken. Egyrészt a vállalat a várt 9,51 milliárd dollár helyett 9,49 milliárd dolláros árbevétel előrejelzés adott meg a második negyedévre, másrészt közölte, hogy jövő évtől nem fog közölni negyedéves adatokat a felhasználói számok alakulásáról.

A fentiek fényében érdekes lesz a héten a Meta, a Microsoft és az Alphabet gyorsjelentése. Ezen vállalatoktól nagy profitnövekedést vár a piac: a Meta több mint 96 százalékos, az Alphabet több mint 30 százalékos, míg a Microsoft közel 16 százalékos eredménynövekedésről számolhat be.

A Goldman Sachs szerint az S&P 500 10 legnagyobb cégének (amelybe az utóbbiak kivétel nélkül beletartoznak) profitja várhatóan 32 százalékkal növekszik ebben a negyedévben, szemben az indexben szereplő többi 490 cég előrejelzett 4 százalékos profitcsökkenésével. Éppen ezért ezen vállalatok teljesítménye döntő lesz a piac jövőbeli irányát illetően.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tőzsde