Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék
Üzlet

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Portfolio
Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.
Megosztás

Emelkedés

Mérsékelt emelkedés lett a vége az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones és az S&P 500 0,9, a Nasdaq 1 százalékot emelkedett.

spsp
Megosztás

Esik a Tesla

Nagyot esett a Tesla árfolyama, miután a vállalat bejelentette, hogy csökkenti az autói árát Észak-Amerikában és Európában. Az árcsökkentésre az éles verseny és a felhalmozódott készletek miatt van szükség. A hírnek nem örültek a befektetők, hiszen az árak csökkentése nemcsak a bevételek de a marzsok csökkenését is előre vetíti. A Tesla árfolyama ma már 5,6 százalék mínuszban is állt, jelenleg 3,6 százalékos csökkenésben van.

tes2
Megosztás

Esik az arany és az ezüst

Tavaly február óta nem esett akkorát az arany árfolyama, mint ma, jelenleg 2,8 százalék a mínusz. Van is honnan esni, ugyanis múlt héten történelmi csúcsra emelkedett az arany árfolyama.

arannny

Az ezüst még az aranynál is nagyobbat esett, ott 5,5 százalék a mínusz. Az ezüst 2021 február óta nem látott, lokális csúcsra emelkedett a múlt héten.

ezüüü
Megosztás

Rekord

Új történelmi csúcson zárt a vezető brit részvényindex, a FTSE 100. Az új csúcs 8024 pont, a korábbi rekord tavaly februárban 8013 pont volt.

A mai emelkedés elsősorban a kiskereskedelmi szektornak köszönhető nagyot ment az M&S, a Tesco, a Sainsbury's és az Ocado.

A brit részvények részben a gyenge fontból profitálnak, az FTSE 100 indexben szereplő vállalatok nagy része globális cégcsoport, ahol a bevételek és a profit jelentős része dollárban keletkezik, de azokat fontban mutatják ki.

Megosztás

Kis plusz Amerikában is

Az európai részvényindexekhez nagyon hasonló mintát mutatnak az amerikaiak, itt is április elején kezdődött a korrekció, és ott is mérsékelt emelkedés van hétfőn. A Dow Jones és az S&P 500 0,7, a Nasdaq 0,5 százalékot erősödött a kereskedés első óráiban.

spxxxxsadfa
Megosztás

Mérsékelt emelkedés Európában

Alapvetően jó volt a hangulat ma az európai tőzsdéken, viszont ahhoz képest, hogy már hetek óta tart az esés, nem jött nagy felpattanás. A német DAX 0,7, a francia CAC 0,2 százalékot emelkedett.

dax45353453
Megosztás

Alaposan megütötték a nap végén a Richtert

Az elmúlt hetekhez képest ma relatíve jó hangulat volt a nemzeközi részvénypiacokon, amivel egy ideig a magyar tőzsde is tudott menni, azonban a Richter késő délután komoly eladói nyomás alá került, ami miatt a BUX is nagyrészt visszaadta a napon belüli emelkedést.

Alaposan megütötték a nap végén a Richtert
Megosztás

Beszakadt a Richter

Miközben a hazai blue chipek relatíve jól teljesítenek, a Richter csúnyán lefordult a nap végére, a gyógyszergyártó árfolyama 3,4 százalékos mínuszban is volt. Az árfolyam még múlt héten törte le a 200 napos mozgóátlagot, amelyet a mai kereskedés első felében visszatesztelt, azonban szemmel láthatóan kevésnek bizonyult a vételi erő. Innen következett a lefordulás, amely a délutáni órákban gyorsult be igazán. Érdemes közben megjegyezni, hogy az RSI rendkívül alacsony, 24-es értékre esett, ami túladottságot jelez.

richtertech0422

Amint az alábbi grafikonon is látható, az árfolyam esésével párhuzamosan a papír forgalma is megugrott az elmúlt percekben, így a Richter megelőzte az OTP-t, mint a legforgalmasabb részvény a magyar tőzsdén.

Képernyőkép 2024-04-22 162724
Megosztás

Egyre kiélezettebb a helyzet a tőzsdéken, még a jó hírek után is csúnyan büntet a piac

A héten teljes erőbedobással fog dübörögni a gyorsjelentési szezon, azonban úgy tűnik, hogy a befektetők a vártál jobb számokat a szokottnál kevésbé díjazzák, míg a vártnál rosszabb számokért keményen megbüntetik a részvényeket - számolt be a Yahoo Finance. Ennek a tendenciának a héten azért is lesz kiemelt jelentősége, mert a világ legnagyobb vállalatai közül többek között a Meta Platforms, a Microsoft, és az Alphabet (Google) is jelent.

Egyre kiélezettebb a helyzet a tőzsdéken, még a jó hírek után is csúnyan büntet a piac
Megosztás

Mérsékelt emelkedés az USA-ban

Mérsékelt emelkedéssel indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,3 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,5 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,8 százalékos pluszban van. A közel-keleti helyzet enyhülésével az S&P 500 igyekszik megtörni a 6 napja tartó folyamatos eső sorozatot. A befektetők közben már a nagy technológiai részvények gyorsjelentéseire készülnek, amit aztán pénteken fog megkoronázni az amerikai PCE inflációs adat.

spx0422asad
Megosztás

Óvatos optimizmus

Az amerikai piacnyitás felé közeledve továbbra is mérsékelt emelkedés látszik az európai tőzsdéken, és úgy néz ki, hogy az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak. Ennek ellenére a Tesla a nyitás előtt 3,4 százalékot esett, miután a vállalat a hétvégén újabb árcsökkentést jelentett be a járműveire - ez egyrészt gyengébb keresletre utal, másrészt tovább nyomás alá helyezheti a vállalat marzsait és csökkentheti bevételeit. A szintén árcsökkentést bejelentő Li Auto árfolyama 7,6 százalékot esett a nyitás előtt.

euindexek0422aaa
Megosztás

A héten beindul a tűzijáték a tőzsdéken

Elég rossz formában érkeztek meg a tőzsdék az első negyedéves gyorsjelentési szezon egyik legsűrűbb hetéhez, ami könnyen befolyásolhatja, hogy a piac hogyan reagál a legfrissebb vállalati számokra. A hét egyik nagy kérdése, milyen mozgásokat fognak hozni a nagy technológiai vállalatok gyorsjelentései, hiszen ezen a cégek részvényei alaposan megszenvedték az elmúlt heteket és alulteljesítővé váltak a piaccal szemben.

A héten beindul a tűzijáték a tőzsdéken
Megosztás

Fogy a lendület

Nagyrészt továbbra is pozitív hangulat látszik az európai tőzsdéken, de azért határozott visszapattanásról továbbra sem beszélhetünk a vezető európai részvényindexek esetében. A német DAX a kezdeti emelkedés jelentős részét visszaadta, míg a francia CAC már csak stagnál a korai erősödése után.

euindexek0422
Megosztás

Tovább csökkentette autói árát a Tesla, a Full Self-Driving is olcsóbb lett

A Tesla az értékesítés visszaesése és a kínai konkurencia miatt is fokozódó árháború közepette, az Egyesült Államok mellett Kínában, Németországban és további országokban is csökkentette autóinak árát, valamint olcsóbbá tette a vezetéstámogató szoftverét (Full Self-Driving) az amerikai ügyfelek számára.

Tovább csökkentette autói árát a Tesla, a Full Self-Driving is olcsóbb lett
Megosztás

Lélfai Koppány: egy ötödik blue chip született a magyar tőzsdén

Az Opus-sztori még csak most kezdődik el, a részvény ma már az ötödik blue chip a magyar tőzsdén - mondta el az Opus Global vezérigazgatója, Lélfai Koppány a Portfolio-nak adott interjúban. A cégvezető beszélt az új stratégiáról, arról, hogy mennyire lehet tartós az osztalékfizetés, és hogy hol keresgélnek majd 2027-től, a következő expanziós időszakban az ötödik üzletág kiépítéséhez.

Lélfai Koppány: egy ötödik blue chip született a magyar tőzsdén
Megosztás

Az MNB felméri a lehetséges magyarországi kriptopiaci szereplőket

A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan az MNB felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni e piacon. Magyarországon immár kb. 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.

Az MNB felméri a lehetséges magyarországi kriptopiaci szereplőket
Megosztás

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék, a DAX 0,7 százalékot emelkedett, míg a CAC 0,5 százalékkal került feljebb, a FTSE 100 1,1 százalékot erősödött, a spanyol piac pedig 1 százalékos pluszban van.

dax04112
Megosztás

Felpattant a magyar tőzsde

A részvénypiacok az elmúlt hetek esése után igyekezni javítani, így felpattanás látszik a nemzetközi piacokon, amelyből a magyar tőzsde is kiveszi a részét.

Felpattant a magyar tőzsde
Megosztás

Több mint 800 millió forintért vett saját részvényeket az OTP

Tovább vásárolta saját részvényeit az OTP, ezúttal több mint 800 millió forint értékben.

Több mint 800 millió forintért vett saját részvényeket az OTP
Megosztás

Jöhet egy kis fellélegzés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Gyakorlatilag végig gyengélkedtek a tőzsdék múlt héten a közel-keleti konfliktus eszkalálódásától való félelmek és a kamatcsökkentési várakozások miatt, ez péntekre sem változott. Ugyan a Dow Jones 0,6 százalékkal feljebb került, az S&P 500 0,9 százalékot esett, a Nasdaq pedig 2,1 százalékkal került lejjebb.

Ehhez képest ma már némileg javulni látszik a helyzet, hiszen az ázsiai tőzsdék visszapattantak, a Nikkei 1 százalékot emelkedett, míg a Hang Seng 2,1 százalékot erősödött, a szingapúri tőzsde pedig 1,2 százalékkal került feljebb.

A hangulatjavulás az előjelek alapján Európába is megérkezhet, hiszen a határidős indexek állása alapján emelkedéssel indulhat a nap.

Mi várható makrofronton?

A mai napra szinte üres a makronaptár, délután mindössze egy EU-s fogyasztói bizalmi index adat érkezik.

Viszont a hét többi része számos gazdasági eseménnyel és adatközléssel szolgál, amelyek jelentős hatással lehetnek a magyar és a globális piacokra egyaránt. Itthon először a keddi MNB kamatdöntés miatt izgulhatunk, majd pénteken az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról. A tengerentúlon pedig érkezik az első negyedéves amerikai GDP-adat, majd a Federal Reserve által leginkább figyelt PCE-inflációs mutató márciusi számait is közzéteszik.

Mindeközben tovább folytatódik a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, többek között a Tesla, a Meta, az Apple, és a Microsoft is jelent.

2024. április 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
április 23 kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
április 24. szerda 8:30 KSH Keresetek febr.
április 25. csütörtök 08:30 MNB A hitelintézetek előzetes statisztikai mérleg márc.
április 26. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatottság és munkanélküliség márc.
április 26. péntek 8:30 KSH Népmozgalom márc.
április 26. péntek 08:30 MNB Lakásárindex 2023. IV.
április 26. péntek 22:00 S&P S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálat 2023. IV.
Nemzetközi makrogazdaság
április 22. hétfő 16:00 EU Fogyasztói bizalom ápr.
április 22. hétfő 14:30 USA Chicagói Fed Index márc.
április 23. kedd 2:30 Japán BMI ápr.
április 23. kedd 9:30 Németo. BMI ápr.
április 23. kedd 10:00 EU BMI ápr.
április 23. kedd 10:30 UK BMI ápr.
április 23. kedd 15:45 USA BMI ápr.
április 23. kedd 16:00 USA Lakásépítések és értékesítések márc.
április 24. szerda 10:00 Németo. IFO üzleti hangulatindex ápr.
április 24. szerda 14:30 USA Tartós cikkek rendelésállománya márc.
április 25. csütörtök 14:30 USA GDP előzetes 2025 I.
április 25. csütörtök 14:30 USA Munkanélkülisegély-kérelmek ápr.
április 26. péntek 14:30 USA PCE-infláció márc.
április 26. péntek 14:30 USA Személyi jövedelmek márc.
április 26. péntek 16:00 USA Michigan-index márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ablakgyár