Elárulta a McKinsey, mivel érdemes kezdeni a mesterséges intelligencia bevezetését
Üzlet

Elárulta a McKinsey, mivel érdemes kezdeni a mesterséges intelligencia bevezetését

Portfolio
Óriási hatékonyságnövelést érhetnek el azok a cégek, amelyek képesek a mesterséges intelligencia segítségével változtatni az üzleti modelljükön, nagyon nem mindegy azonban, mivel kezdjük az AI bevezetését. A legjobb megvalósítás kulcstényezőiről beszélt nyitóelőadásában a McKinsey két szakértője a Portfolio keddi AI in Business 2024 konferenciáján, két rövid távú, quick win típusú és szintén két, a hosszú távú célok megvalósítását szolgáló terület kiválasztását ajánlva a hallgatóság figyelmébe.

Havas András és Sebők András, a McKinsey partnerei előadásukban arról beszéltek, hogy

  • az egyik fő vélekedés szerint a kutyák lesznek a mesterséges intelligencia (AI) nyertesei, segítségével az emberek napi 20 percet tudnak spórolni az idejükből, ami pont elég lesz arra, hogy az emberek megsétáltassák őket; a másik vélekedés szerint a cégek működését forradalmasítja, 40-50%-os növekedést hozva a termelékenységben – jelenleg többen gondolják ez utóbbit, 
  • Az analitikus AI arról szól, hogyan lehet komplex, nagy adatokat az emberi képességnél nagyobb hatékonysággal elemezni és felhasználni, a generatív AI viszont arról, hogyan használjuk fel a mesterséges intelligenciát tartalmak gyártására - 2023 ez utóbbinak volt az éve. 
  • A generatív AI pár hét alatt jutott el százmillió felhasználóig, a növekedés azonban az utóbbi időben lelassult és nem tartanak ott a cégek a felhasználásában, ahol a korábbi nagy felfutás idején gondolhattuk, pedig szinte nincs olyan terület, ahol ne lehetne értéket teremteni vele. 
  • A vállalatok most már nem a generatív AI mibenlétéről, hanem a felhasználhatóságáról, bevezetéséről, a mögöttes IT-architektúra megteremtéséről, a kockázatok kezeléséről és az előnyök kiaknázásáról érdeklődnek. 
  • Miközben a felhasználók számának a növekedése ellaposodott az elmúlt időszakban, az alkalmazó vállalatok száma felrobbant, és a nagyvállalatok, tőzsdei cégek között ma már mindenki használja, és el is kezdtek róla kommunikálni, hogy mit csinálnak vele. A JP Morgan például a legnagyobb kihasználható értéket ebben látja. 
  • Az AI által teremtett érték négy fő területre csoportosulhat: 1. virtuális szakértői funkció (pl. hosszú dokumentumok végigolvasása helyett gyors válasz) , 2. fejlesztés, amivel akár 40-50%-os hatékonyságnövelés is elérhető, 3. kreatív tartalomgyártás: itt akár 80-szoros gyorsaság érhető el vele, 4.  ügyfelekkel való interakciók. 
  • A cégek számára az AI-funkciók bevezetése alapos előkészülést igényel, stratégiailag kell gondolkozni az AI-implementációról, átfogó célok felállításával és prioritások meghatározásával. Nagy a szerepe sok más mellett az agilitásnak, a gyorsaságnak és a visszajelzések beépítésének is. 
  • Érdemes lehet két érdekes és izgalmas témával, területtel kezdeni az AI bevezetését a cégnél, amelyek gyorsan hoznak eredményt, és izgalomba hozza a szervezetet, nem utolsó sorban olyan pedig tapasztalatokat hoznak, amelyek a hosszú távú célok megvalósításának alapját is megteremtik. Ez utóbbiak megvalósításához pedig ugyancsak érdemes lehet két területet kijelölni. 
  • A generatív AI nem fog minden, a vállalat által generált problémát és hibát kiküszöbölni, használatához elengedhetetlen az adatok rendbehozatala, kellhet hozzá a felhőtechnológia is, és a megfelelő embereket kell biztosítani hozzá.   
  • A McKinsey abban hisz, hogy nemcsak a kutyák fognak jól járni az AI-jal, hanem azok a cégek is, amelyek képesek és hajlandóak lesznek a mesterséges intelligencia révén az üzleti modellváltásra. 

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam