Elárulta a McKinsey, mivel érdemes kezdeni a mesterséges intelligencia bevezetését
Üzlet

Elárulta a McKinsey, mivel érdemes kezdeni a mesterséges intelligencia bevezetését

Portfolio
Óriási hatékonyságnövelést érhetnek el azok a cégek, amelyek képesek a mesterséges intelligencia segítségével változtatni az üzleti modelljükön, nagyon nem mindegy azonban, mivel kezdjük az AI bevezetését. A legjobb megvalósítás kulcstényezőiről beszélt nyitóelőadásában a McKinsey két szakértője a Portfolio keddi AI in Business 2024 konferenciáján, két rövid távú, quick win típusú és szintén két, a hosszú távú célok megvalósítását szolgáló terület kiválasztását ajánlva a hallgatóság figyelmébe.

Havas András és Sebők András, a McKinsey partnerei előadásukban arról beszéltek, hogy

  • az egyik fő vélekedés szerint a kutyák lesznek a mesterséges intelligencia (AI) nyertesei, segítségével az emberek napi 20 percet tudnak spórolni az idejükből, ami pont elég lesz arra, hogy az emberek megsétáltassák őket; a másik vélekedés szerint a cégek működését forradalmasítja, 40-50%-os növekedést hozva a termelékenységben – jelenleg többen gondolják ez utóbbit, 
  • Az analitikus AI arról szól, hogyan lehet komplex, nagy adatokat az emberi képességnél nagyobb hatékonysággal elemezni és felhasználni, a generatív AI viszont arról, hogyan használjuk fel a mesterséges intelligenciát tartalmak gyártására - 2023 ez utóbbinak volt az éve. 
  • A generatív AI pár hét alatt jutott el százmillió felhasználóig, a növekedés azonban az utóbbi időben lelassult és nem tartanak ott a cégek a felhasználásában, ahol a korábbi nagy felfutás idején gondolhattuk, pedig szinte nincs olyan terület, ahol ne lehetne értéket teremteni vele. 
  • A vállalatok most már nem a generatív AI mibenlétéről, hanem a felhasználhatóságáról, bevezetéséről, a mögöttes IT-architektúra megteremtéséről, a kockázatok kezeléséről és az előnyök kiaknázásáról érdeklődnek. 
  • Miközben a felhasználók számának a növekedése ellaposodott az elmúlt időszakban, az alkalmazó vállalatok száma felrobbant, és a nagyvállalatok, tőzsdei cégek között ma már mindenki használja, és el is kezdtek róla kommunikálni, hogy mit csinálnak vele. A JP Morgan például a legnagyobb kihasználható értéket ebben látja. 
  • Az AI által teremtett érték négy fő területre csoportosulhat: 1. virtuális szakértői funkció (pl. hosszú dokumentumok végigolvasása helyett gyors válasz) , 2. fejlesztés, amivel akár 40-50%-os hatékonyságnövelés is elérhető, 3. kreatív tartalomgyártás: itt akár 80-szoros gyorsaság érhető el vele, 4.  ügyfelekkel való interakciók. 
  • A cégek számára az AI-funkciók bevezetése alapos előkészülést igényel, stratégiailag kell gondolkozni az AI-implementációról, átfogó célok felállításával és prioritások meghatározásával. Nagy a szerepe sok más mellett az agilitásnak, a gyorsaságnak és a visszajelzések beépítésének is. 
  • Érdemes lehet két érdekes és izgalmas témával, területtel kezdeni az AI bevezetését a cégnél, amelyek gyorsan hoznak eredményt, és izgalomba hozza a szervezetet, nem utolsó sorban olyan pedig tapasztalatokat hoznak, amelyek a hosszú távú célok megvalósításának alapját is megteremtik. Ez utóbbiak megvalósításához pedig ugyancsak érdemes lehet két területet kijelölni. 
  • A generatív AI nem fog minden, a vállalat által generált problémát és hibát kiküszöbölni, használatához elengedhetetlen az adatok rendbehozatala, kellhet hozzá a felhőtechnológia is, és a megfelelő embereket kell biztosítani hozzá.   
  • A McKinsey abban hisz, hogy nemcsak a kutyák fognak jól járni az AI-jal, hanem azok a cégek is, amelyek képesek és hajlandóak lesznek a mesterséges intelligencia révén az üzleti modellváltásra. 

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
telefonálás