Felrobbant a Spotify árfolyama
Üzlet

Felrobbant a Spotify árfolyama

Portfolio
A Spotify rekordprofitot jelentett az első negyedévre vonatkozóan, és bevétel-, valamint profitsoron is megverte az elemzői várakozásokat. A vállalat részvényárfolyama 13 százalékos pluszba került a jelentés után.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A Spotify évek óta akciókkal, valamint a podcastok és a hangoskönyvek felé való elmozdulással növeli felhasználói bázisát. Tavaly óta azonban elkezdte csökkenteni a költségeket, többek között elbocsátások és a marketingköltségvetés visszavágása révén, hogy növelje a marzsokat és a nyereséget.

A költségcsökkentési intézkedések meghozták az eredményüket, a vállalat negyedéves bevétele 20 százalékkal 3,64 milliárd euróra nőtt, ami felülmúlta a 3,61 milliárd eurós elemzői várakozást. A Spotify a bevételek növelése érdekében emelte az árakat, és különböző előfizetési tervekkel kísérletezett.

A cég emellett

részvényenként 97 centes eredményt jelentett, míg az elemzők 65 centet vártak.

A bruttó marzs a negyedévben 27,6 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 25,2 százalékról, amihez részben a podcast-üzletág nyeresége járult hozzá. A Spotify több mint egymilliárd eurót fektetett be podcast-üzletágának kiépítésébe, többek között több százmilliót költött olyan népszerű műsorokra, mint a "The Joe Rogan Experience".

Ez (a podcasting) tavaly húzós volt. Most viszont egy újabb profitközpontot jelent számunkra

- mondta Daniel Ek vezérigazgató.

A költségcsökkentéseknek viszont egy hátránya is, hiszen az első negyedévben a havi aktív felhasználók száma (615 millió) még a 19 százalékos növekedés ellenére is elmaradt a Spotify saját előrejelzésétől és az elemzők 618 millióra vonatkozó medián becslésétől. Ezt a vállalat a marketingtevékenység visszafogásával magyarázta. A prémium előfizetők száma 14 százalékkal 239 millióra nőtt, ami megegyezett az elemzői várakozásokkal.

A cég a második negyedévre 631 millió aktív havi felhasználót prognosztizált, ami az elemzők 636,3 milliós becslése alatt van.

Az év során visszaállítunk néhány marketingkiadást. Továbbra is növekedést szeretnénk elérni, és úgy láttuk, hogy néhány területen talán egy kicsit túlságosan is visszavettünk

- mondta Ek.

A Spotify részvényeinek árfolyam kezdetben esni kezdett az eredmények megjelenése után, viszont hamar fordulat következett be és jelenleg 13 százalékos pluszban van a jegyzés.

spotify0423

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Silas Stein/picture alliance via Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam