Razziát tartott egy kínai vállalat európai telephelyein az Európai Bizottság
Üzlet

Razziát tartott egy kínai vállalat európai telephelyein az Európai Bizottság

MTI
Az Európai Bizottság kedden előre be nem jelentett versenypolitikai ellenőrzéseket végzett egy kínai biztonsági berendezések gyártásával és értékesítésével foglalkozó vállalat hollandiai és lengyelországi telephelyein.

A bizottság szerint vannak "arra utaló jelek", hogy az ellenőrzött vállalat a külföldi támogatásokról szóló rendelet értelmében olyan szubvenciókban részesülhetett, amelyek torzíthatják a belső piacot - olvasható a testület sajtóközleményében.

Az uniós tisztviselőket az ellenőrzések során elkísérték az uniós tagállamok nemzeti versenyhatóságainak munkatársai. Az előre be nem jelentett ellenőrzések a feltételezett torzító külföldi támogatások előzetes vizsgálatát jelentik. A vizsgálatok indítása nem jelenti azt, hogy a szóban forgó vállalat valóban a belső piacot torzító külföldi támogatásban részesült, és nem is befolyásolja a vizsgálat eredményét. Ha az Európai Bizottság elegendő bizonyítékot talál azzal kapcsolatban, hogy az adott vállalat törvénybe ütköző külföldi támogatásokat kapott, akkor egy alaposabb kivizsgálás elindítását fogja kezdeményezni - közölte a testület.

Az Európai Bizottság sajtóközleményében nem nevezte meg a vállalatot, sem az országot, ahol a vállalat székhelye található. Azonban a Kínai Kereskedelmi Kamara Európai Unió melletti képviselete kedden közölte: értesült arról, hogy egy kínai vállalat lengyelországi és hollandiai irodáiban razziát tartottak, és a hatóságok lefoglalták az informatikai berendezéseket, valamint az alkalmazottak mobiltelefonjait, és hozzáférést követeltek az adatokhoz.

"Az EU intézkedései nemcsak a kínai vállalatoknak, hanem minden, az unióban üzleti tevékenységet folytató külföldi vállalatnak is negatív üzenetet küldenek. Az április 23-i előre be nem jelentett ellenőrzés aláássa a külföldi vállalatok üzleti környezetét az EU-n belül" - áll a kínai kamara közleményében.  

A 2023-ban hatályba lépett külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet értelmében a vállalkozások kötelesek bejelenteni közbeszerzési pályázataikat az EU-ban, ha a szerződés becsült értéke meghaladja a 250 millió eurót, és ha a bejelentést megelőző három évben legalább 4 millió euró összegű külföldi pénzügyi hozzájárulásban részesültek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ablakgyár