Ezek lesznek az idei Sziget újdonságai: jól fogynak a bérletek Magyarországon is
Üzlet

Ezek lesznek az idei Sziget újdonságai: jól fogynak a bérletek Magyarországon is

Portfolio
A fesztiválszcéna folyamatos változása és a látogatói igények sokfélesége minket is évente újabb fejlesztésekre ösztönöz. Ennek fényében idén is találkozhatunk újabb megoldásokkal a fesztiválon, de a programhelyszínek kialakításánál is több újítást jelentettek be a Sziget szervezői csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője elmondta, hogy higiénia terén az európai fesztiválok élvonalában is példaértékűek a szolgáltatásaik, ezt nem csak a látogatók, de a nemzetközi fesztiválszcéna szakemberei is elismeréssel nyugtázták. A Sziget látványvilága is nagyot színesedett úgy a vendégtérben, mint a programhelyszínek tekintetében. A fenntarthatóság terén is sokat fejlesztettek, és kiemelte még a fesztiválon igénybe vehető szállások változatos kínálatának és szolgáltatásainak sokszínűségét.

Beszámolt arról is, hogy az elővételes jegyidőszakban nagyon megugrott az eladott bérletek száma: "Külön fontos számunkra, hogy a magyar látogatók vásároltak – hosszú évek után először – a legtöbben Early Bird hatnapos bérleteket. A napijegyek árait pedig idén átlagban nem emeltük, sőt, a diákjegyekkel és a 21 év alattiaknak idén bevezetett „U21” bérlet megjelenésével a fiatalok - az első időszakban - a tavalyinál is olcsóbban juthattak bérlethez.”   

Kiemelt szempont a vendégélmény fokozása

„A fesztiválszcéna folyamatos változása és a látogatói igények sokfélesége minket is évente újabb fejlesztésekre ösztönöz” – folytatta Kádár. Ennek fényében idén is találkozhatunk újabb megoldásokkal a fesztiválon, de a programhelyszínek kialakításánál is több újítást jelentettek be a Sziget szervezői. Egyrészt már a bejárat utáni fogadótér is egy új képet mutat. A vendégközpontú és még gördülékenyebb ügyfélkezelést segítendő, a vendégeket egy új Welcome Zone fogadja majd, itt kerül kialakításra a megújult Városközpont is, ahol elérhető lesz minden olyan szolgáltatás, ami a látogatóknak nagy segítség a fesztivál forgatagában.

A szervezők átalakítják a Nagyszínpad közönségterét is. Egyrészt kialakítanak egy kordonnal elkülönített „fan pit”-et, egyfajta rajongói zónát, valamint további újítás, hogy a koncertek jobb élvezhetősége érdekében eltűnik a közönségtér közepén álló keverőtorony (FOH), ehelyett a nézőtér két szélén álló kisebb építmény veszi át ennek szerepét. 

Tavaly a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a már régóta felújításra szoruló, így az áteresztő képességében biztonsági okokból visszafogott K-híd miatt, a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult. „Sajnos a K-híd felújításáról továbbra sincsenek bíztató hírek, csak ígéretek, ezért a tömegirányítás terén igyekszünk újabb megoldásokat bevezetni, hogy a koncertélményt ne írja felül a sorban állás” – mondta Kádár.

a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják a közönséget a kijárat felé.

Technikai újítás, hogy több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxi szolgáltatásokat elérni. A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon - igény szerint - a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat, ezzel is elkerülve a feltorlódást. A H-hídtól éjszakai buszjáratok is közlekednek majd a Margit híd irányába, de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek majd változások, például egy új taxidroszt a H-híd irányában. 

Biztonságosabb fesztiválozás

A Sziget, a napi 95-ezres befogadó képességével Magyarország – ha úgy tetszik – 10. legnagyobb „városa”, a látogatók biztonsága és egészségügyi ellátása mindig is kiemelt szempont volt a szervezők részéről. A biztonsági és ellátási rendszer továbbra is úgy készül, hogy a nagyvárosnyi közönséget védeni és szolgálni tudja. „Az elmúlt több mint 30 év tapasztalatai alapján azt gondoljuk, hogy jól ismerjük azokat a kiemelt eseteket, amikre mindenképpen fel kell készülni, de fontosnak tartjuk, hogy a látogatók is vigyázzanak magukra és egymásra. Az információs felületeink bővítésével arra törekszünk, hogy ezután is minden kérdésre legyen hatékony válasz, a Sziget Városközpontban pedig minden eshetőségre szeretnénk megnyugtató, “egyablakos” megoldást nyújtani. 

Az idei fejlesztéseinkkel nem csak abban lépünk előre, hogy még hatékonyabban kezeljük a problémákat, de abban is, hogy a látogatók komfort- és biztonságérzetét is növeljük

– mondta Kádár. Ennek érdekében olyan „segítő zónákat” hoznak létre a fesztiválon, ahol nyugodt körülmények és szakmai segítség várja azokat, akik esetleg pánikroham, vagy bármilyen mentális és pszichés probléma miatt kérnek segítséget. Az egészségügyi ellátás terén pedig a balesetek többségét jelentő bokaficam vagy egyéb sérülések ellátásán túl egy olyan “védőhálót” igyekeznek biztosítani, mely az egészségügyi problémával élők - mozgáskorlátozottak, cukorbetegek vagy gyógyszer szedésre kötelezettek, stb. - számára nyújt biztonságos szórakozást.

Vendéglátás: változatos kínálat, kényelmi szolgáltatások, környezettudatos megoldások

A tavalyi fejlesztéseket megtartva, illetve továbbfejlesztve, változatos kínálattal, kényelmi szolgáltatásokkal és „pénztárcabarát” ételekkel készül a Sziget a vendéglátás terén. Továbbra is konyhás blokkokban, azaz food-court-okban kínálják az ételeket a tavalyihoz hasonló elrendezésben úgy, hogy mindenki megtalálja a számára kedvező kínálatot. A választékban ugyanúgy lesznek magyaros ízek, mint nemzetközi ételek. Kádár Tamás elmondta, hogy

az ételt kínáló helyeknek minimum egy, ún. pénztárcabarát ételt kell tartaniuk, ezeket a szervezők előre egyeztetik a vendéglátósokkal, és folyamatosan ellenőrzik a kínálatot is.

„Jelenleg folynak az egyeztetések a vendéglátósokkal a kínálatról és az árakról is egyaránt” – mondta Kádár. „Egyrészt arra kértük a partnereinket, hogy általában a tavalyinál olcsóbb árak legyenek az irányadóak, másrészt a „budget-friendly” ételeknél a megfizethetőség és a tartalom a látogatók elégedettségét szolgálja. A sült krumpli-szósz kombó nem alternatíva” – tette hozzá a főszervező. Elmondta, hogy idén is lesznek a fesztivál területén – főleg a VIP részen – prémium kategóriás egységek, de nem ebből kell messzemenő következtetéseket levonni a Sziget általános árait illetően. 

A vendéglátás terén idén is kiemelt szempont a környezettudatosság. A szerződött partnerek a műanyag zacskók, nejlontáskák, eldobható tányérok, evőeszközök és egyéb csomagolóanyagok helyett kizárólag papír vagy környezetbarát, lebomló anyagokból készült kellékeket használhatnak.  Előnyt jelent, ha a vendéglátósok energiatakarékos megoldásokat választanak, ha a standjaikat környezetbarát anyagok felhasználásával alakítják ki, ha az alapanyag beszerzéseik során a fenntarthatóság kiemelt szerepet kap. 2024-ben, a tavalyi évhez képest egy szigorúbb kritériumrendszer alapján ellenőrzik a vendéglátó egységeket a szervezők. Ezzel a lépéssel is igyekeznek egy még környezettudatosabb, jelentősen kisebb karbonlábnyomú vendéglátást kialakítani, figyelmet fordítva a látogatók szemléletformálásra is. További újítás, hogy

a korábbi ivóvízközpontok a food court-okban elhelyezett ivóvízvételi lehetőségekkel is bővülnek idén.

A Sziget, a Green Deal Circular Festivals, azaz a teljesen körforgásos és klímasemleges fesztiválokért küzdő, élvonalbeli európai fesztiválok közösségének aktív tagjaként 2023-ban már pontos, más fesztiválokkal összehasonlítható adatokat gyűjtött a fesztivál ökológiai lábnyomáról öt témakör, az energia, anyagáramlás, utazás és szállítás, víz és vendéglátás mentén.

A szervezők azt is bejelentették, hogy az idei fesztivál nyitónapjának sztárfellépője az ausztrál Kylie Minogue lesz, de fellép többek között Liam Gallagher, Martin Garrix és Fred again... is.

Címlapkép forrása: Istvan Bielik

Kasza Elliott-tal

Hormel Foods - kereskedés

Már nem emlékszem, hogy miért figyeltem fel rá, de kb. két hónapja követem. Egy igazi osztalék arisztokrata, 58 éve emel és fizet folyamatosan, de a hozama nem túl magas. Annyi biztos, hogy a ch

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Tiktok shutterstock