Megadeal készülődik a bányászati szektorban: a világ legnagyobb réztermelője jöhet létre
Üzlet

Megadeal készülődik a bányászati szektorban: a világ legnagyobb réztermelője jöhet létre

Portfolio
Óriási akvizíció készülődik a bányászati szektorban, a BHP Group bejelentette, hogy 31,1 milliárd fontos ajánlatot tett szektortársa, az Anglo American felvásárlására, amivel a világ legnagyobb réztermelője jönne létre - írta meg a Cnbc.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A BHP Group, amely a legnagyobb tőzsdén jegyzett bányavállalat, bejelentette, hogy ajánlatot tett az Anglo American részvényei 100 százalékának felvásárlására. A BHP javaslata, hogy az Anglo American részvényesei minden egyes részvényük után 0,7097 darab BHP-részvényt kapjanak. Az ajánlat összértéke így 31,1 milliárd font (38,9 milliárd dollár), ami több mint 10 százalékkal van a részvények tegnapi záróárával számolt piaci kapitalizációja felett. Az Anglo American részvényei ennek hatására jelentős, 12 százalékos emelkedést mutattak Londonban a piacnyitást követően.

Az Anglo American megerősítette, hogy egy "kéretlen, nem kötelező érvényű és erősen feltételes" ajánlatot kapott a BHP-tól. A vállalat tanácsadóival együttműködve vizsgálja az ajánlatot.

Az ügylet révén létrejöhetne a rézbányászat területén egy óriásvállalat, amely a világ legnagyobb szereplője lenne ebben az iparágban.

Elemzések szerint az egyesült vállalat biztosítaná a globális rézkibocsátás 10%-át.

Az Anglo American jelentős célokat tűzött ki Dél-Amerikában 2024-re, a BHP is hasonlóan ambiciózus célokat tűzött ki a szektorban. A bányavállalatok igyekeznek megerősíteni rézkészleteiket a várható hiány és az energetikai átmenet miatt, a réz ugyanis kulcsfontosságú szerepet tölt be az elektromos járművekben és más zöld technológiákban. Az elmúlt négy év folyamán növekedett a fúziós és felvásárlási aktivitás ebben az iparágban.

A BHP hangsúlyozta, hogy az egyesülés előnyös lenne mindkét vállalat számára: ötvözné erősségeiket és eszközeiket, jelentős növekedési potenciálhoz segítve a vállalatot. Az Anglo American a hosszú távú növekedési lehetőségekben erős, míg a BHP magasabb árrésű eszközeit, pénztermelő projektjeit és erős mérlegét kínálna fel a tranzakcióban.

angloamerican0425

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Tanfolyamot milliókért?

Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most \"csak\" 350 ezer forint a szokásos 700 ezer forint helyett. Persze ez csak az első része, a teljes tanfolya

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde