Őrült sok fölgdázra lesz szükség a mesterséges intelligencia miatt
Üzlet

Őrült sok fölgdázra lesz szükség a mesterséges intelligencia miatt

Portfolio
Mike Wirth, a Chevron vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia és az adatközpontok által generált növekvő áramfogyasztás miatt a földgáz iránti kereslet várhatóan meghaladja az eddigi becsléseket, ami megbízható és megfizethető energiatermelést tesz szükségessé - számolt be a Cnbc.

Mike Wirth, a Chevron vezérigazgatója szerint a földgáz iránti kereslet várhatóan meghaladja az eddigi előrejelzéseket, amihez a mesterséges intelligencia és az adatközpontok növekvő áramfogyasztása jelentős mértékben hozzájárul. Hozzáteszi, hogy a többletkereslet a technológiai fejlődés gyorsasága miatt nehezen számszerűsíthető.

A Milken Institute Los Angeles-i konferenciáján Wirth megemlítette, hogy az elektromos járművek terjedése, valamint a fűtési és gyártási folyamatok villamosítása tovább növelik az energia iránti igényt. Kiemelte, hogy bár a szél- és napenergia bizonyos régiókban költséghatékony megoldást kínálhatnak, ezek az energiaforrások nem képesek folyamatosan biztosítani az áramellátást változó időjárási viszonyok között.

Wirth rámutatott, hogy az adatközpontok állandó energiaellátást igényelnek, amiben a földgáz kulcsfontosságú szerepet fog játszani. Az USA-ban zajló energetikai átmenet során - amely során a szénerőműveket kivonják, az atomenergia költsége magas és a geotermikus energia még nem elég megbízható - a földgáz felértékelődik mint stabil energiaforrás.

A Wells Fargo kutatása szerint 2030-ra akár 20%-kal is nőhet az Egyesült Államok villamosenergia-kereslete. A Goldman Sachs előrejelzése szerint az adatközpontok által generált új villamosenergia-igény 60%-át fogja fedezni a földgáz, míg 40%-át a megújuló források. A befektetési bank kiemelte, hogy ebből különösen profitálhatnak olyan földgázvezeték-üzemeltetők és termelők, mint például a Kinder Morgan, Williams Companies és EQT Corp.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
telefonálás