FONTOS Soha nem volt még ennyire emberi egy számítógép: félelmetes dolgokra vált képessé a ChatGPT
Elárasztották Európa kikötőit a kínai autók, valamelyik több mint egy éve áll ott
Üzlet

Elárasztották Európa kikötőit a kínai autók, valamelyik több mint egy éve áll ott

Portfolio
Nemrég jelentek meg az első jelentések azzal kapcsolatban, hogy a legnagyobb európai kikötőket elárasztották a kínai autók, és a logisztikai kapacitások hiányában, valamint az elektromos autók iránti lassuló kereslet következtében ezek akár másfél évig tömegével állnak a kikötőkben. Most a nyugat-európai sajtó ismét elővette a témát, így pontosabb képet kapunk róla, hogy mi a helyzet a kikötőkben.

Ellepték a kínai autók az európai kikötőket

Ide kell jönnöd hogy megértsd, hogyan árasztotta el a kínai túlkapacitás az európai piacot

– írja a francia Le Monde a mostanra összeolvadt belga Antwerp-Brugge kikötőről, amely Európa legnagyobb autóipari termináljával rendelkezik. 2022-ben 3,4 millió jármű haladt át a két kikötőn.

Az Antwerpen melletti Callooban és az Északi-tenger partján fekvő Zeebrugge-ben található parkolókban mintegy 130 000 járművet tudnak elhelyezni, de már szűkösek a helyek. Bár itt mindenféle márka megtalálható, az előtérben a nagyközönség számára gyakran még ismeretlen modellek állnak.

Mind kínai

– mondta egy holland kamionsofőr a lapnak. Az egyik helyi üzemeltető, az International Car Operators (ICO) egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy vannak olyan autók amelyek

1-1,5 éve állnak a parkolóban.

Ez egybevág a Financial Times korábbi jelentésével amelyben 18 hónapig a kikötőben álló autókról írtak.

Hasonló problémákról érkeztek beszámolók a német Bréma és Bremerhaven kikötőiből. A Bremerhavenben található autóterminál a világ egyik legnagyobbja, 1,7 millió darabos forgalmat bonyolít éves szinten. A nemzetközi tengeri kikötői és logisztikai szolgáltatásokat nyújtó BLG Logistics Group szóvivője, Julia Wagner szerint Bremerhavenben az elmúlt években megszokott 80 százalék export és 20 százalék import arány mostanra 50:50 százalékra változott.

Miért?

Kína célba vette az európai piacot, miközben más régiókba is jelentős mértékben tudta növelni az exportját. 2023-ban közel 4,1 millió autót exportáltak az ázsiai országból, 58 százalékkal többet az egy évvel korábbihoz képest. Viszont az elektromos járművek iránti kereslet a vártnál alacsonyabbnak bizonyult, ezt mutatják az ACEA első negyedévről szóló számai. Vagyis a kínai gyártók a vártnál kisebb keresletbe futottak bele, így nem tudják olyan gyorsan eladni a járműveiket Európában, mint várták - ez nagyban hozzájárult a régió kikötőiben kialakult zsúfoltsághoz.

Szintén a keresleti oldalhoz kapcsolható, hogy a bremerhaveni kikötőben terminált működtető BLG Logistics közölése szerint a németországi EV-támogatási program leállítása után az autóknál jelentősen hosszabb tartózkodási időt tapasztalt a létesítményeiben. Márciusban az EV értékesítés Németországban 28,9 százalékot zuhant, míg január-március között 14,1 százalékot, szintén a támogatási program leállításával összefüggésben.

Ráadásul a piacra lépő új ázsiai szereplők egy része nem rendelkezik megfelelő értékesítési hálózattal, ezért a kikötők parkolóiban tartják az eladásra váró autóikat. Mindez annak ellenére, történik, hogy a Kínai Kereskedelmi Kamara európai szervezetének első kéthavi vámadatai szerint az EU-ba irányuló kínai járműkivitel közel 20 százalékkal csökkent 2023 azonos időszakához képest.

Iparági bennfentesek szerint egyes cégek a további szállítás megszervezése, vagy megrendelése nélkül exportálják Európában az autókat.

Más esetekben az autógyártók azzal szembesülnek, hogy nincs elég sofőr és felszerelés a járművek továbbszállításához. Egyes kikötők az iparági szereplők szerint arra kérték az importőröket, hogy igazolják a továbbszállítási kapacitásaikat. Egy autólogisztikai szakértő szerint a kirakodott járművek közül sokan egyszerűen a kikötőkben maradtak, amíg el nem adták őket a forgalmazóknak vagy a végfelhasználóknak.

A disztribútorok egyre inkább a kikötő parkolóit használják depóként. Ahelyett, hogy az autókat a kereskedőknél raktároznák, az autókat az autós terminálon veszik át. Minden nagyobb autós kikötő zsúfoltsággal küzd

- mondta az Antwerpen-Brugge-i kikötő szóvivője.

A torlódást részben az is okozza, hogy komoly hiány van teherautókból és sofőrökből.

Az Antwerpen-Bruges szóvivője emellett hozzátette, hogy a rövid távú tengeri szállításhoz és a más európai kikötőkbe irányuló exporthoz kevés a hajó. Elke Verbeelen, az Antwerp-Brugge kikötő kommunikációs osztályának munkatársa így nyilatkozott a helyzetről a Deutsche Wellének.

Ez történik minden olyan európai kikötőben, ahol nagy mennyiségű autót szállítanak. Az autók tartózkodási ideje a kikötőkben azonban nem csak az import megugrása miatt hosszabbodott meg. A probléma kevésbé a kirakodott autók számában rejlik, hanem inkább abban, hogy nem szállítják őket azonnal tovább.

Címlapkép forrása: Lars Penning/picture alliance via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
chatgpt openai gpt-4o