Folytatódik az őrület, felrobbantották a mémrészvények ősanyját
Üzlet

Folytatódik az őrület, felrobbantották a mémrészvények ősanyját

Portfolio
A tegnapi rali után ma tovább szárnyal a GameStop árfolyama, ezzel folytatódik az újraéledt mémrészvény-őrület - írta meg a CNBC.

A GameStop árfolyama ma is durva ralit produkál, így folytatódik a héten újraéledt mémrészvény-őrület. A videojáték-kiskereskedelmi cég árfolyam a tegnapi 74 százalékos ugrás után ma további közel 110 százalékos pluszban nyitott.

gme0514

A mozgást első körben még tegnap Roaring Kitty, polgári nevén Keith Gill váltotta ki, aki három évvel az eredeti mémrészvény rali után újra posztolt az X-en. Gill volt az eredeti mémrészvény-őrület egyik meghatározó alakja, aki nagy hatással volt az internetes befektetői közösségre. Az általa posztolt ismert mémet általában annak kifejezésére szokták használni, mikor valaki elkezd komolyan venni valamit (a kép esetében épp egy videójátékot).

Gill posztja már több mint 24 millió megtekintést generált.

Az AMC szintén jelentős, 72 százalékos emelkedésben van ma. Tegnap egyébként úgy szárnyalt az AMC árfolyama, hogy közben a cég közel 250 millió dollárt vont be új részvények kibocsátásával. Másik mémrészvények is hasonló tendenciát követtek; a BlackBerry árfolyam 12,3 százalékkal, míg a Koss fejhallgatókat gyártó cégé 34 százalékkal emelkedett.

amc0514aaaa

Neil Wilson, a Finalto vezető piaci elemzője szerint ezek a mozgások azt mutatják, hogy a lakossági befektetők ismét nagyobb kockázatot vállalnak anélkül, hogy figyelembe vennék a fundamentumokat. A GameStop nemrégiben munkahelyek megszüntetését jelentett be a csökkenő bevételek és az online verseny miatt élesedése miatt.

A mémrészvény-őrületet korábban az váltotta ki, hogy a lakossági befektetők rávetették magukat a magas shortállománnyal rendelkező részvényekre, és az árfolyam felpumpálásával shortzárásra kényszerítették a nagy hedge fundokat, ezzel úgynevezett short squeeze-t kiváltva, ami még feljebb nyomta az árfolyamokat.

Az Ortex Technologies elemzőcég becslése szerint a shortosok vesztesége a GameStop részvényein a hétfői záráskor 868 millió dolláron álltak, májusban pedig összesen 1,26 milliárd dollárt buktak. Ma 46 dolláros árfolyamnál közölte az Ortex Technologies, hogy a GameStop shortosai további 1,04 milliárd dollárt veszítettek - de az árfolyam jelenleg már 60 dollár közelében van.

A GameStop shortállománya megközelíti a közkézhányad 25 százalékát, ami 2022 óta a legmagasabb szint, és a helyzet félreérthetetlenül a 2021. januári eseményeket idézi

- mondta az Ortex Technologies szóvivője.

"Figyelemre méltó, hogy semmi jel nem utal arra, hogy a shortosok elkezdték volna lezárni a pozícióikat. Egy ilyen dinamikus piaci környezetben a shortállomány szintjének figyelemmel kísérése kulcsfontosságú, mivel ezek a mérőszámok jelzik, hogy a shortosok mikor kezdik el zárni pozícióikat, ami potenciálisan további vételi nyomást gyakorolhat a részvényre" - tették hozzá.

Címlapkép forrása: Shelby Knowles/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
31 hónapja minden nap nyer a tőzsdén, itt a tökéletes pénzcsináló gép