Masterplast: a hőszigetelés negyed évszázada áll előttünk
Üzlet

Masterplast: a hőszigetelés negyed évszázada áll előttünk

Portfolio
A hőszigetelés negyed évszázada áll előttünk – vázolta fel a Masterplast kilátásait Tibor Dávid, a társaság elnöke a cég ma rendezett befektetői napján. A menedzsment frissítette eredményvárakozásait, ezúttal 2027-re fogalmazott meg célokat, és már nem ad évekre lebontott prognózist a piac volatilitása miatt. Beszélt arról is Tibor Dávid, hogy hogyan állnak a nagyberuházások, és mikor fizethet újra osztalékot a Masterplast.

Története legnehezebb évén van túl a Masterplast, de egy olyan időpillanatban vagyunk, amikor ma reggel újra nyereséges negyedévet tudtunk jelenteni – kezdte prezentációját a Masterplast éves befektetői napján a cég elnöke, Tibor Dávid.

2022 októberében 4100 forinton hajtottunk végre részvénykibocsátást, sajnos az akkori befektetőink nem lehetnek elégedettek. Nagyon más pályát láttunk, mint ami bekövetkezett. Egy felpörgött három év után gyakorlatilag teljes satuféket nyomott az építőipar, lefagyott állapotba került, ami tavaly nyár végéig kitartott. 2023 őszén indult el újra a kereskedés, a magasabb készletállomány elkezdett kifogyni. A Masterplast tradicionálisan magas alapanyagkészlettel dolgozott, ami azt eredményezte, hogy ebben az időszakban romló termelési hatékonysággal, magas készletáron, erős versenyben kellett eladnunk - mondta el Tibor Dávid.

A menedzsment reagált a helyzetre, elindultak a leépítések, az átalakítások, egyszerűsítés, költségcsökkentés következett. Ezt soha nem kellemes megélni, de tanulság volt, hogy mire kell figyelni a konjunktúraévekben is. Egy sokkal hatékonyabb, kisebb központ jött létre, a gyárak kisebb kapacitások mellett is nyereségesen tudnak dolgozni - mondta el a cégvezető.

Ezen a nagyon nehéz éven túl vagyunk, de az első negyedév megmutatta, hogy a munka, amit elvégeztünk, nem volt hiábavaló

– mondta Tibor Dávid.

Nádasi Róbert vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy az első negyedévben továbbra is nyomott volt az építőipar, az épületenergetikai programok eredményei még nem jelentkeztek, a magas kamatok negatív hatásai még kitartottak. Pozitív jel, hogy több kisebb piacon már a növekedés jelei látszanak az első negyedévben. A piacokat a kivárás jellemezte, ez akkor fog megfordulni, ha a kamatszint is csökkenni fog, 6 százalék alá kellene mennie a kamatnak az újlakás építések beindulásához - véli. Szezonálisan az első negyedév a leggyengébb negyedév, de jó úton van a vállalat – tette hozzá Nádasi Róbert.

A szigetelőanyagpiac kilátásaival kapcsolatban Pálffy Anikó, a Magyar Energiahatékonysági Intézet szakmai vezetője a befektetői nap meghívott előadójaként elmondta, hogy 2030-ig 35 millió épületet kell felújítani az EU-ban az épületekre vonatkozó uniós szabályozás érdekében. 2030 után csak olyan új épület épülhet, aminek gyakorlatilag 0 a kibocsátása, ez a lakóépületekre és a nem lakóépületekre is feltételeket támaszt. Itthon a legnagyobb energiafogyasztó a lakosság, és az energiafelhasználás közel háromnegyedét a fűtés adja. A korszerűsített épületek aránya nagyon csekély, amelyben nagy lemaradásban vagyunk Európában, a családi házak mindössze 3 százaléka energetikailag korszerű. A hazai épületállomány 90 százaléka még 2050-ben is használatban lesz, a felújítási ráta évi 1-3 százalék, de a jelentős energiamegtakarítást eredményező mélyfelújítások aránya csak 0,2 százalék körüli. Évi 100-130 ezer épület mélyfelújítására lenne szükség az épületállomány dekarbonizációjához – tette hozzá az energetikai szakértő.

Tibor Dávid hozzátette, hogy a felújítási piacban jelentős potenciál van, és ez rendkívüli építőanyag-gyártói pluszberuházási hullámot indít el. Az energiahatékonyság minden épülettípusnál fókuszban marad, és az új generáció fogyasztói gondolkodása is más a lakóépületekre. Az újlakás építések helyzete a folyamatos regenerálódás útján van a magas kamatszintek közepette, és szép lassan újraindulhatnak. Az állami beruházások 2025 végén, 2026 elején indulhatnak újra. A konjunktúrának az tud a nyertese lenni, aki jó pozícióval rendelkezik - tette hozzá.

A vállalat egészségipari részlegével kapcsolatban Tibor Dávid elmondta, hogy a gyártósor működik, de nem az egészségiparnak gyárt, mert jelenleg nincs rá kereslet, a flízeket több más iparág is használja.

A folyamatban lévő új beruházásokkal kapcsolatban Tibor Dávid elmondta, hogy a szerencsi gyár, amit a Selena Csoporttal valósít meg a Masterplast, éves 19 ezer tonna tervezett kapacitással 2025 első félévében indulhat. A Halmajugrán, a Market Zrt.-vel megvalósuló kőzetgyapotgyár éves 35 ezer tonna kapacitással 2025 második félévében indulhat egy kis csúszás után.

Az a vállalás, amit a menedzsment tavaly tavasszal 2026-ra tervezett, 2027-re érhető el jelen állás szerint – mondta el a pénzügyi célokkal kapcsolatban Tibor Dávid. Újdonság, hogy nem fog minden évre előrejelzést közzétenni a vállalat, túl gyorsan változik a piac. Új osztalékpolitika akkor jöhet, ha a nagyberuházások lefutottak, és az eredményesség visszatér. Ha 2027-re a számokat eléri a vállalat, akkor újraindulhat az osztalékfizetés, ha előbb teljesülnek a célok, akkor akár korábban is.

2027-re jelenleg 405 millió eurós bevételt, 43,9 millió eurós EBITDA-t (10,8%-os EBITDA-marzs), és 30,8 millió eurós adózott eredményt (7,6%-os adózott eredmény marzs) tűzött ki célul a vállalat.

Ez évente áltagosan 29 százalékos bevételnövekedési ütemnek felel meg 2027-ig, a nyomott 2023-as évhez viszonyítva.

A menedzsment célja, hogy a hőszigetelő piaci részesedését erősítse, hogy a saját gyártású termékek arányát növelje, és a gyártási hatékonyságot növelje.

Hiszünk abban, hogy a hőszigetelés negyed évszázada áll előttünk

– zárta prezentációját Tibor Dávid.

Az energetikai felújítás fontosságáról, a lakásállomány megújításáról szól a Portfolio Checklist vasárnapi kiadása, ami itt hallgatható meg.

A Masterplast árfolyama 1,7 százalékos pluszban zárt ma, amivel felülteljesítő volt a papír a magyar tőzsdén, a BUX index ugyanis eközben esett.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
31 hónapja minden nap nyer a tőzsdén, itt a tökéletes pénzcsináló gép