Hajmeresztő mozgások a tőzsdéken, visszatértek a mémrészvények
Üzlet

Hajmeresztő mozgások a tőzsdéken, visszatértek a mémrészvények

Portfolio
A GameStop és az AMC részvényei iránti kiújult érdeklődés hatására a mai nyitás előtti kereskedésben tovább emelkedtek az árfolyamok, ezzel már a harmadik egymást követő napja tart a rali. Ezzel 2021 eleje óta a legnagyobb havi emelkedésüket könyvelhetik el a részvények annak ellenére, hogy a korábbi piaci mániát kiváltó feltételek már nem állnak fenn - tudósított a Bloomberg.

A GameStop és az AMC árfolyama a harmadik egymást követő napja emelkedik, vagyis úgy tűnik, hogy a mai kereskedésben is folytatódni fog a mémrészvény-őrület - bár ma azért kisebb lendülettel. A videojáték-kiskereskedő GameStop árfolyama 6,2 százalékkal, míg az AMC moziláncé 5,3 százalékkal emelkedett az amerikai piacnyitás előtt. Mindkét cég részvényei jelentős pluszban vannak a hónapban, hasonlóra a 2021 első felében tomboló mémrészvény mánia óta nem láttunk példát.

gme0515

Ben Laidler, az eToro globális piaci stratégiája azonban figyelmeztet, hogy a korábbi ralihoz vezető feltételek már nem állnak fenn, így ezúttal a részvényárfolyamok emelkedése várhatóan nem tart majd sokáig. Laidler kiemelte, hogy a Covid alatt lezárásokat már feloldották, a fogyasztói extra megtakarítások nagyrészt elapadtak, a szóban forgó részvényekben a shortállományok jóval alacsonyabbak (bár így sem nevezhetők alacsonynak), és a kamatszint is jóval magasabb.

Keith Gill, más néven "Roaring Kitty", akinek közösségi média bejegyzései hozzájárultak az újabb ralihoz, 2021-ben vált ismertté, amikor a Redditen összehangolta a daytradereket a GameStop shortosainak kiszorítására.

A legshortoltabb részvények ellen pozícionáló befektetők jelentős veszteségeket szenvedtek el ebben a hónapban; az S3 Partners szerint a GameStop shortosai 1,24 milliárd dollár veszteséget könyvelhettek el májusban, míg az AMC shortosai körülbelül 126 millió dollárt buktak.

Az opciós piaci aktivitás közben tovább növekedett kedden, a GameStop-opciók esetében 2022 júniusa óta nem látott szinre került a kereskedési volumen, közel 820 000 kontraktussal. A put volumen több mint tízszeresére nőtt a 20 napos átlaghoz képest és meghaladta a call volumenet.

Az e heti rali más magas kockázatú és erősen shortolt részvényeket is megmozgatott. A BlackBerry, a SunPower, és a Virgin Galactic is jelentősen emelkedett a héten.

Az AMC és a GameStop kedden a top10 legkeresettebb részvény között volt a lakossági befektetők körében; előbbibe 51 millió dollár, utóbbiba pedig 16 millió dollár napi tőkebeáramlást regisztráltak - jegyezte meg Giacomo Pierantoni, a Vanda Research adatszolgáltatási vezetője. Pierantoni szerint az amerikai fogyasztói árindexről szóló délután érkező friss hírek hatására változhat majd a befektetők magatartása. Egy negatív CPI-jelentés arra ösztönözheti őket, hogy távolodjanak el az olyan kockázatos befektetésektől, mint a mémrészvények. Ezzel szemben egy kedvező inflációs adat további emelkedést idézhet elő.

Címlapkép forrása: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
31 hónapja minden nap nyer a tőzsdén, itt a tökéletes pénzcsináló gép