Lemaradtál az Nvidiáról? Ezek a cégek is nyertesei lehetnek az AI-forradalomnak
Üzlet

Lemaradtál az Nvidiáról? Ezek a cégek is nyertesei lehetnek az AI-forradalomnak

Czachesz Gábor, VIG Alapkezelő
Ha mesterséges intelligencia, akkor sok befektetőnek egyből az Nvidia jut eszébe - nem véletlenül. Az Nvidia AI-chipjeit használják a világ legnagyobb adatközpontjaiban, azonban ezeknek a működtetése nagyon komoly energiaigénnyel is jár. Elon Musk nemrég egy podcastban arról beszélt, hogy az AI fejlesztését ma már inkább az adathiány, majd később az energiaellátás fogja korlátozni. Ez a trend jó üzleti lehetőséget jelent az energia-termelő cégeknek és az adatközpontokhoz kapcsolódó iparágaknak. A befektetők már el is kezdték árazni ennek hatását.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio Financial IT 2024 konferenciáján.

Durván felpöröghet az áramfogyasztás

Néhány héttel ezelőtt érdekes podcast beszélgetést halhattunk Elon Muskkal. Az öntörvényű üzletembert a Norvég Vagyonalap befektetési vezetője, Nikolai Tangen kérdezte. A szénhidrogén-kincsből származó profitot befektető Norvég Alap 1600 milliárd eurós vagyona révén az egyik legjelentősebb európai intézményi befektetőnek számít. Közel 9000 tőzsdei társaságban rendelkeznek részesedéssel, ezek között ott vannak a vezető tőzsdei cégek, mint például az Apple, Nestlé, Microsoft vagy a Tesla, ahol átlagosan a részvények másfél százalékát birtokolják. Nem csoda, hogy a világ legnagyobb cégeinek vezérigazgatói örömmel fogadják el meghívásukat. Tangen maga is színes egyéniség, volt hedge fund manager Londonban, diplomata Norvégia Moszkvai nagykövetségén. Lényegre törő kérdezési stílusát a norvég hadsereg kötelékében sajátította el, ahol kihallgató-tiszti képzésben részesült. A norvég geopolitikai adottságok következménye, hogy egy ottani kihallgató-tisztnek oroszul is meg kell tanulnia.

Nem meglepő tehát, hogy Musk is megnyílt a beszélgetés során. A szerteágazó podcastból most azt a részt emelem ki, ami a mesterséges intelligenciával volt kapcsolatos. Mint tudjuk, Elon Musk tavaly xAI néven céget alapított a mesterséges intelligencia kutatására. Távlati cél az univerzum lényegének jobb megértése (Musknak valami grandiózusat mindig kell mondania), a rövid távú cél pedig Musk másik cége, az X ellátása chatbot-tal, ami felveszi a versenyt a ChatGPT-re épülő hasonló alkalmazásokkal. Musknak tehát van rálátása az AI témára. Lényegi állítása az volt, hogy a nagy nyelvi modellek fejlesztésének legfőbb akadálya 2023-ban még a chip hiány volt, idén már a feltanításhoz szükséges új adatok jelentik majd a szűk keresztmetszetet,

míg 2025-ben pedig a mesterséges intelligenciát kiszolgáló adat központok energiával való ellátása lesz a legnagyobb megoldandó probléma.

Az Nvidia H100-as AI chipje, amiből az xAI Grok2-es nyelvi modellje húszezret, a Grok3 pedig százezret fog használni, példának okáért 3740 kwh-t fogyaszt éves szinten. Két-három H100-as áramfogyasztása egy átlagos amerikai háztartás áramfogyasztásával egyenértékű. Összevetésképpen: az Egyesült Államokban a statisztikák szerint 127 millió háztartás van, míg az Nvidia 2024-re két millió darab H100-as értékesítését tervezi.

Az adat központok a legutóbbi, 2022-es statisztika szerint az amerikai áramfelhasználás 2,5%-ért voltak felelősek. Iparági becslések szerint ez 2030-ra 20%-ra emelkedhet.

Ez azonban csak az egyike a jelenleg zajló strukturális változásoknak. Kína rohamos gazdasági és technológiai felzárkózása a 2001-es WTO felvétel nyomán mostanra új geopolitikai helyzetet teremtett. Kína külpolitikájában a korábbi kooperatív megközelítést felváltotta az Egyesült Államokkal való nyílt versengés mind katonai, mint pedig gazdasági téren. A kínai anyahajó-építési program végül felrázta az amerikai döntéshozókat is. (Meglehet, hogy túl későn: mára a világ hajógyártó kapacitásának 50%-a már Kínában található, miközben az Egyesült Államok részesedése ebben a stratégiai ágazatban 10% alá csökkent.) Az orosz-ukrán háború szintén rávilágított arra, hogy a saját határokon belüli feldolgozóipari kapacitás rövid távon drágább ugyan, de hosszú távon ez a nemzetbiztonság záloga. Az amerikai kormány és törvényhozás 2022-ben az Inflation Reduction Act és a Chips & Science Act elfogadásával biztosított jelentős anyagi forrásokat kulcs iparágak, mint amilyen például a chipgyártás felfejlesztésére. Ezek a beruházások fokozatosan termelésbe állnak, ami szintén növelni fogja az áram-keresletet.

Az energiacégek profitálhatnak

Milyen tőkepiaci következményei lehetnek mindezeknek? A feldolgozóipar hazatelepítése és az AI forradalom által generált többlet kereslet remek üzleti környezet lesz az energia-termelő cégeknek. Ezek a cégek ráadásul nem tűnnek drágának, jó osztalékot fizetnek és hozamingadozásuk mérsékelt. Hasznos elemei lehetnek akár egy konzervatív befektetői portfóliónak is.

Az általános üzleti lehetőségen túl azonban adódik egy két speciális lehetőség is. A mesterséges intelligenciát kiszolgáló számító-központok a nagy nyelvi modellek feltanításának és működtetésének sajátosságai miatt nagyon stabil áramellátást igényelnek. Nem elég a megfelelő hálózati csatlakozás kiépítése, hanem szükség van saját tartalék áramtermelő kapacitás telepítésére is. A dízelgenerátorok amerikai piacán két jelentős szereplőt találunk: a földmunka-gépeiről is ismeretes Caterpillar-t és a Cummins-t. Utóbbi cég 95-literes dízelgenerátorára (lásd a képen) akkora a várólista, hogy a gyártókapacitás 2025-ig teljesen le van kötve.

A speciális AI igények további haszonélvezői azok a cégek, akik a számító központok elektromos vezérlő rendszerét biztosítják és egyben megoldják az áramellátás, a tartalék áramforrások, akkumulátorok, valamint a szerverek hűtésének az integrálását. Itt leggyakrabban az Eaton, ABB, vagy a Schneider Electric bukkan fel.

Ezek a kedvező hírek persze már mind tükröződnek az említett cégek tőzsdei árfolyamában, de hosszú távban gondolkodó befektetőknek érdemes ezeket felvenni őket a figyelő-listára és egy esetleges szélesebb piaci gyengélkedésnél beszállási pontot keresni.

A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
31 hónapja minden nap nyer a tőzsdén, itt a tökéletes pénzcsináló gép