Rekordbevétel és jelentősen visszaeső profit a Waberer'snél
Üzlet

Rekordbevétel és jelentősen visszaeső profit a Waberer'snél

Portfolio
Megérkezett a Waberer's első negyedéves gyorsjelentése, amely szerint a vállalat rekordbevételt ért el az év első három hónapjában, azonban az eredményesség jelentősen visszaesett, miután a Nemzetközi Fuvarozás és Szállítmányozási szegmens veszteséges lett a negyedévben EBIT-szinten, míg a közel 90 százalékkal visszaeső adózott eredményre az euró/forint árfolyam változása és az alacsonyabb kamatbevételek nyomták rá a bélyegüket. A menedzsment közölte, hogy a negyedéves teljesítmény a várakozásoknak megfelelően alakult, így nem változtat éves előrejelzésén.

A főbb számok

Közzétette legfrissebb számait a Waberer's, A vállalat árbevétele az első negyedévben 11,3 százalékkal 196,7 millió euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezzel új negyedéves rekordot ért el a társaság.

Ezzel szemben azonban EBIT jelentősen visszaesett az első negyedévben, a tavalyi év azonos időszakához képest 24,1 százalékos csökkenést regisztrált a társaság. Ugyan a Szerződéses Logisztikai és Biztosítási szegmens is javuló teljesítményt tudott nyújtani, a Nemzetközi Fuvarozás és Szállítmányozás szegmens 2 millió eurós vesztesége jelentősen lerontotta az eredményt. Az EBIT eredmény csökkenése részben azzal magyarázható, hogy a Waberer’s legfontosabb piacai közül Németországban, Olaszországban és Magyarországon is csökkent az ipari termelés volumene az év első hónapjaiban. Emellett a kiskereskedelem is gyengén szerepelt nemzetközi és magyar szinten. Szintén hozzájárult az EBIT visszaeséséhez az útdíjak jelentős emelkedése több, a fuvarozás szempontjából releváns országban. A cégcsoport azonban az év második felében jelentős javulást vár a nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási szegmensben, ez pedig a cégcsoport eredményét is pozitívan befolyásolhatja.

wabiq1ebit

A Waberer's negyedéves nettó eredménye 1,1 millió euró volt, mely 9,3 millió eurós, vagyis 89,5 százalékos csökkenésnek felel meg. Az adózott eredmény csökkenése részben az alacsonyabb EBIT következménye, részben a forint euróval szembeni gyengüléséből eredő nem realizált nem cash jellegű devizahatás következménye, mely 3,9 millió euró eredménycsökkenést eredményezett 2023 első negyedévéhez képest. Ezen kívül az eredmény csökkenés a magasabb látens adó, illetve a megvalósított beruházások és akvizíciók miatti alacsonyabb készpénzállományon elérhető alacsonyabb kamatbevétel következménye, mely 2 tétel együttesen 2,7 millió euró eredmény csökkenést eredményezett.

Ezek a technikai tételek hosszú távon, illetve éves szinten nem fognak jelentkezni

- kommentálta az eredményeket Tóth Szabolcs, a Waberer's gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese a devizahatásra és a látens adó szintén nem cash jellegű növekedésére utalva.

wabiq1főszámok

Szegmensek

Az első negyedév során a Szerződéses Logisztikai szegmens (RCL) árbevétele 16,9 százalékkal, 58,5 millió euróra, a Fuvarozási és Szállítmányozási szegmens (ITS) árbevétele 6,4 százalékkal, 118,4 millió euróra, míg a Biztosítási szegmens negyedéves árbevétele 21,4 százalékkal, 23 millió euróra nőtt év/év alapon számítva.

  • A Szerződéses Logisztikai szegmens árbevétel növekedése részben az áremelkedések hatásának, részben a tavaly év végén és 2024-es év elején indult új projektek hatásának köszönhető, ennek megfelelően érinti a fuvarozási, raktározási és gyártástámogató logisztikai tevékenységet is.
  • A Fuvarozási és Szállítmányozási Szegmens árbevétel növekedése az alacsonyabb üzleti kockázatot jelentő szállítmányozási – azaz alvállalkozók által végrehajtott – szolgáltatás bővülésének köszönhető, míg a saját flottás fuvarozási tevékenység bevétele nem változott. A negyedév során akvirált vasúti logisztikával foglalkozó PSP Csoport – a tőke konszolidációs módszertannak köszönhetően – nem jelenik meg a szegmens árbevételében.
  • A biztosítási szegmens árbevétele forintban számolva - mely az ügyfelekkel való elszámolás alapvető pénzneme – 21,3 százalékkal bővült, és döntően a szerződéses állomány növekedésének köszönhető.
wabiq1szegárbevétel

A cégcsoport EBITDA-ja 2024 első negyedévében 22,1 millió eurót ért el, mely 1,5 millió eurós, azaz 6,4 százalékos csökkenésnek felel meg. A negyedéves EBITDA margin értéke 11,2 százalék volt. Az ITS szegmens 2,4 millió eurós EBITDA-csökkenését nem tudta ellensúlyozni a RCL és a Biztosítási szegmens növekedése.

Hasonló látszik EBIT szintjén is,

  • az RCL szegmens első negyedéves EBIT-je az elmúlt időszak sikeres ügyfélakvizícióinak köszönhetően 0,6 millió euró, vagyis 14,8 százalékos javulás eredményeképpen 4,6 millió eurót ért el, ami 7,8 százalékos EBIT marzsnak felel meg. Az alaptevékenység a stagnáló belföldi fogyasztói kereslet ellenére is meg tudta őrizni eredményességét. A szerb MD International akvizícióját a negyedév végén zárták le, a felvásárolt vállalat teljesítménye a következő negyedévtől jelenik majd meg a szegmens eredményeiben. 
  • Az ITS szegmens EBIT teljesítménye -2 millió euró volt, mely 3,8 millió eurós év/év alapú gyengülést jelent. A Nemzetközi Fuvarozási és Szállítmányozási Szegmens (ITS) esetében 2024 első negyedévének elején zárta a vállalatcsoport a vasúti logisztikai PSP Csoport akvizícióját, a tulajdoni részesedés (51%) arányos EBIT bekonszolidálása 0,3 millió euróval javította a szegmens EBIT teljesítményét, így a felvásárolt társaság már két havi teljesítményével járult hozzá a szegmens eredményéhez. A szállítmányozási, azaz az alvállalkozók által végrehajtott szolgáltatás eredményessége enyhén javult, míg a saját flottás fuvarozási tevékenység a gyenge európai konjunktúra, illetve az év elején az útdíjak jelentős emelkedésének hatására alacsonyabb eredményességet ért el. Összességében a Waberer’s Csoport az ITS szegmens esetében az év második felétől vár jelentős eredményjavulást. 
  • A Biztosítási szegmens EBIT-je az első negyedévben 0,5 millió euró bővülés következtében 5,9 millió eurót ért el 25,8 százalékos EBIT marzs mellett. Ez elsősorban a magas befektetési eredményeknek köszönhető, illetve a biztosítási ügyfélportfólió is 15 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. A várakozások szerint ez még tovább bővülhet az elmúlt időszakban megkötött stratégiai értékesítési megállapodásoknak köszönhetően.
wabiq1szegebitl

Mit mond a menedzsment?

Barna Zsolt, a Waberer's elnök-vezérigazgatója a 2024 első negyedéves teljesítmények kapcsán elmondta:

„A stratégiánk végrehajtása szempontjából jelentős negyedéven van túl a Waberer’s Csoport. A definiált növekedési irányokba illeszkedő akvizíciókat zártunk (PSP Csoport és MDI), újabb logisztikai központ fejlesztést kezdtünk meg Debrecenben és a célegyenesbe érkeztünk az Ecseren épülő raktárunk építése kapcsán. Reményeink szerint a megvásárolt társaságok, illetve az ecseri raktárlogisztikai operáció az év második felében már érdemben tudja támogatni a cégcsoport eredményességét. Ezzel párhuzamosan a tőkepiaci aktivitásunkat is igyekeztünk növelni. A menedzsment döntése alapján MRP programot indítottunk, így a cégcsoport felső- és középszintű vezetése közvetlenül is érdekeltté vált a részvény árfolyamának változásában, a közgyűlés jóváhagyása alapján az előző évihez képest 20 százalékkal magasabb, 120 forintos részvényenkénti osztalékot fizet a társaságunk, és immár 3 elemző (Concorde, Equilor, MBH) is követi a Waberer’s részvényt így nyújtva hiteles és független tájékoztatást a leendő és potenciális befektetőink részére.”

A cégcsoport továbbra is tartja magát a 2024-es év elején közzétett előrejelzéséhez.

Ennek értelmében a vállalat konszolidált árbevétele a 2023-ban elért 711 millió euróval szemben az idén – az újonnan akvirált cégek tulajdon arányos árbevételét is beleszámítva - megközelítheti a 800 millió eurót. Az EBIT pedig - a tavalyi évhez hasonlóan – meghaladhatja a 40 millió eurót.

A jelentés utáni sajtótájékoztatón Tóth Szabolcs, a Waberer's gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese az első negyedévben visszaeső EBIT szintű eredménnyel kapcsolatban elmondta, hogy várhatóan még a második negyedévben is alacsonyabb lesz az eredményesség a bázisidőszakhoz képest, majd a harmadik és a negyedik negyedévben már növekedést regisztrálhat a vállalat EBIT-soron. Ezt azzal indokolta, hogy az útdíjak drasztikus emelkedése (amely az első negyedévben terhelte az ITS szegmenst) a későbbi negyedévekben épülhet be az éves szerződésekbe; emellett az európai ipari termelés és a magyar fogyasztás is stabilizálódhat az év második felében.

"Ugyan a Waberer's egy változékony és a piaci árnyomással jellemzett időszakon van túl, örömmel jelenthetem, hogy ezt egy nagyon aktív tárgyalási időszak követte. Mind a tavalyi év utolsó negyedévében, mind az idei első hónapokban olyan tendereken vett részt a Waberer's, amelyek március-áprilisra zárultak, és ezeken a cégcsoport jól szerepelt. Mind árszintben, mind volumenekben biztosítani tudjuk a második félévre, hogy a nemzetközi szegmensünk ismét eredményt termeljen. A stratégiánkban kiemelt szerepben lévő magasabb hozzáadott értékű szegmensekben újabb győzelmeket értünk el" - mondta el Tóth Szabolcs.

Az elmúlt hónapokban lezárt két tranzakcióval (PSP, MDI), valamint az ecseri raktárbázissal kapcsolatban Tóth Szabolcs felhívta a figyelmet, hogy ezek éves szinten 4-5 millió eurós EBIT eredménytöbbletet termelhetnek.

Tóth Szabolcs az új akvizíciók kapcsán elmondta, hogy mindkét cég esetében tőkekonszolidáció fog történni (nem teljes konszolidáció). A megvásárolt társaságok ránk eső eredményét az adózott eredményben, az EBIT-ben, és az EBITDA-ban is be fogjuk mutatni - tette hozzá.

A szakember arról is beszélt, hogy az ecseri raktárkomplexum építése a végső szakaszába ért, március végére műszaki szempontból 98 százalékban elkészült a fejlesztés. A hatósági használatbavételi engedélyeket követően nyáron megkezdődhet itt az operáció, így az eredményhatás augusztus-szeptembertől már látszani fog a Waberer' számaiban. Emellett a debreceni raktárfejlesztés előkészítése is folyik, a BMW gyár szomszédságában található telket a Waberer's az első negyedévben fizette ki. A raktár a következő év második felében akár átadásra is kerülhet - mondta Tóth Szabolcs.

A fenti fejlesztések és akvizíciók miatt a vállalat eladósodottsága és tőkeáttételi mutatója (2,5x) is nőtt a negyedévben, azonban Tóth Szabolcs rámutatott, hogy amint az akvirált társaságok és a raktárfejlesztések bekapcsolódnak az EBITDA-termelésbe, a nettó eladósodottsági szint és a leverage stabilizálódni fog.

Végül a Posta Biztosító értékesítési folyamatáról Tóth Szabolcs azt mondta, hogy a tranzakciós projekt várhatóan nyáron lezárul, és ha kihirdetik a nyertes pályázót, akkor a tranzakció zárás még év végig megtörténhet a szükséges hatósági engedélyek megszerzése után.

Amennyiben a Waberer's lesz a tender nyertese, akkor ez a tranzakció jelentősen átalakítja a cégcsoportunk bevétel-eredmény struktúráját. Erről folyamatos tájékoztatást fogunk adni.

A Waberer's árfolyama ma 0,2 százalékkal került feljebb, míg idén 7,8 százalékot emelkedett.

waberers05115

Cikkünk folyamatosan frissül...

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
31 hónapja minden nap nyer a tőzsdén, itt a tökéletes pénzcsináló gép