Portfolio signature

Küszöbön az újabb világjárvány? Kilőttek a vakcinagyártók!

Portfolio
Az elmúlt hetekben folyamatosan növekszik az aggodalom a madárinfluenzával kapcsolatban, Amerikában pedig rövid időn belül már másodszor mutatták ki embernél a fertőzést. A szarvasmarhákban és a tejben megjelenő madárinfluenza terjedésével egyre nagyobb a vírus emberre való átugrásának kockázata, éppen ezért több vakcinagyártóval is egyeztetéseket folytatnak a hatóságok a lehetséges védőoltásokkal kapcsolatban. A beérkező hírek a napokban a befektetők fantáziáját is megmozgatták, a vakcinagyártó cégek részvényei pedig egymás után lőttek ki a tőzsdéken. Ennek apropóján megnéztük, hogy mit érdemes most tudni a betegségről, valamint a favoritnak számító vakcinagyártókról. Egyszerű spekulációról van szó, vagy valóban nagy rali kezdődhet?

Küszöbön az újabb világjárvány?

Ugyan az 1918-as nagy influenzajárvány óta ismert a madárinfluenza emberre gyakorolt pusztító hatása, de a H5N1 törzs megjelenése óta főként állatok körében okozott járványokat a betegség.

Az emberek közötti terjedés egyelőre ritka, 2003 óta 463 halálesetet okozott, több mint 50 százalékos halálozási ráta mellett. A vírus emlősök közötti terjedési képességének változása azonban aggodalomra ad okot, mivel ez növelheti a mutációk esélyét és így az emberek közötti hatékonyabb terjedést.

A közelmúltban azonban már Ausztrália után Amerikában is diagnosztizáltak madárinfluenzával fertőzött embert, miután a szarvasmarhák körében ütötte fel a fejét ismét a betegség, Legutóbb pedig éppen néhány napja egy michigani mezőgazdasági munkásnál is diagnosztizáltak a betegséget, ő már a második személy, akinél igazolták a vírust, amely jelenleg az Egyesült Államokban főként a szarvasmarhák körében terjed, és már a boltok polcaiban található tejtermékekben is kimutatták a fertőzést.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés