Rekordközeli tempóban bővül a zöldrendszámos gépkocsik száma Magyarországon
Üzlet

Rekordközeli tempóban bővül a zöldrendszámos gépkocsik száma Magyarországon

Portfolio
Májusban 2677 gépkocsit láttak el világoszöld rendszámmal Magyarországon, ami alig marad el a márciusi 2920 darabos eddigi történelmi csúcstól, és így már 57 ezer tiszta és csendes e-autó közlekedik hazánkban – emelte ki keddi Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium.

A májusi adat tehát azt jelenti, hogy a második legtöbb zöldautót helyezték forgalomba Magyarországon, és ezen belül a tisztán elektromos járműveknél is az örökranglista ezüstérmese a május. Utóbbi számszerűen azt jelenti, hogy az 1881 darabos mutatót csak a márciusi rekord előzi meg (2108).

A zöld rendszámmal újonnan felszerelt gépjárművek közül

a legerősebb hónapokban tízből hét tartozott a leginkább környezetbarát kategóriába, a kizárólag elektromos hajtásúak közé.

Az is lényeges a tendenciák között, hogy a 2024-ban csúcsra jár az elektromos közlekedés terjedése: e szempontból februártól májusig, négy egymást követő hónapban jobb eredmények születtek, mint bármikor korábban.

A tárca megállapítja: a látványos élénkülés nyilvánvaló módon a vállalatok e-autó beszerzéseit 30 milliárd forintos keretösszeggel támogató programnak köszönhető. A jövő tavaszig elérhető kiíráson mostanáig mintegy 3100 cég igényelt összesen 14,4 milliárd forintot több mint 3700 klímakímélő gépjármű megvásárlásához. Eddig több mint ezer pályázónak ítéltek meg összesen 4,7 milliárd forint állami hozzájárulást. A program jóvoltából márciusban Európában a második, áprilisban a negyedik legnagyobb arányú volt a tisztán elektromos flotta hazai bővülése.

Emlékeztet rá a tárca, hogy az elektromos járművek levegőszennyezés és zajterhelés nélkül használhatóak, üzemeltetőik számára működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A Zöld Busz Program jóvoltából már 135 e-autóbusz közlekedik a budapesti agglomerációban és vidéki nagyvárosokban. A napokban bejelentett fejlemény, hogy a Klebelsberg Központ által elnyert, közel 2 milliárd forint támogatás révén huszonkilenc településen mintegy félszáz elektromos iskolabusz szolgálhatja majd a diákok kényelmét és szemléletformálását.

Címlapkép forrása: Portfolio

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde