Portfolio signature

Pekár Dávid: érdemes aranyat tartani, de hagyjunk helyet más reáleszközöknek is

Az arany extrém világgazdasági kimenetek ellen védelmet tud nyújtani és közben hosszú távon reál értelemben értékőrző, ezért, ha valaki portfólió szemléletben gondolkodik, akkor érdemes aranyat tartania, mondta el a Portfolio-nak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akivel a nyersanyagpiacokon túl amerikai, európai és régiós részvényekről, makrogazdasági kockázatokról, és a forint várható árfolyamalakulásáról is beszélgettünk.

A május 16-i Portfolio Investment Day rendezvényünkön előadásodban az aranypiaci trendekről, a jegybanki aranyvásárlásokról, az amerikai reálhozam és az aranyár mozgása közötti összefüggésekről beszéltél. Hogy látod, a következő hónapokban mi várható az aranypiacon, mik a mozgatórugók, hogyan alakulhat az árfolyam?

A következő pár hónap egy nagyon rövid időtáv, itt jellemzően inkább technikai faktorok, illetve egy-egy hangsúlyos adat mozgathatja az árfolyamokat. Azt gondolom, sokkal inkább a hosszú táv érdekes, amiben érdemes figyelembe venni, hogy még a 20. század nagy részében is az aranynak kitüntetett szerepe volt a monetáris politikában és a pénzmennyiség alakításában, csak 1971-ben került teljesen kivezetésre az arany standard rendszer. Innentől a jegybankok sokkal rugalmasabban és szélesebb eszköztárral tudták a pénzmennyiséget alakítani. Az azóta eltelt időszakban számottevő termelékenység növekedésen ment keresztül a világgazdaság a technológiai fejlődésnek köszönhetően, illetve jelentős munkaerőt lehetett bevonni a termelésbe alacsony költséggel főleg Ázsiában. Ezek a faktorok mind fontos szerepet játszottak abban, hogy a 80-as évek közepétől az infláció a fejlett világban alacsony szinten tudott maradni. Mindeközben azonban jelentős államadósságok épültek fel, az Egyesült Államok GDP arányos államadóssága 120% fölé került a ’70-es évek 35%-os szintjéről, de hasonlóan magas sok fejlett ország adóssága. Ez egészen addig nem okozott problémát, amíg alacsony volt a kamatszint, illetve sok esetben még negatív is.

Viszont a kamatszint világszerte jelentősen emelkedett, konszenzus van abban, hogy a korábbi években látottnál magasabb kamatokkal jellemezhető időszak következik.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés