Annyit kerestek az Nvidián, hogy már repedezik a malacpersely - Hova megy ez a rengeteg pénz?
Üzlet

Annyit kerestek az Nvidián, hogy már repedezik a malacpersely - Hova megy ez a rengeteg pénz?

Az Nvidia tőkeértékének idei 2000 milliárd dollárt közelítő növekménye komoly finanszírozója lehet más papírok aktuális tőzsdei szárnyalásának, egyfajta malacperselyhatás révén. Jó példa erre a múlt hétről a Tesla, illetve júniusból a Broadcom árfolyamrobbanása. Emellett a mostani malacperselyhatásra kiváló analógia az ezredfordulós Microsoft is.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Malacpersely

Július első hetének elsőszámú sztárja nagyon hosszú idő után újra a Tesla volt az amerikai részvénypiacokon. A három és fél napos ünnepi kereskedési héten 27 százalékos szárnyalást mutattak be a vezető elektromos autógyártó részvényei. Ezzel a Teslának sikerült az idei április második felében még 44 százalékos mínuszban álló évet újra pluszba rántania. A napi gyertyás árfolyamgrafikon így mutat 2023. október 2. és 2024. július 5. között:

gyakorlati-malacpersely-chart1-tesla-2023-2024

Kék téglalap jelöli az utolsó hét kereskedési napot, amelynek során 34 százalékos árfolyamemelkedés következett be. Mindeközben a Tesla dollárértéken mért forgalma is megelőzte a két-három héttel korábban még teljesen megelőzhetetlennek hitt Nvidiáét. A legértékesebb amerikai vállalatok ranglistáján múlt péntekre a Tesla (802 milliárd dolláros tőkeérték) a kilencedik helyen visszaelőzte a Broadcomot (793 milliárd dolláros tőkeérték), amivel újra “a káprázatos hetes” lett a hét legtöbbet érő amerikai technológiai vállalat.

Közben a Tesla még mindig csak alig egynegyedét éri az Nvidia piaci kapitalizációjának. Az a 205 milliárd dollár pedig, amivel az elmúlt hét kereskedési nap során nőtt a Tesla értéke, még mindig csak a 11 százaléka annak az 1877 milliárd dolláros növekménynek, amit az Nvidia az idén produkált. Ami azt is jelenti, hogy az Nvidián nyerő befektetői társadalomnak van miből finanszíroznia a jó hírekkel érkező és jó technikai képpel rendelkező történeteket.

Működik az úgynevezett malacperselyhatás.

És természetesen az sem árt, ha a befektetők az adott sztorit kapcsolni tudják a mesterséges intelligencia várt kibontakozáshoz. Érdekesség, hogy három héttel a Tesla előtt egy kísértetiesen hasonló lefolyású árfolyamakció bontakozott ki a Broadcom esetében is. Szinte ugyanaz a piaci kapitalizáció és kvázi ugyanakkora mozgás. Lássuk is ezt a Broadcom 2023. október 2. és 2024. július 5. közötti napi gyertyás grafikonján:

gyakorlati-malacpersely-chart2-broadcom-2023-2024

Itt is kék téglalap jelöli a gyors és nagy emelkedést, az árfolyam 37 százalékot emelkedett kilenc kereskedési nap alatt, többek közt a vállalat vártnál jobbra értékelt gyorsjelentésének hatására.

Az amerikai börzéken az első júliusi kereskedési héten egyszerre volt megfigyelhető a mesterséges intelligencia sztoriról való befektetői lemaradás fájdalma és a gigantikus 2024-es Nvidia-nyerő által finanszírozott részvénypiaci kalandkeresés.

Mindez jól megfigyelhető volt az S&P 100 index 10 legjobban teljesítő részvényén, amelyek a következőek voltak:

A top10-ben benne van a káprázatos hetes hat tagja és rajtuk kívül még négy 250+ milliárd dolláros tőkeértékű vállalat, amelyből három egyértelműen AI-sztoripapír. Mögöttük pedig – ahogyan az elmúlt években már megszokhattuk – a nagy semmi jön. Maga az S&P 100 nagykapitalizációjú index 2,9 százalékot emelkedett ezen a héten. Mindez azonban úgy következett be, hogy 15 részvény teljesített jobban az indexnél és 85 rosszabbul. Illetve 55 indextag papír emelkedett és 45 komponens árfolyama esett.

Csak ugye az emelkedők a legnagyobb súlyú papírok. Egyetlen kiemelkedően fontos papír maradt le az előző top10-es ábráról: az Nvidia. A chipgyártó részvény árfolyama jelenleg konszolidálni próbálja a 154 százalékos (!) idei emelkedését, illetve az egész mostani malacperselyhatásban a finanszírozói szerepet tölti be. Egy olyan világban, ahol valamennyire a következő Nvidiát keresi a befektetői társadalom.

Láttunk már ilyet

A jelenlegi Nvidiához hasonló jelenséget az ezredfordulónál láthattunk, amikor a következőképpen mutatott a tíz legértékesebb amerikai tőzsdei vállalat ranglistája:

A listát akkoriban (is) vezető Microsoft részvényeinek árfolyama 166 százalékkal nőtt a megelőző 15 hónapban. Ez az emelkedés 377 milliárd dollárral növelte meg a piaci kapitalizációt, amely növekmény majdnem akkora volt, mint amennyit az akkori második legértékesebb vállalat, a General Electric ért. Illetve több volt, mint a harmadik Cisco piaci kapitalizációja.

Érdekes, hogy ez az akkori 377 milliárdos Microsoft-növekmény ugyanúgy nagyobb volt a kilencedik és tizedik vállalat együttes értékénél (Oracle + Home Depot: 316 milliárd dollár), ahogyan az idei 1877 milliárd dolláros Nvidia növekmény is nagyobb a mostani kilencedik és tizedik legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat együttes értékénél (a már ebben az írásban grafikonokkal mutatott Tesla + Broadcom: 1595 milliárd dollár).

Az ezredfordulón a Microsoft-malacperselyhatás majdnem egy teljes negyedéven át kitartott. Az 1999-es záróár és a 2000. március 24-i addigi élete csúcsa között úgy emelkedett 30 százalékkal a Nasdaq-100 index, hogy eközben a Microsoft árfolyama már 1 százalékkal esett.

Óriási kérdés a jelenlegi piacon, hogy meddig tarthat ki a malacperselyhatás az Nvidia esetében. Közben pedig ne feledkezzünk meg egy új, hihetetlen tőzsdei mérföldkőről sem. Kevesebb mint hat évvel azután, hogy az Apple tőkepiaci értéke az amerikai tőzsdetörténelem során elsőként átlépte az 1000 milliárd dolláros értéket, a múlt pénteken a top3 amerikai vállalat (Microsoft+Apple+Nvidia) együttes piaci kapitalizációja már meghaladta a 10 000 milliárd dollárt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1387481089