Jön az új adócsomag: ez vár a Molra és az OTP-re
Üzlet

Jön az új adócsomag: ez vár a Molra és az OTP-re

Portfolio
Ahogy arról a Portfolio is beszámolt, a kormány hétfőn rendkívüli bejelentést tett a különadókról. A nyári adóemelés érinti a legnagyobb magyar tőzsdei cégeket is, a Concorde pedig most ismertette, hogy mekkora terhet jelenthet az új adócsomag a magyar tőzsdei cégeknek.

A magyar kormány adócsomagot jelentett be az idei év jelentős költségvetési hiányának ellensúlyozására. A csomag a bankok, az energiaszektor és egyes multinacionális vállalatok adóit tartalmazza. Összesen 400 milliárd forintot, vagyis a GDP 0,5 százalékát kívánják beszedni az új intézkedésekkel, ezek között vannak adóemelések és egy új adó is, utóbbit a devizaügyletekre vetik ki. A legtöbb intézkedés 2024. augusztus 1-től lép hatályba.

A várható 400 milliárd forint új bevétel a következő struktúrában érkezhet:

  • deviza tranzakciós illeték (0,45%, maximum 20 000 Ft/tranzakció): 160 milliárd
  • egyéb banki tranzakciós adóemelés: 100 milliárd
  • energiaadó emelés: 100 milliárd
  • egyéb (beleértve a „multinacionális vállalatok” adóját, valószínűleg főleg a kiskereskedelmi szektorban): 40 milliárd

Mivel a teljes adócsomag várható hatása a GDP 0,5 százaléka körüli költségvetési egyenlegjavulás, az optimális kimenet lehetővé teheti a kormány új, 2024-re kitűzött, a GDP 4,5 százalékát kitevő hiánycél elérését. Erre azonban csak abban az esetben számít a Concorde, ha az év második félévben jelentős mértékben megnövekszik a lakossági fogyasztás, ami az áfabevételt is növelné. Ennek mértékét azonban jelentős kockázatnak tartják az éves költségvetési végeredmény szempontjából.

A Concorde devizaadó-bevételekre vonatkozó számítása az idei év hátralévő részében változatlan deviza-tranzakciós volumen alapján történik, az ebből az adóból származó tényleges bevételt azonban a forgalom változása, valamint a forgalom struktúrájának változásai is befolyásolják, utóbbi különösen a 20 ezer forintos adókorlát miatt lényeges.

A bejelentett intézkedéscsomag a legnagyobb magyar tőzsdei cégek esetében szemmel látható negatív hatást fog okozni a Concorde szerint:

Mol

A Mol szempontjából kifejezetten lényeges, hogy a 2024. évi többletbevételi adót jelentősen megemelték. Az eredetileg a 2022-es bevétel 1 százalékában meghatározott adókulcs most 2,8 százalékra emelkedett.

Ez a változás hozzávetőleg 200 millió dollár vagy 75 milliárd forint többlet adót ró a Molra, ami részvényenként nagyjából 100 forintnak felel meg.

Ezen túlmenően a Brent-Ural felárat terhelő adót 2025-re kiterjesztették, ami a Molnak abban az évben becslések szerint 15-40 milliárd forintos többlet pénzügyi kötelezettséget jelent, amely részvényenként akár 50 forintot is elérhet.

OTP

Az OTP 2024-re az extraprofit adó esetében bruttó 13 milliárd forintra számított, amely az államkötvény-állomány növekedésének köszönhetően 6,5 milliárd forintra lett volna csökkenthető. Annak ellenére, hogy az éves bruttó 13 milliárd forintos adókötelezettséget egy összegben számolták el 2024 januárjában, a csökkentő hatásokat figyelembe véve mindössze 10 milliárd forintot kellett lekönyvelniük. Emiatt az intézkedéscsomag idén már csak minimálisan, a Concorde szerint mintegy 2-4 milliárd forinttal terhelheti az OTP-t ezen a soron. 2025-ben azonban az extraprofit adó az OTP-nél jelentősen emelkedhetne. Emiatt a 2024-ben esedékes durván 10-12 milliárd forint extraprofit adó 2025-ben akár 25 milliárd forintra is ugorhat, figyelembe véve az állampapír állomány növekedéséből származó esetleges levonhatóságot is.

A pénzügyi tranzakciós illeték összege 2023-ban 98 milliárd forint volt, ami 2024-ben durván 100 milliárd forint körül alakult volna. Ennek ellenére a kormány további 85 milliárd forintot kíván beszedni 2024 hátralévő részében, amelyből az OTP várhatóan mintegy 30 százalékot fizethet be. Ez a második félévben mintegy 25 milliárd forint többletadót jelenthet, ami a becslés szerint összesen 125 milliárd forint pénzügyi tranzakciós adót jelent.

2025-ben az adóterhek tovább emelkedhetnek a 2023-as szint másfélszeresére, 2025-ben elérve a 150 milliárd forint körüli összeget. A pénzügyi tranzakciós illeték emelése mellett október 1-től a konverzióval járó ügyletekre kiegészítő tranzakciós illetéket vezetnek be, amelyet a mindenkori tranzakciós illetéken felül kell fizetni az adott tranzakciók után. Ennek megfelelően 2024-ben 7 milliárd forint, 2025-ben 30 milliárd forint lehet a további tranzakciós illeték bevétele, ami 2024-ben nagyjából 2 milliárd forintba, 2025-ben pedig 8 milliárd forintba kerülhet az OTP-nek.

A Concorde a legrosszabb forgatókönyv szerint arra számít, hogy az OTP-t 2024-ben nagyjából 30 milliárd forint addicionális adóteher fogja terhelni, ami 2025-ben 48 milliárd forinttal nőhet.

Ugyanakkor a Concorde szerint a növekvő költségek jövedelmezőségre gyakorolt hatásának jelentős részét a bank képes lesz az üzleti folyamatai alakításával kompenzálni. A számítás szerint azonban részvényenként a hatás 550 forint lehet, de ezt a hétfői kereskedés során nagyrészt beárazta a piac, így a Concorde továbbra is vételre ajánlja az OTP-t.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1387481089