Az Opus és a Konzum két alapja beszáll a 4iG-be

2018. június 6. 14:25    
nyomtatás
 
Ma reggel óta nem lehetett kereskedni a 4iG és az Opus részvényeivel, mivel az érintett vállalatok nagy bejelentésre készültek. A bejelentés megérkezett: az Opus Global, valamint a Konzum két alapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap opciós vételi szerződések, illetve egyéb tőzsdén kívüli jogügyleteken keresztül 50 százalékot meghaladó többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt. fölött.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


Felfüggesztették a részvényeket  • Ma reggel érkezett a bejelentés a BÉT-en, hogy ma egész napra felfüggesztik a 4iG és az Opus kereskedését.
  • Az indoklás az volt, hogy az Opus és a 4iG is arról tájékoztatta a BÉT-et, hogy ma olyan döntésről kíván tájékoztatást közzétenni, amely az általa kibocsátott értékpapírok árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatja, erre tekintettel kérelmezték részvényei kereskedésének fentiek szerinti felfüggesztését.
  • A 4iG komoly ralit produkált ezt megelőzően, durván két hónap leforgása alatt az árfolyama 2060 forintról egészen 3860 forintig erősödött, amely több mint 87 százalékos emelkedést jelentett.


Itt a bejelentés


Két egymást követő tranzakcióval az Opus Global, valamint a Konzum két magántőkealapja együttesen 50 százalékot meghaladó többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt. fölött - az erről szóló tájékoztatást szerdán tette közzé az Opus a Budapesti Értéktőzsdén.

A szerdán bejelentett tranzakció első lépéseként az Opus Global tőzsdén kívüli jogügyletekkel a 4iG 10,21 százalékos részvénycsomagja fölött szerzett befolyást a Konzum PE Magántőkealap pedig a 4iG részvényeinek 23,57 százalékát szerzi meg. Tekintettel arra, hogy az Opus Global és a Konzum PE Magántőkealap a mostani ügyletekkel 33 százalékos küszöbérték fölé növelik a 4iG fölötti befolyásukat, a felek a tőkepiaci jogszabályok értelmében vételi ajánlatot kötelesek tenni az informatikai vállalat minden részvényese számára.

Ennek megfelelően az ügylet második lépéseként a tranzakcióban összehangoltan eljáró felek - azaz az Opus Global, a Konzum PE Magántőkealap, a Repro I. Magántőkealap, valamint az alapokat kezelő Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. - a 15 napos törvényi határidőn belül, kötelező nyilvános ajánlatot tesznek a 4iG még közkézen levő papírjainak megszerzése érdekében.

Azt, hogy mennyit ajánlanak majd részvényenként a 4iG befektetőinek, még nem lehet tudni. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a vételi ajánlatban az ajánlat tárgyát képező részvények ellenértéke nem lehet kevesebb, mint a részvénynek a vételi ajánlat felügyelet részére történő benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára.

Az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagára a 4iG esetében 2910 forint. Ez egyébként jóval alacsonyabb, mint a tegnapi, 3860 forintos záróár, így ha ezen az árfolyamon érkezik a kötelező ajánlat, akkor nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a befektetők felajánlják majd a papírjaikat. Erre egyébként korábban már láttunk példát, amikor szintén több szereplő járt el összehangoltan és tett vételi ajánlatot a Konzumra, amelyet végül egyetlen részvényes sem fogadott el. Akkor a Konzum igazgatósága nem javasolta a részvényeseknek az ajánlat elfogadását, részben azért, mert a részvények tőzsdei árfolyama akkor 123 forint volt, miközben az ajánlati ár csupán 86,64 forint volt.

A szabályozásból következik még egy dolog egyébként, a közösen eljáró feleknek nem érdekük megvárni a 15 napos ajánlattételi határidőt, amely a rendelkezésükre áll, hiszen ezen időszak alatt folyamatosan egyre feljebb húzhatják a 4iG árfolyamát. Így viszont értelem szerűen az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagára is növekedni fog.


Szükség van még a GVH engedélyére is


Az ajánlati szakasz lezárásához, illetve a 4iG Nyrt. fölötti többségi befolyásszerzéshez a GVH tőkepiaci összefonódásra vonatkozó engedélye szükséges. A nyilvános vételi ajánlattal, továbbá egyéb jogügyletek teljeskörű lezárásával az Opus Global legalább 14,15 százalékos, a Konzum PE Magántőkealap 12,94 százalékos, míg a Repro I. Magántőkealap 23,16 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben.

Hogyan alakulhat az új tulajdonosi struktúra?


Abban az esetben, hogyha feltételezzük, hogy a nyilvános vételi szakaszban a befektetők nem adnak el egyetlen részvényt sem, akkor a 4iG tulajdonosi struktúrája az alábbi grafikon szerint alakulhat. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a közlemény szövegezése alapján kiderül, hogy abban az esetben, hogyha mégis lesznek olyan részvényesek, akik eladják a papírjaikat, akkor azokat az Opus Globál vásárolhatja meg, hiszen a cég részesedése "legalább" 14,15 százalékos lesz a 4iG-ben, vagyis ez az érték még növekedhet, nincs kőbe vésve.

Az Opus és a Konzum két alapja beszáll a 4iG-beAz ajánlattételi szakasz után tőkeemelés jöhet a 4iG-nál


Az Opus Global szerdán azt is közzétette, hogy a nyilvános ajánlattételi szakaszt követően a 4iG menedzsmentjének hozzájárulásával tőkeemelésre készül az informatikai vállalatnál. Az ügylet során az Opus a banki informatikai szolgáltatásokat nyújtó Takarékinfó Zrt. közvetlen tulajdonában lévő, 24,67 százalékos részvénycsomagját apportálná a 4iG Nyrt.-be.

A cég által kiadott közlemény értelmében a lépés célja, a hasonló profilú vállalatok közötti szinergiák erősítése, illetve tulajdonának növelése az informatikai holdingvállalatban.


Egészen más tervei voltak a 4iG menedzsmentjének korábban


Amikor legutóbb beszélgettünk a 4iG két nagytulajdonosával, Fehér Istvánnal és Dr. Móricz Gáborral még egészen más terveket fogalmaztak meg, szóba sem került, hogy eladják a cégüket. 2016 végén még a budapesti tőzsde prémium kategóriába igyekeztek, jelentős külföldi terjeszkedést vizionáltak és eredménynövekedést, valamint stabil osztalékfizetést terveztek.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az elmúlt években már nem ment olyan jól a vállalatnak, míg a 2016-os negatív nettó eredménnyel zárták, addig 2017-ben már az üzemi eredmény szintjén is veszteséges volt a 4iG.

Az Opus és a Konzum két alapja beszáll a 4iG-be
A címlapkép forrása: MTI / Komka Péter

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium