szerző

Brazilok, németek? Dehogy! Mutatjuk, ki nyeri a vb-t

2018. június 12. 10:10    
nyomtatás
 
Mint minden futball-világbajnokság előtt, most is elkészítették modelljeiket a nagy elemzőházak, hogy kiderítsék, ki nyerheti meg a foci vb-t. A tippek között van minden, Brazília, Németország, Franciaország is lehet végső győztes, de a spanyolok vagy a portugálok is odaérhetnek az első helyre. Az elemzőcégek track recordja egyébként nem túl fényes, úgyhogy érdemesebb talán a FIFA videojátékok készítőjét, az EA Sports tippjét figyelni, ők a 2010-es és a 2014-es világbajnokot is eltalálták.

Kereskedés Commerzbank-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Goldman Sachs: Brazília


Az elemzőház 200 ezer statisztikai modell eredményeit elemezte ki, ebbe nem csak csapatok, de játékosok adatait is felvitték, elemezték a csapatok előző meccseit és 1 millió szimulációt futtattak le az oroszországi tornára. A modell eredménye: a braziloknak van a legnagyobb esélye a végső győzelemre 18,5 százalékos eséllyel, őket a franciák (11,3%), a németek (10,7%) a portugálok (9,4%) és a belgák (8,2%) követik. Érdekes, hogy az egyik nagy favorit, Spanyolország 5,7 százalékos végső győzelmi eséllyel csak a 8. a listán, őket még az örök reménységnek számító, emberemlékezet óta semmit sem nyerő Anglia is megelőzi a listán. A Goldman egyébként már a 2014-es vb-re is azt jósolta, hogy a brazilok nyerik (sőt azt jelezték előre, hogy a brazilok 3-1-re nyernek az argentinok ellen), a 4 évvel ezelőtti vb-n azonban a németek 7-1-re gázolták el a brazilokat, akik így nem jutottak el a döntőig.

Brazilok, németek? Dehogy! Mutatjuk, ki nyeri a vb-t

Fotó: Shutterstock

UBS: Németország


Az elemzőház 18 elemzője dolgozott azon az előrejelzésen, amelyet 10 ezer számítógépes szimuláció alapján készült, kiértékelve a vb-n résztvevő csapatok korábbi világbajnoki teljesítményét és a selejtezőkön nyújtott eredményeket. A végeredmény: Németország a legesélyesebb a végső győzelemre 24 százalékos valószínűséggel, őket a brazilok (19,8%) és a spanyolok (16,1%) követik. A szerzők megjegyzik, a németek és a brazilok útja relatíve könnyű a csoportmeccsek alatt, míg a spanyoloknak nehezebb lesz a dolguk, ha tovább akarnak jutni a csoportból, hiszen például az Európa bajnok Portugálokkal is találkoznak. A UBS kisebb meglepetésre az angolokat (8,5%) hozta be negyedik helyre, őket a franciák (7,3%), a belgák (5,3%), az argentinok (4,9%) és a portugálok (3,1%) követik. A Goldmanhoz hasonlóan egyébként a UBS is a brazilokat hozta ki a 2014-es vb győztesének, a 2016-es franciaországi eb-n pedig a házigazdákat jelölték meg végső győztesként, miközben a tornát a magyar csapattal fantasztikus 3-3-as csoportmeccset játszó portugál csapat nyerte meg.

Brazilok, németek? Dehogy! Mutatjuk, ki nyeri a vb-t

Fotó: Shutterstock

Commerzbank: Németország


A második legnagyobb német bank elemzői évtizedekre visszamenően elemeztek adatokat, többek között a korábbi vb-ken lőtt gólok számát, a világranglistás helyezést, és a korábbi tornákon elért eredményeket is figyelembe vették, minden idei vb-meccsre 10 ezer szimulációt futtattak le. Ezek alapján a Commerzbank szerint a 2014-es után az idei foci vb-t is a németek nyerik, erre 18 százalék az esélye a német csapatnak, a braziloknak kevesebb, mint 13 százalék az esélye, a további helyeken pedig Spanyolország, Argentína és Franciaország áll.

Brazilok, németek? Dehogy! Mutatjuk, ki nyeri a vb-t

Fotó: Shutterstock

Nomura: Franciaország


A Nomura nemzetközi elemzőcsapata a portfólióelméletet, a hatékony piacok elméletét is bevetette, és historikus adatok elemzésével arra jutottak, hogy a franciák lesznek a világbajnokok, miután megverik a döntőben a spanyolokat, a harmadik helyre pedig a brazilokat tették.

Brazilok, németek? Dehogy! Mutatjuk, ki nyeri a vb-t

Fotó: Franck Fife/AFP

Danske Bank: Brazília


A legnagyobb dán bank elemzői nem csak a csapatokkal és a játékosokkal kapcsolatos statisztikákat, de gazdasági faktorokat, például az egy főre jutó GDP-t is figyelembe vették a több tízezer szimuláció során. A Danske szerint a brazilok nyerik a vb-t, az esélyük 17 százalék a végső győzelemre, őket az argentinok és a németek követik 12-12 százalékkal, a spanyolok, a franciák és a belgák esélye pedig 7 százalék, hogy megnyerjék az oroszországi vb-t.

Brazilok, németek? Dehogy! Mutatjuk, ki nyeri a vb-t

Fotó: Vladimir Simicek/AFP

Innsbrucki Egyetem: Brazília


Bár nem elemzőházról van szó, az osztrák egyetem azért került a listánkra, mert az osztrák egyetem statisztikusai olyan modellt építettek a vb-re, amiben a fogadóirodák oddsaiból képzett konszenzust veszik alapul. A modellből brazil-német döntő jött ki, ennek valószínűsége 5,5 százalék, és ha valóban ez a párosítás jön össze a végén, akkor ott már nagyon fej-fej mellett lesz a két csapat, annak a valószínűsége, hogy a brazilok legyőzik a németeket 50,6 százalék. A végső győztes Brazília lehet, aminek a valószínűsége 16,6 százalék, miközben a német tornagyőzelem esélye csak 15,8 százalék, őket Spanyolország (12,5%) és Franciaország (12,1%) követi, a legvalószínűbb elődöntő-párosítások: brazil-francia, német-spanyol. A vb-rendező, Oroszország esélye a végső győzelemre csupán 2,1 százalék. Az egyetem szakemberei egyébként egész jól jósolják meg a futballtornák kimenetelét, helyesen jelezték előre például azt, hogy a 2010-es vb-t Spanyolország nyeri, és a 2014-es brazil vb négy elődöntőséből hármat is jól eltaláltak.

Brazilok, németek? Dehogy! Mutatjuk, ki nyeri a vb-t

Fotó: AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / KAYHAN OZER

EA Sports: Franciaország


A népszerű videójátékban, a FIFA 18-ban elérhető összes adatot felhasználva a játék készítője, az EA Sports lefuttatott egy szimulációt a vb-re, aminek az lett az eredménye, hogy a döntőben Franciaország legyőzte Németországot, és hogy még teljesebb legyen a francia siker, a spanyol Iscóval megosztott első helyen ugyan, de a francia Griezmann lehet a torna gólkirálya. Az EA Sportsnak egyébként kiemelkedő a track recordja, a 2010-es vb-re a spanyolokat, a 2014-esre pedig a németeket hozták ki győztesnek, mindkétszer telibe találták a végeredményt!

Brazilok, németek? Dehogy! Mutatjuk, ki nyeri a vb-t

Valery Hache/AFP

+1: Toulouse School of Economics


A francia felsőoktatási intézményben nagyon ráérhetnek, ugyanis kielemezték 1970 óta a világbajnokságokon szereplő csapatok Panini matricáit. A konklúzió: azok a csapatok, amelyeknek a játékosai a focis matricákon vidámak vagy agresszívek voltak, jobban teljesítettek a vb-ken. Szóval irány a trafik, a tuti tippekhez elég csak megnézni a matricákat.

Címlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Megújul az MKB Bank (x)

Mire érdemes figyelni? 

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium